НОВИНИ

500 незаети работни места в шивашко предприятие във Видин

500 работни места в предприятие във Видин остават незаети, въпреки че безработицата в региона е двойно над средната за страната. В шивашка фирма, в която от година и половина не могат да попълнят персонала, твърдят, че осигуряват възможно най-добрите условия за труд. Шивачки казват, че работата им изисква сръчност, а възнагражденията в бранша са сред най-ниските.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
06:53, 29.05.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

110 души работят в предприятие за производство на мъжки ризи във Видин. Търсят още 500, за да поемат повече поръчки.

Вяра Манева, генерален директор на дружеството: Това е всъщност, с което ние се сблъскваме - трудността да намерим толкова хора, колкото ние можем да предложим работа.

Фирмата е немска и освен в България, е с производство в Турция и Индия. Работодателите казват, че предлагат различни поощрения. От юни в предприятието ще бъде открита и детска ясла, за да има къде да оставят работничките децата си през лятото.

Вяра Манева, генерален директор на дружеството: Ако ние постигнем определени цели, всеки един от производството, без значение дали е шивач гладач, или в „опаковка“, би могъл да получи бонус до размер на 750 лева брутно възнаграждение.

Според персонала, причината за липсата на интерес към обявените работни места, са ниските възнаграждения в бранша. За да получат по-добро заплащане, са нужни сръчност и умения.

Сийка Стоянова: Има работа, но в монета сме в много малък състав. Много хора си тръгват, поради минималното заплащане.
Марияна Павлова, шивачка: Шивашката професия е най-трудната. Най-много бройки, най-голяма сръчност и по-ниско е заплащането от другите сфери.
Ангел Стойчев, техник: Условията са добри за работа. За съжаление нямаме работници. Идват, които са ниско квалифицирани. Обучаваме ги. Стоят по малко и напускат.

Инвеститорите казват, че искат да запазят бизнеса си във Видин. Търсят начин да помогнат на тях, както и на безработни, да си намерят работа.

Огнян Ценков, кмет на община Видин: Обсъждахме въпросите за обучение на персонал, което да бъде във връзка и с промените на Закона за предучилищното и училищното образование и въвеждането на дуално обучение.

Готови са да променят транспортната схема, за да има за работниците удобен превоз до предприятието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още арести в Манчестър след атентата
Още арести в Манчестър след атентата
Румен Радев ще е домакин на тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан
Румен Радев ще е домакин на тържествената вечеря ифтар по случай Рамазан