На днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната. На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг изрича най-известната фраза в историята на космоса "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството". Днес астронавтите говорят за Марс.

На 16 юли 1969 г. започва мисията "Аполо 11". Тричленен екипаж в състав Нийл Армстронг, Едуин "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс поема курс към Луната. След 76 часа полет те достигат окололунната орбита.

На 20 юли Нийл Армстронг и "Бъз" Олдрин кацат с модула "Ийгъл" в Морето на спокойствието. Армстронг първи слиза по стълбичката и става първият човек, стъпил на Луната. След него е Олдрин, а Колинс остава в капсулата "Колумбия", с която тримата се връщат обратно на Земята, четири дни след историческия момент.

По повод годишнината президентът Доналд Тръмп прие астронавтите "Бъз" Олдрин и Майкъл Колинс в Овалния кабинет на Белия дом. Семейството на Нийл Армстронг, който почина през 2012 г., също присъстваше.

По време на разговорите отново беше поставен въпросът може ли хората да достигнат Марс, без първо да се върнат на Луната. Легендарните астронавти по-скоро подкрепят директен полет до Марс и са резервирани към идеята Луната да бъде междинна станция по пътя към Червената планета.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обаче подчерта, че заради подреждането на планетите космически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването дотам е седем месеца в едната посока.

Джим Брайдънстайн, директор на НАСА: Трябва да използваме Луната като полигон. Когато отидем на Марс, ще се наложи да останем там дълго време. Това означава, че трябва да се научим да живеем в друг свят.

Честванията на 50-та годишнина от стъпването на Луната продължават. Една от най-зрелищните инсталации е проектирането в реални размери на ракетата "Сатурн-5" върху монумента на Джордж Вашингтон в американската столица.

17-минутен филм за мисията също може да бъде видян от жителите и гостите на Вашингтон.

НАСА отбелязва 50 години от кацането на Луната

НАСА отбелязва 50 години от кацането на Луната

На днешната дата преди 50 години, двамата американски астронавти Нийл Армстронг и Едиун Бъз Олдрин кацат за първи път на Луната. Годишнината ще бъде о...