НОВИНИ

5 години от Арабската пролет в Египет

Египет отбелязва днес петата годишнина от началото на бунта, довел до падането от власт на дългогодишния авторитарен президент Хосни Мубарак.

години арабската пролет египет
bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 25.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Кайро, пет години след Арабската пролет. Това, което започва като борба за по-добро социално положение и справедливост, днес е странна карикатура на теорията за вечно повтарящите се начала. Страната отново се управлява от военни и пак царува предреволюционен страх - режимът е репресивен и параноичен. Голяма част от исканията на египтяните обаче са изпълнени - икономическите реформи, правото на глас и бързият интернет, например. Други остават незадоволени. Мубарак го няма, но ги няма и инициаторите на революцията в страната - партията "Мюсюлмански братя", започнала като интернет движение и излъчила първия демократично избран президент в страната, Мохамед Морси.

Арабската пролет започна официално на 18 декември 2010 в Тунис и вълната на революцията заля Близкия изток, като започна от Египет и продължи към Алжир, Йемен, Бахрейн, Либия и Йордания. Процесът създаде понятието "хибридна война", утвърди социалните мрежи като средство за пропаганда и като журналистически инструмент за отразяване от мястото на събитието. Великата арабска революция показа също и че дори през 21-ви век хората, когато са обединени около една идея, могат да постигнат много и да променят статуквото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново трагедия в Пловдив, двама загинаха при катастрофа в града
Отново трагедия в Пловдив, двама загинаха при катастрофа в града
Русия заделя 135 млн. рубли за борба с кризата
Русия заделя 135 млн. рубли за борба с кризата