НОВИНИ

50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти?

50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти, твърдят от Камарата на архитектите. Затова те настояват за открити международни конкурси на всички обществени поръчки в строителството. Според архитектите новото кръгово кръстовище във Варна е пример за неуспешна обществена поръчка. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще направи проверка на всички поръчки, които засягат Столичната община.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:45, 22.04.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От Камарата на архитектите в България поискаха Законът за обществените поръчки да бъде променен, тъй като е предпоставка за корупция.

арх. Борислав Игнатов, председател на КАБ: Обществото се ощетява прекалено много с поръчки, които или са изпълнени лошо, или са измислени лошо, или са с преразход на средства и материали.

Според архитектите най-същественият проблем при обществените поръчки е, че строителят иззема функциите на общините или държавата, като диктува условията към проектанта.

арх. Петкана Бакалова, КАБ: Kоето означава много пари за ниско качество!

Заложените срокове за проектиране пък били нереални.

арх. Петкана Бакалова, КАБ: Укрепване на училище в Панчарево, за да е обществената поръчка за укрепване, това значи, че има конструктивни проблеми и е опасно. За 4 дни невъзможно нито да се изчисли статиката, нито да се направи обследване.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Когато става въпрос за обществени поръчки, възложителят носи пълната отговорност, ако има случаи, в които за проектиране са дадени 4 дни, това е напълно недопустимо, естествено, че няма как да се случи добър проект.

Като лош пример за обществен проект от Камарата посочиха кръговото кръстовище, което в момента се строи на булевард "Васил Левски" във Варна. По думите на архитектите то е елипсовидно и наклонено, а зелените острови са бетонирани. Проектантът и заместник-кметът на Варна обаче смятат, че обвиненията са безпочвени.

инж. Недялко Иванов, проектант: Ние направихме възможно най-доброто решение още в самото начало.
Христо Иванов, заместник-кмет на Варна: За мене това е една спекулация няколко дена преди приключването на булеварда да коментираме всички тези въпроси.

От Камарата настояха и за по-широки обществени обсъждания на проектите, победители в конкурсите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 жертви след земетресение във Филипините
8 жертви след земетресение във Филипините
Община Чупрене е административно блокирана заради арестуването на кмета
Община Чупрене е административно блокирана заради арестуването на кмета