Изложба на голямата българска художничка Лика Янко се откри тази вечер в столична галерия на улица "Денкоглу". Събитието е посветено на 50-ата годишнина от първата самостоятелна изява на голямата дама на родната живопис. През 60-те и 70-те години на 20-и век картините ѝ са определяни като прекалено "модернистични" в България, тъй като следват западноевропейския авангард.

София

Преди 50 години в подземния салон на булевард "Руски" 6 е открита първата самостоятелна изложба на Лика Янко. На седмия ден тя е прекратена, защото художничката е показала три неодобрени от комисията картини.

Михаела Михайлова, галерист "Нюанс": "Тя е изключително обидена и нейното съществуване като художник е загробено от официалните органи."

Лика Янко завършва френския колеж в София, а творчеството и е силно повлияно от френска живопис.

Михаела Михайлова, галерист "Нюанс": "Тя е гледала Гоген, тя е гледала Дега, тя е ходила на балет, за да изучава движението на балерините и да може да рисува като дега."

Лика Янко е един от репресираните български автори. Въпреки шедьоврите, които тя създава, завършва Националната художествена галерия с успех "Среден 3".

50 години след злополучната изложба на Руски 6 галерия "Нюанс" събира произведения на Лика Янко, за да отдаде почит на смелия дух и индивидуалното и светоусещане. Тя не само рисува, но често пъти използва копчета, стъкълца, камъчета, мидички и бродира причудливи форми на платното си. Изложбата ще бъде в галерията до 8-и октомври.