НОВИНИ

500 евро минимална пенсия в Словения

Гарантирана минимална пенсия от 500 евро ще получават най-бедните пенсионери в Словения, реши парламентът в Любляна. Целта е никой от изпълнилите критериите за възраст и трудов стаж граждани на държавата да не прибягва до социални помощи от държавата.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:57, 26.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

При близо 1600 евро среден брутен месечен доход на глава от населението в началото на тази година 98 хиляди и 200 словенски пенсионери от общо 440 хиляди са получавали по по-малко от 500 евро на месец. Данните са на осигурителните фондове.

Коалиционното правителство на премиера либерал Миро Церар пресмята, че новия минимум от октомври ще получават 45 хиляди и 200 души. Тази промяна беше приета с пълно мнозинство от 74 присъствали в пленарната зала на 90-местния парламент депутати. И е резултат от усилено лобиране на коалиционните партньори от Демократичната партия на пенсионерите в Словения и обвинения от опозицията в популизъм.

Миро Церар, премиер на Словения: Съгласете се, че пенсионерите все още са подложени на стрес заради приложените и спрямо тях антикризисни мерки за бюджетни икономии. Това правителство се опитва всякак да подобри живота на пенсионерите и социално слабите.

Пенсионерската партия има 10 от 52-те депутатски места на управляващата коалиция и без тях тя няма да има мнозинство. Следващите редовни парламентарни избори в Словения трябва да са през юли идната година.

Бившата югославска република първа от източния блок въведе еврото през 2007 година. Брутният ѝ вътрешен продукт на глава от населението е 18 700 евро. Но според Евростат 5,2 на сто от общо два милиона словенци живеят в тежки материални лишения. За сравнение в България делът на хората в това положение е близо 35 процента от населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България
Работилница за репортери 2017 – Разкажи за твоята България
Топлофикация София започва отново поетапно спиране на парното
"Топлофикация София" започва отново поетапно спиране на парното