НОВИНИ

5 златни медала донесоха българските математици от Олимпиадата в Казахстан

Пет златни медала донесоха българските математици от олимпиадата в Казахстан. В престижното състезание участваха гимназисти от специализираните училища по математика, физика и информатика в цялата страна.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:57, 16.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
Още

В тазгодишното издание на едно от най-престижните математически съревнования - 14-тата Жаутиковска олимпиада в Казахстан, участвaха над 480 ученици от 15 страни, групирани в 72 отбора.

Румяна Караджова, учител по математика в СМГ "Пайсии Хилендарски": Задачите бяха на международно ниво. България беше представена от 5 отбора - От Математическата гимназия в Бургас, Варна, Първа частна математическа гимназия, СМГ и школа „А&Б” от Шумен.

Дванадесетокласникът Виктор Трезиев от СМГ е един от първенците. Той идва със златен медал по любимия си предмет - информатика, спечелен в сериозно съревнование.

Виктор Терзиев, ученик 12-ти клас СМГ "Пайсии Хилендарски": По информатика състезателите бяха около 130-140. Как успя да ги пребориш? - Не знам, така се случи. С подготовка и малък късмет.

Общото количество завоювани медали от българчетата в трите дисциплини - математика, физика и информатика е 5 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медала.

Петя Тодорова, учител по математика в СМГ "Пайсии Хилендарски" : Това, което показа България е, че има деца, които се готвят и имат желание да се състезават, т. е. тези три дисциплини в нашата страна се развиват, не в едно училище, а в 5 училища. Не в един град, а в няколко града, което според мен е показателно. Че все пак вървим напред.

След кратка почивка младите математици ще се отправят към следващото националното състезание - Зимните математически празници в Ямбол, които започват след няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лимитите на болниците са незаконни според Върховния административен съд
Лимитите на болниците са незаконни според Върховния административен съд
Ученици от Пловдив играят хоро в голямото междучасие
Ученици от Пловдив играят хоро в голямото междучасие