НОВИНИ

5000 недействителни бюлетини в Кърджали

Доброто представяне в Кърджали на партия "ДОСТ" отне 1 от мандатите, които досега ДПС имаше в парламента. В кърджалийско на тези избори има над 5000 недействителни бюлетини, в които вместо да отбележат партия, избирателите са отбелязвали само преференция. След силното представяне на ДОСТ и БСП, ДПС остава с три мандата в следващия парламент. ГЕРБ запазва 1 мандат. За първи път БСП ще има мандат от 2013 година.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова Диана Тодорова
17:24, 27.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Големият губещ в Кърджали е ДПС. Партията има близо 20 хиляди гласа по-малко в сравнение с парламентарните избори през 2014 година. Причината е появата на ДОСТ, за които гласуваха близо 19 000 избиратели. Областният лидер на ДПС търси причините за по-ниския им резултат в това, че не са променили начина на редене на листата и в пристигналите от Турция изселници.

Изет Шабан - областен лидер на ДПС-Кърджали: "С тези техни гласове ние загубихме един мандат. На нас може би ни трябваше по-малко за още един четвърти мандат, но ние не сме се отказали. След като направим анализ ще разберем колко от тях можем да си върнем".

Въпреки силната листа на Движението, ДПС праща в следващия парламент трима депутати. Много вероятно е водачът в кърджалийската листа Мустафа Карадайъ да избере Търговище за свой избирателен район, а Хасан Азис почти сигурно остава кмет на Кърджали. Така най-вероятно в парламента влизат третият, четвъртият и петият в листата. Това ще бъдат изцяло нови лица за парламентарната група на ДПС. Според Иззет Шабан освен нови лица, за ДПС сега е нужна и промяна на начина на правене на избори.

Силното представяне на ДОСТ в Кърджали носи успех за БСП, които от 2013 година нямат свой представител в парламента. От левицата тук са си спечелили и нови 3000 гласа в сравнение с вота през 2014 година. В Народното събрание влиза още един нов политик - журналистът Александър Симов, който е водач на листата тук. Симов е силно критичен към методите, с които ДОСТ спечелиха гласовете си и твърди, че тонът на кампанията на БСП е бил срещу грубата външна намеса в изборите в Кърджали.

Александър Симов - водач на листата на БСП - Кърджали: "Още когато ме номинираха за водач на изборите в Кърджали аз обявих нашата формула, че за нас другите партии са опонент, но партия ДОСТ е партия вирус, партия, която всява умишлен разкол и разделение и на която трябва да се противопоставим".
Исмаил Кьосеюмер - кандидат-депутат от ДОСТ в Кърджали: "Човекът, който ме нарече враг на собствената ми държава, колега журналист, който каза, че около нас трябва да има санитарен кордон, ще стане депутат с моите гласове и това не ми дава мира".

ГЕРБ увеличава подкрепата си над 2000 гласа, партията ще изпрати в 44-тия парламент отново водачката на листата тук Цвета Караянчева. До късно снощи тя се надяваше ГЕРБ да спечели втори мандат, но това не стана заради силните резултати на БСП и ДОСТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на село Снежина е задържан за купуване на гласове
Кметът на село Снежина е задържан за купуване на гласове
Черна вода тече в едно от деретата във Варна
Черна "вода" тече в едно от деретата във Варна