НОВИНИ

Шест години след трагедията в местността Бакаджика

Собственикът на автобуса, който уби 18 души в местността Бакаджика, е избягал от правосъдието и се намира в чужбина, въпреки че е осъден на 10 години затвор.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 28.05.2015
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Роднините получават обезщетение от фирмата, застраховала автобуса. Така попадат обаче на следващата порочна практика - казват им, че трябва да сключат договор с посредник, който да гарантира изплащането на сумите, като посредникът получава 5% от всяко обезщетение. Ако се откажат от договора, неустойката е 5 хиляди лева.

Две седмици преди катастрофата автобусът-убиец минава технически преглед в сервиз в град Елхово и в протоколите пише изправен. Експертизите после доказват, че това не е така и от месеци ръчната и крачната спирачки не работят. Сервизът, допуснал този автобус да превозва хора, не понася никаква отговорност, собствениците му не са привлечени като обвиняеми. Нещо повече - към днешна дата има валидно разрешително, издадено от "Автомобилна администрация". Мерки срещу фиктивните прегледи бяха предприети чак след инцидента.

Няколко фирми загубиха разрешителните си. Няма законова пречка обаче собствениците на тези фирма просто да регистрират нова.

6 години след нелепата смърт на 18 човека възмездие няма. Близките на загиналите сами са станали жертви на една неизправна система.

След 6-годишно прекъсване празничният събор на Бакаджика е възстановен.

;

Собственикът на автобуса, който уби 18 души в местността Бакаджика, е избягал от правосъдието и се намира в чужбина, въпреки че е осъден на 10 години затвор. Това заявиха за БНТ близки на загиналите 6 години след трагедията, разиграла се на днешния 28 май. Равносметката с днешна дата .

Днес отбелязваме поредната годишнина от катастрофата в местността Бакаджика, при която 18 човека бяха прегазени от автобус.

"Няма да има правосъдие" - това ни казаха близките на една от жертвите на неизправния автобус шест години след трагедията. "Нещо куца в тая държава", обясняват те, след като основният виновник за смъртта на 18 човека е напуснал страната, въпреки присъдата.

Това е поредният случай на изчезнал виновник. МВР все още издирва осъдения за убийството пред дискотека "Соло", така както сега търси собственика на неизправния автобус. "Взели сме всички необходими мерки" е отговорът на нашето запитване в министерството.

За да заведат гражданско дело срещу Славов, роднините трябва да платят огромни суми за разноски. Те нямат тези пари и делото е прекратено. Междувременно другият подсъдим - шофьорът на автобуса - разпродава цялото си имущество и на негово име не остава нищо. Той все пак влиза в затвора, където след прекаран мозъчен инсулт умира през 2012-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов
БСП поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов
Папата няма нито самолет, нито хеликоптер
Папата няма нито самолет, нито хеликоптер