НОВИНИ

50 години Наказателен кодекс: Михаил Миков в "Денят започва"

Наказателният кодекс е приет през 1968 година и става вече на половин век. Влиза в сила на 1 май същата година, а измененията и допълненията му са неизброими. Последните са от 19 декември 2017 г. Във връзка с 50-годишнината на Наказателния кодекс катедрата по Наказателно право към Юридическия факултет на Софийския университет организира международна конференция, посветена на най-важния наказателен закон. По този повод в студиото на "Денят започва" беше преподавателят Михаил Миков.

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 08.05.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Последните години катедрата по Наказателно право към Юридическия факултет организира няколко конференции, като международното участие в тях постоянно се засилва. Тази година има участници от 17 страни, и не само от Балканите. Има от Германия, Швейцария даже от Азербайджан, каза в студиото на "Денят започва" Михаил Миков.

По думите му Наказателният кодекс през всичките тези години е доказал своята виталност.

"Фактът, че 50 години той е устойчив, че осигурява наказателното правосъдие, показва, че той е бил модерен и за времето си. Стъпва върху основата на наказателния закон от 1896 г. Има една устойчива част - общата част, която е много стабилна и модерна. Промените разбиват системата на особената част и създават противоречия", каза още Миков.

Какви са промените в Наказателния кодекс през годините и какви противоречия създават - вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Либийската брегова охрана спря над 500 мигранти в Средиземно море
​Либийската брегова охрана спря над 500 мигранти в Средиземно море
Отбелязваме Деня на Европа с мащабно светлинно шоу
Отбелязваме Деня на Европа с мащабно светлинно шоу