Половин милион лева ще даде правителството за възстановяване на пораженията от урагана във Враца. Това каза премиерът Бойко Борисов. Решението е взето на извънредно съвещание, а средствата ще бъдат отпуснати в четвъртък.

Днес започна възстановяването на щетите от ураганния вятър, който премина със скорост от 160 км в час през врачанския квартал Кулаата в неделя и нанесе множество поражения по къщите и инфраструктурата. Пет са сградите, чиито покриви стихията вдигна и запрати на земята. На почти всички къщи има счупени или отнесени керемиди, прекършени са няколко електрически стълба, има и паднали дървета.

Враца

От сутринта аварийни екипи започнаха монтаж на нови електрически стълбове на мястото на пречупените.

Детелин Кръстев, ел. монтьор: Ще се сложат таблата, ще се възстанови на всеки захранването, нови пет стълба слагаме, с нови проводници. В рамките на деня ще се пробваме да свършим работа, ако не - остават на временно до утре.

Къщата на семейство Петрови е единствената, която има застраховка и стопаните се надяват, че с обезщетението ще си направят нов покрив.

Сега най-спешната работа на пострадалите в кв. Кулата е да покрият къщите си, останали без покрив.

Георги Ангелов, пострадал: Ще разчистим и ще препокриваме.
Страхувате ли се, сега вали дъжд, имате ли найлони?
- Купуваме найлони, вятърът ги къса, пак купуваме, покриваме.

От местното кметство казаха, че само две къщи все още нямат ток, а на най-пострадалите общината оказва спешна помощ.

Даниела Чобанова, кметски наместник на кв. Кулата: Сложили сме найлони за момента да спасим положението, защото вали навън. Хората се обаждат отвсякъде, в общината започват да се събират документи, защото на много къщи има щети.

От община Враца се ангажираха да осигурят строителни материали за ремонтите и да открият дарителска сметка в помощ на пострадалите.