НОВИНИ

Премиерът Борисов по актуални теми

Искам да поздравя колегите от вътрешно министерство, външно министерство, финансово министерство за отпуснатите пари. При нулева усвояемост, която имахме при еврофондовете, свързани с шенгенската ни граница, успяха да ги усвоят. Успяха да направят всичко, така че техническият ни доклад, най-после, да е абсолютно издържан и да нямат забележки в Брюксел към него, това заяви в студиото на "Панорама" министър-председателят Бойко Борисов.

премиерът борисов актуални теми
bnt avatar logo
от БНТ
22:12, 08.04.2011
Чете се за: 17:07 мин.
У нас

Искам да поздравя колегите от вътрешно министерство, външно министерство, финансово министерство за отпуснатите пари. При нулева усвояемост, която имахме при еврофондовете, свързани с шенгенската ни граница, успяха да ги усвоят. Успяха да направят всичко, така че техническият ни доклад, най-после, да е абсолютно издържан и да нямат забележки в Брюксел към него, това заяви в студиото на "Панорама" министър-председателят Бойко Борисов. Той напомни, че през изтеклата седмица е било намерено решение на проблема с Ботаническата градина на университета и е приключена темата „БАН”. "Днес академик Съботинов беше при мен още веднъж да ми благодари, че направихме това, което никой не е правил – Закон за БАН, гарантирано развитие на академията в годините напред", допълни премиерът.

По повод скандала около АЕЦ „Белене” Бойко Борисов прочете част от договора, подписан на 29 ноември 2006 г. между НЕК и „Атомстройеспорт”, в който се посочва, че страните ще завършат преговорите по окончателния договор в срок от 12 месеца. „2007 г. споразумението е трябвало да бъде подписано в приключен вид и „Белене” вече да се строи”, каза премиерът и допълни, че това не се е случило и срокът е бил удължаван няколко пъти. Поради тази причина сега отново се е стигнало до ново удължаване на споразумението с три месеца.

Борисов беше категоричен, че Тройната коалиция не иска да си признае провала на преговорите за „Белене”. В договора от 2006 г. се посочва, че формулата за ескалация трябва да се договори между страните в срок от 12 месеца. „За 12 месеца тази ескалация е трябвало да бъде договорена, а не сега правителството да води нови преговори”, каза Борисов. По думите му стотици милиони евро са похарчени в „Белене”, за което са теглени заеми. „Станишев казваше преди изборите, че който гласува за Борисов, получава Костов. Мисля, че вече за всички е ясно, че не е така”, каза премиерът.

Относно скандала с министър Трайков Бойко Борисов посочи, че се е стигнало да него, защото енергийният министър не е изчакал министър Дянков да се върне от САЩ и тогава да прави публични изявления.

Ще има държавен регулатор и няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага това. "Единствената ми претенция към Трайков е първо да говори с нас, а след това да излиза пред медиите и да говори”, каза Борисов. Той припомни, че има политическа партия в страната, която трябва да си спомни, „дали от лошия „Лукойл” не са ползвали безплатно гориво дълги години" и попита дали това не е цинично. Вярно е, каза той, че политиката е мръсна работа, но те трябва да имат кумова срама. Той беше категоричен, че нито за момент Валентин Златев не е оказвал никакъв натиск нито за спора за цените на горивата, нито за „Белене”.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев:
Седмица с два успоредни разказа, единият - вътрешен, другият - външен. У нас - подпис и скандал за "Белене". През това време Европейският парламент обсъди и отхвърли идеята за мораториум върху ядрените централи. У нас спор - за пакта на еврото. През това време Европа започна да спасява Португалия. У нас - заглъхващ разговор за Шенген. През това време от европейски доклад стана ясно, че България е изпълнила техническите критерии. Три събития, за които се питаме - кое е технически
въпрос и кое е политика. За всичко това, а и за още други неща, ще разговаряме днес с премиера Бойко Борисов. Добър вечер.
Бойко Борисов:
Добър вечер.
Водещ:
Тъкмо се зарадвахте за Шенген и идва скандалът "Белене".
Така ли стана?
Б. Борисов:
Първо искам да поздравя колегите от вътрешно министерство, външно министерство, финансово министерство за отпуснатите пари, че, знаете, при нулева усвояемост, която имахме по еврофондовете, свързани с шенгенската ни граница, успяха да ги усвоят, успяха да направят всичко така, че техническият ни доклад най-после да е абсолютно издържан и да нямат забележки в Брюксел към него. Към това, което казахте, бих добавил и
Ботаническата градина на университета. Видяхте колко се зарадваха. Въпреки че е влязло в сила съдебно решение, че тя е на Министерството на културата, я върнахме на университета да я управляват с единственото ни желание там да не се строи, да няма бетон, да се използва за обучение на студентите и, разбира се, за хората, които искат да я видят. Приключихме темата БАН. Днес академик Съботинов беше при мен още веднъж да ми благодари за това, че направихме това, което никой не е правил - Закон за
БАН, гарантирано развитие на академията в годините напред. Шенген, техническият ни доклад. Сиреч това, което трябваше да направим, сме го направили. И нека да минем към темата, която, предполагам, най-много е интересна в момента.
Водещ:
Ами, да, тя затъмни всичко - скандалът за "Белене".
Б. Борисов:
Не, напротив, напротив. Това, че се хвърля много и финансов ресурс, хвърлят се много усилия от страна на всички да се изкажат по тема, по която или са некомпетентни, или гузни. . . и понеже ние сме сами срещу всички, срещу статуквото, се получава такова впечатление.
Водещ:
Не сте ли вие статуквото в момента?
Б. Борисов:
Моля?
Водещ:
Не сте ли вие статуквото в момента?
Б. Борисов:
В смисъл?
Водещ:
Вие управлявате.
Б. Борисов:
Ние управляваме. Но фактът, че сини, червени, зелени, пембени, всички са срещу нас, какво ви говори, тези, които 22 години правеха всичко това в държавата? И това не ме притеснява, защото аз сега. . . това ще е един от малкото случаи, в които ще прочета неща, но те трябва да бъдат ясни на вашите зрители веднъж завинаги. Започвам с това, че на 29.11.2006 година между НЕК-ЕАД, това е нашата енергийна компания, и "Атомстройекспорт"
се подписва споразумение. В това споразумение от 2006 година и тук правя една скобка, за това много пъти съм питал президента Първанов, питал съм предишния колега Станишев, въобще тройната коалиция - всъщност какво са подписали за цената. Сега ще си послужа с факти, защото публично те говорят лъжи, казват, че подписали цена. Да, тя е такава, три хиляди деветстотин и колко. . . три милиарда деветстотин и колко милиона. Но всъщност най-важните параметри ще ви прочета, вашите зрители да видят
какъв договор са подписали, как се фукаха и говореха, че са направили голям шлем, нещо изключително за България. Просто съм взел договора, за да няма повече спекулации. Защото, ако си мисли някой, че за безобразията толкова много години, за третата първа копка, която Станишев прави на АЕЦ "Белене", ние ще им оперем пешкира, това не са познали. Затова аз ще си служа. . . ако ми дадете няколко минути, просто трябва да ги прочета. Вижте какво казва договорът съответно за АЕЦ "Белене". Той казва - съгласно него страните ще завършат преговорите по окончателния договор, това, когато го подписаха в пиано бара, си спомняте, в срок от 12 месеца, или 1 година, от началната дата на споразумението, което е 29 ноември 2006 година. Сиреч 2007 година то е трябвало да бъде подписано в абсолютно заключителен вид. И се обръщам към всички русофили, всички, които са защитници на "Белене" и т.н., да знаят, че тройната коалиция и
Станишев са ги излъгали, че са подписали подобно споразумение, начело с президента Първанов, разбира се. И в рамките на от 2006 до 2007 година е трябвало да бъде приключен на темата "Белене" и в момента да се строи. Досега страните са удължавали действието на споразумението няколко пъти вследствие продължилия по-дълго преговорен процес, като предишното удължаване на срока е постигнато с подписаното на 30 септември, вече от нас, 2010 година споразумение 11, чийто срок изтече на 31 март тази
година. Затова на 31 март се налагаше да бъде подписан въпросният меморандум за още 3 месеца удължаване. Но искам да обърна внимание на най-важната част в договора и да ви прочета. Ако искате, ще ви го оставя на отговорно пазене, за да. . .
Водещ:
Оставете го, стига да не е класифицирана информация.
Б. Борисов:
Така, вижте какво казва този договор за разрешаване на споровете или т.нар. арбитраж - всяка от страните може да започне официално арбитражно дело, страните се съгласяват, че арбитражът ще се провежда съгласно правилата за арбитраж на Международната търговска камара в Париж, Франция, правилата. . . еди-какво си. Сиреч пращат ни вече на арбитраж. Още нещичко много важно, което ще моля за вашите зрители и камери да
покажат, защото с популисти и лъжци повече не ми се иска да разговарям, защото, за радост, думите отлитат, както е казал мъдрецът, но написаното остава. Ето я думичката ескалация. Сиреч това, което ние не можем вече 2 години да договорим с руснаците, това е ескалацията. И това е всъщност колко е оскъпяването на проекта от тези 4 милиарда евро нагоре, за което
толкова пъти публично питах да ми кажат какво са се разбрали. Понеже те не искат да си признаят абсолютно провала на тези преговори, а сега им е удобно да се изказват, аз ще го прочета на глас. В точката ескалация пише - Eurostat и индустриалните индекси, които ще се прилагат във формулата за ескалация, ще бъдат договорени между страните. Колко е?
Водещ:
Да.
Б. Борисов:
И всъщност ни връщат пак, че 2006 до 2007 те е трябвало, за тези 12 месеца, да договорят каква е тази ескалация и темата да бъде приключена. А не сега Борисов, Трайков, Дянков или ГЕРБ да водят преговори все едно наново започваме един проект, само че над нас стои гилотината на похарчените стотици милиони левове през този период и арбитража в Париж. Вследствие на което сме подписали въпросния меморандум, за който станаха спорове. И между другото тук в рамките на. . . шега, шега, ама то си е истина, още една лъжа на г-н Станишев. Преди изборите казваше, че който гласува за Борисов, получава Костов. Мисля, че вече за всички е ясно, че не е така, а е било лъжа и предизборна пропаганда. Ето какво пише в първите две точки на този меморандум: до 30 юни 2011 година страните трябва да положат всички разумни и необходими усилия за извършване на подробен анализ на въпросите, свързани с ядрената и радиационната
безопасност. Ако не се разберем, не важи този меморандум. Второ: страните ще направят преглед на външните въздействия върху стабилността и експлоатационната безопасност на блоковете в АЕЦ "Белене". Ако не се разберем, пак не влиза в сила. Момент. Затова ние имаме избран консултант най-голямата банка с най-добрите експерти в света по ядрена безопасност,
структуриране на финансовия проект, на икономическия проект, който работи в момента, и в рамките на 3 месеца ще ни даде и финансови, и икономически резултати изгодно ли е това за България или не е изгодно за България. . .
Водещ:
Добре, аз ви изслушах седем минути. Сега, моля ви, няколко бързи въпроса, за да уточним всичко това.
Б. Борисов:
С една дума, с една дума - ние просто вървим по хода на тези споразумения. И последничката ми само дума е, че искът към нас, ако ние не го бяхме подписали това, от руската страна е за 600 милиона евро, които ние трябва в Париж да докажем дали трябва да ги платим или не. Надявам се, че за всички стана ясно.
Водещ:
Добре, няколко бързи въпроса. Сега, кажете. . .
Б. Борисов:
И сега, приемаме. . .
Водещ:
. . . само с "да" или "не", т.е. вие отричате, че вие отваряте с този подпис вратата към "Белене"?
Б. Борисов:
Ама аз говоря с факти и с документи, с дати и с всичко, което е подписано, което съм заварил. Коя врата отварям? Третата първа копка. . .
Водещ:
Отричате.
Б. Борисов:
Или това, че са теглени кредити, стотици милиони евро, и са похарчени в "Белене"?
Водещ:
Жълтият картон на Трайков. След като. . .
Б. Борисов:
Сега, с голям риск да ми се разсърдите, приемаме, приемаме. . . Жълтият картон на Трайков е по една-единствена тема. Младостта има своите предимства, има своята амбиция, бързина на мисълта, желание за изява, но когато касае толкова важни теми, едно изказване или едно взимане на оставка може да изчака с няколко часа или няколко дни.
Водещ:
Но той е бил прескочен, г-н премиер, от свой подчинен.
Б. Борисов:
Аз помолих г-н Трайков да изчака връщането на вицепремиера Дянков. Проведох конферентен разговор с тях, в който Дянков твърди, че Първанов в случая не го е прескочил. Но това искам. . . И затова казах на Трайков - колективният отбор, колективът, изисква да изчакаш. . . с идването на Дянков, да изслушаш какво той е разпоредил, ако е виновен Първанов, аз съм първият, който ще му взема оставката заради теб. Аз винаги ще подкрепя и ще застана на страната на министъра си. Кое налага с няколко часа. . . или по-точно той беше казал, че ще го уволни, и тогава дойде
да ме уведоми мен и да уведоми Дянков. Затова му казах - аз пръв ще му взема оставката, аз съм взел на толкова хора оставките, изчакай и не бързай да обявяваш нещо, преди да е съгласувано, по толкова важен въпрос. Защото, вие виждате, в случая не само, че нищо лошо не е направено, ние бършем, да не кажа какво, или оправяме бакиите на това, което тези хора от 2006 до 2007 е трябвало да приключат всички тези спорове. Приемаме, г-н Василев, че ние не сме подписали този меморандум,
и това е вече още по-важната тема, и тя вече касае националната сигурност, приемаме, че ние не сме подписали нищо от това, вече държавата се намира в Париж на арбитраж с руснаците, темата "Белене" е затворена, вече за "Белене" не се говори. Тук вече е сериозният момент, за който искам няколко минути и вашите зрители да вникнат в това. Аз ще им кажа защо касае националната сигурност. Днес извиках директора на "Мариците", на "Марица 2", на държавната топлоелектрическа централа, и дори го накарах собственоръчно да ми напише цените, по които НЕК изкупува електрическия ток от частните "Брикел", "Марица 1", "Марица 3".
. . и от държавните "Марица 2". Но всичко пак е свързано с руската страна. Казваме - вече "Белене" няма. 2017 година пети реактор на АЕЦ "Козлодуй" започват преговорите за неговото затваряне.
Водещ:
Може да се удължи.
Б. Борисов:
Единственият, който може да удължи, това е същата тази компания, която е сключила договора за АЕЦ "Белене".
Водещ:
Сигурно ли е това?
Б. Борисов:
Повече от сигурно. Само една руска компания произвежда ядрените реактори. Сиреч тези, които ние сега ги обвиняваме, че искат да ни заробят, да ни унищожат, да ни смажат, каквото искате, чух от парламента нашите партньори вдясно, същата тази страна трябва 2017 година да каже за пети реактор, че е изгоден да бъде продължен животът му, а 2019-та за шести.
Водещ:
За шести.
Б. Борисов:
Питам аз тези стратези на националната сигурност, след като вече ги обвиниха руснаците, че са най-лошите хора в света, какво им пречи, те ще ги затворят. Мога да се обзаложа с всеки следващ премиер, че те ще ги затворят 2017 и 2019 година. И така, както затвориха от първи, втори, трети, четвърти. . .
Водещ:
Не ги затвориха руснаците.
Б. Борисов:
Напротив. "Арева". . . французите се опитаха да ни защитят тогава, че са ни безопасни реакторите. Руснаците казаха - това не е наше дело. С един елементарен ход - ами, ние не знаем българите как са ги поддържали, може да не са ги поддържали добре.
А трябва ли ни "Белене", г-н премиер?
Б. Борисов:
Така, "Белене" я няма вече. Сега ще стигнем до. . .
Водещ:
Добре, говорим за хипотеза. . .
Б. Борисов:
Не, не, "Белене" я няма, затворихме, изпълнихме това, което искат сините. Отиваме. . . дали ще ни осъдят, дали няма, дали ще платим 600 милиона евро, или няма да платим, друга тема. Както, ако някой е проследил какво се случи с "Балкан", авиокомпанията, впоследствие не само, че не я. . . продадена компания с всичките й активи, накрая държавата, нашата, плати
още 40 милиона долара. Но това ще бере ядовете на. . . последствията друг премиер. 2017-та пада пети, 2019-та, с една година по-късно. . . падат двата реактора, хилядниците, на "Козлодуй", нямаме вече ядрена централа. Турция каза, че на Резово ще прави трета централа. Съгласно изискванията, никой не може да я спре. Дори в Европейския съюз, когато Австрия не
желаеше Чехия да направи централа, те я направиха на 80 километра от австрийската граница и сега Австрия сигурно ще си купува ток оттам. Сиреч следващият премиер ще трябва да ме пита тогава защо аз съм се подвел под натиска на популистите, ликвидирал съм ядрената енергетика на България и съм дал на Турция да направи централи. В смисъл - аз не мога да им попреча, но от тях да купуваме ток. По-опасното, което съм възложил на
министър Трайков, и следващата седмица много активно ще се готвя, защото и по темата "Белене", и по това, което говоря за т.нар. възобновяеми източници, които звучат много добре, много добре за публиката, това са слънце, вятър, биомаса. . . Има закон, който ще се гледа сега, следващата седмица. Какво следва? Хората казват - слънце, какво по-хубаво от това, грее слънцето, получаваме електрическа енергия. Абсолютно. . . Но искам на милите ви зрители да кажа, че в момента произведената от електрическите батерии, сиреч от слънцето, тази уж евтина енергия, ние я плащаме 700 лева, над 700 лева. Към днешна дата "Козлодуй" дава електрическата енергия 42 лева.
Водещ:
Но на "Белене" ще е доста по-скъп. . .
Б. Борисов:
Момент. "Белене" я няма, забравете "Белене", свършихме я, послушахме Костов и Мартин Димитров и ликвидирахме "Белене", няма я. Ето, няма "Белене", няма и. . . Все едно сме 2020 година сега и нямаме вече и "Козлодуй", пети и шести са заминали, руснаците са лоши, затворили са ни и тези реактори. Слънцето ни струва над 700 лева, при 41-42 на "Козлодуй", при 62 лева на държавната "Марица 2" и при 136 лева на частната "Марица". Значи, "Козлодуй" дава на 42, "Марица" дава на 136, заварих я на
160, предоговорихме до 136. На електромерите на хората е 82 лева. Всичко останало ние дотираме и изнасяме пари навън. . . големите компании, които толкова сме ги посрещнали добре с хляб и сол като инвеститори. А тези, които пък казват - ама, вятърът. . . колко е хубаво, духа вятър, получавам ток. Държавата над 170 лева до 300 лева изкупува тока и я плаща. . . електромера на гражданина. С една дума, след като нямаме "Белене", след като затвори "Козлодуй", ние оставаме на ТЕЦ-овете, на водноелектрическите централи и на т.нар. вятър, слънце или биомаса. Биомасата ще е над. . . между 300 и 700 лева ще е биомасата, цената на биомасата. Оставям на вашите зрители да смятат каква ще бъде 2020 г. цената на тока за потребителите. И понеже това е в пъти повече, нека те да си сметнат в колко пъти повече ще е, аз искам да питам - кой премиер, коя политическа партия ще се ангажира толкова пъти да вдигне доходите в България на работниците. . . заплатите и пенсиите? И тогава няма ли да
се срути цялата икономика и да фалира държавата? Ето това е национална сигурност. И това е дебат, който както за "Белене", така и по този въпрос. . . с тези цифри аз ще вляза в парламента и тогава ще искам да чуя политическите партии какво ще кажат по този въпрос.
Водещ:
Добре.
Б. Борисов:
Защото за "Мариците" договорите са подписани от Костов, за тези. . . от тройната коалиция. Нека да бъдат любезни да кажат как смятаха те и защо държавната компания, която. . . уж държавата е най-лошият собственик и стопанин, но дава на 62 лева и 51 стотинки днес, а другите дават на 136 лева. На кого е изгодно това? Тази разлика къде отива?
Водещ:
Г-н премиер, няколко много кратки въпроса наистина.
Б. Борисов:
И на вашите зрители да кажа, че няма да позволя, въпреки че има държавен регулатор, въпреки че. . . и затова виках и Христозов, затова онзи ден виках и директора на АЕЦ "Козлодуй", няма да дам да се вдигне цената на тока, защото нищо не налага вдигането на цената на тока.
Водещ:
Добре, разбирам. Много кратки няколко въпроса. Ще разделите ли министерството на икономиката и енергетиката. . .
Б. Борисов:
Не.
Водещ:
. . . на две? Ясно. Каква ще бъде съдбата на министър Трайков? Вие го нарекохте млад човек, но той е на 41 години.
Б. Борисов:
Изглежда много по-млад.
Водещ:
Той е колкото мен.
Б. Борисов:
И се държи като млад човек, което е още. . .
Водещ:
Седемдесети набор.
Б. Борисов:
. . . по-хубаво, и е младоженец, което е още по-хубаво. . .
Водещ:
Така. Днес стана ясно, че той държи на позицията си. Утре ще имате среща с него и с Дянков. Съдбата на Трайков каква ще бъде?
Б. Борисов:
Въобще съдбата на Трайков не се обсъжда.
Водещ:
Тоест той остава министър?
Б. Борисов:
Трайков. . . единствената ми претенция към него е първо да ни уведомява нас за това, което ще говори, и тогава да излиза да говори пред медиите.
Водещ:
Трябваше ли обаче да избирате между него и Валентин Златев, шефът на "Лукойл", и то на два пъти?
Б. Борисов:
Нито веднъж не съм избирал между него и Валентин Златев. И тези, които искат да тикнат този разговор в спора, първо, абсолютно са цинични. И аз ще ги помоля партийните лидери да си кажат, особено на една партия, дали. Водещ:
Коя?
Б. Борисов:
Няма да. . . Те сами ще се разпознаят. А и съм сигурен, че ще стане ясно в следващите дни. Дали от лошия "Лукойл" не са ползвали безплатно гориво години наред, и продължават, и то за стотици хиляди лева годишно? Не е ли цинично тези, които са се облагодетелствали от това, да говорят точно обратното? Бива да казват, че политиката е мръсна работа, но все пак трябва да имат малко кумова срама.
Водещ:
Коя партия?
Б. Борисов:
Нито за момент, нито за момент Златев не е оказвал абсолютно никакво давление върху нас. И в спора за цените, и за радост те падат, съм взел страната на министър Трайков. И сега, като ги събера. . . ясно е, че Трайков не може да работи с Първанов при така създалите се условия. Аз ще му поискам на Първанов оставката. В случая обаче ще му я взема, без той да има вина. И ще ги питам вицепремиера и министъра ще ли се научат да
комуникират така, както трябва, защото накрая контрата идва при мен. . .
Водещ:
Ами, да. Как. . .
Б. Борисов:
И затова мисля, че ще бъде един много кратък, съществен и последен разговор на тази тема между мен, вицепремиера и министъра.
Водещ:
Ако бяхте в. . .
Б. Борисов:
Който от този момент наруши тази субординация и този. . . това мое изискване, може да се сърди само на себе си. Друга причина няма да кажа. . . за последен път го предупреждавам.
Водещ:
Ако вие бяхте в опозиция, как щяхте да наречете правителство, в което двама министри спорят по телефона, а премиерът един час ги слуша отстрани?
Б. Борисов:
Демократично. В никакъв случай правителство на диктатор, в никакъв случай полицейско, в никакъв случай еднолично, такива думи, които чух за себе си и партията ми в предишните месеци.
Водещ:
Думата хаос не ви ли плаши повече?
Б. Борисов:
Какво е хаос - че има финансист, който счита, че една сделка е правилна, и икономист, който счита, че са нарушени. . . не е против самото споразумение, защото той трябва да го подпише, така или иначе, или трябва да отиде на съд на 1 април, или трябва да го подпише, спор няма. Спорът е защо Първанов го е прескочил или не му е докладвал, или на кой е докладвал, как е докладвал. Спорът е технически, не е по същество.
Водещ:
Добре. Русия упражнява ли натиск върху вас. . .
Б. Борисов:
Абсолютно никакъв.
Водещ:
. . . или който и да е друг?
Б. Борисов:
Аз мисля, че по-твърда позиция спрямо Русия никой досега не е водил. И ви дадох примери какво са подписвали. . .
Водещ:
Добре.
Б. Борисов:
. . . те важните теми просто са ги набутали, така, в уж нещо си, след това са оставили ние да им. . . Защо от 2006 година, докато ние дойдохме на власт, те не са си финализирали сделката? Елементарен въпрос. . .
Водещ:
Друга тема. . .
Б. Борисов:
. . . към тройната коалиция. Защо?
Водещ:
. . . която е свързана с промяна на позиции - операцията срещу Либия. Сутринта казвате, че това е авантюра, движена от петролни интереси. . .
Б. Борисов:
Точно.
Водещ:
. . . вечерта кабинетът я нарича легитимна и правилна. Къде тук има последователност?
Б. Борисов:
Ами, веднага бих дал и позицията на Обама. Първите дни изхвърли 150-160 ракети "Томахоук", прати всичките си кораби и изтребители да бомбардират, а завчера каза - да се оправят европейците.
Водещ:
Ами, свършил е ракетите, преустановил е. Тук няма промяна на. . .
Б. Борисов:
Ракети имат много. Двадесет милиона американци работят във
военнопромишления комплекс, така че ракети имат много. Моята
позиция винаги е била - такава важна операция, касаеща такъв размирен район, в такъв момент, Египет, Йемен, това, което се случи там, трябва да има много единно, здраво начало, и то ръководството на НАТО да поеме командването, затова го има, затова са военните, и тогава да се удари, да се отчетат всички последствия, да се отчетат поуките от Ирак. Защо трябваше да се избърза да се направи всичко това?
Водещ:
Добре. Още един. . .
Б. Борисов:
Същото, което казах и на Трайков. Това щеше ли с един час, два, пет или ден, или два да промени нещо в Либия? Не.
Водещ:
Добре, обаче има друга тема, която. . .
Б. Борисов:
Напротив, моята позиция абсолютно съвпада с на канцлера Меркел - тотално икономическо ембарго, блокиране на сметките, изолация на режима, и те ще паднат за два месеца, без една бомба да се хвърли.
Водещ:
Обаче по друга тема пък вие влезнахте в различно мнение с Дянков, темата за подкрепата на пакта за еврото. Защо трябваше да влизаме там, ако ще се наложи след години да спасяваме някой като Португалия?
Б. Борисов:
Искате ли да ви демонстрирам как примерно в рамките на месец-два никой освен мен няма да говори и няма да влезем в никакъв проблем. Това правилно ли е?
Водещ:
Не.
Б. Борисов:
Ами тогава? Демокрацията изисква, и аз неслучайно съм наел толкова много експерти министри, за да може обществото да чува мнения, да чува позиции, да чува спорове, в които да се роди истината. Какъв е случаят с пакта, и аз с днешното решение да се подпомогне Португалия, отново ще изляза, за съжаление, абсолютно прав. Да не говорим, че, мисля, че даже и беше във
вашето предаване, когато казах, че след Гърция, след Ирландия, след Ирландия следва Португалия и за съжаление ще дойде Испания.
Водещ:
Да.
Б. Борисов:
Това обаче, дойде ли Испания, ще потопи съюза. Не ми се иска да го вярвам. Надявам се испанските власти да положат огромни усилия. Но всички социалистически правителства, които безобразно, подведени по популизма, вдигаха пенсии и заплати, без да работят, без да има изкарани пари за това, вкараха държавите си във фалит. Защо Дянков, когато дойде при мен, каза - аз съм против влизане в този пакт - защото той носи след нас
финансови ангажименти. Чисто политически, добре ли е големите. .
. и всъщност ние нали се стремим да станем средноевропейска държава, да сме при богатите, големите, да взимаме решения, да участваме във взимането на тези решения, оставайки извън този пакт, ние само щяхме, колкото вие ще научите от медиите, толкова ще науча и аз. А сега ние сме пряк участник във всички тези процеси. Страхът на Дянков беше в едно-единствено нещо, дори не и за парите, че ще внесем - дали 200, 300 или колко милиона евро. Вие виждате, в момента хвърлихме в боклука милиарди, които сме хвърлили в "Белене", и не ни пука като нация. И за тях ще получим нищо, и ще дадем още милиард и нещо след време, но не ни
пука, ние сме богати. А тук за няколкостотин милиона, които гарантират на България и на децата ни, че ако възникне някога проблем, защото рано или късно пак ще дойдат социалисти и пак ще почнат да говорят за пенсии и заплати, че ще вдигат, без да работят, ще стигнем Гърция, Португалия, Ирландия, това е нормално.
Водещ:
Следващия път Сапатеро. Да нямате проблем като се срещнете с него?
Б. Борисов:
Не, аз съм го казвал и на него, и не аз. . .
Водещ:
Много е интересно той какво ви отговори.
Б. Борисов:
Ами казвам, свали си дефицита на 3 процента. Като си свалиш дефицита на 3 процента, ще видиш, че как нито можеш да вдигнеш вдовишки пенсии, нито ще вдигнеш пенсии, нито ще вдигнеш заплати.
Водещ:
Ние процъфтели ли. . .
Б. Борисов:
Тогава вече ще дръпнеш рязко назад, е да, и ще паднеш от власт. Но отговорността на политика е да удържи финансово-икономическата стабилност. И само да си кажа мисълта за Дянков, защо. Той беше, страхът му идваше от това, че България е с най-ниските данъци в Европейския съюз. . .
Водещ:
Ще ни накарат да ги вдигнем.
Б. Борисов:
. . . и ще ни накарат да ги вдигнем. Само че ние там на съвета и в моето изложение казах: ние, затворихте ни 4 реактора, затворихте ни химическата промишленост, поехме, даже ракията не ни искате да се казва, че е българска ракия, ами сега ние сме си извоювали българският бизнес и данъкоплатец да има най-ниските данъци, няма да ни пипате данъците.
Водещ:
Добре.
Б. Борисов:
И всичко това се отлага в много години назад, но ние участваме в тоя процес. И аз докато съм там, няма как, защото се гласува, и без гласа на един няма как да стане, да променят данъците в България.
Водещ:
Последен въпрос, г-н премиер. Българите са. . .
Б. Борисов:
А за тока чу ли се, че няма да дам да вдигнат цената?
Водещ:
Да, ама аз пак ще ви попитам в последния въпрос.
Б. Борисов:
Питай ме пак.
Водещ:
Българите са тревожни, дали заради кризата, дали заради цените, дали заради събитията по света, те са тревожни, това се вижда с просто око. Можете ли да им осигурите спокойствие?
Б. Борисов:
Мисля, че в тази най-могъща финансово-икономическа криза, най-голямото бедствие в света, в Япония, което се случи, държави, които са ни били за пример. . . А тук има още един парадокс, тези държави, които бяха давани дори за пример за усвояване на еврофондовете, за това големите държави, Франция, Германия преди всичко, Холандия, натискат и искат да има такъв
пакт за еврото. Защото им писна някои правителства да си правят социална политика и да изглеждат много готини за хората, и в един момент. . .
Водещ:
Другите да плащат.
Б. Борисов:
. . . Меркел и Саркози да бъркат в джоба и да плащат с данъците на французите и на германците.
Водещ:
Обаче и ние не сме цъфнали и вързали.
Б. Борисов:
Така, тези държави, особено Португалия, особено Ирландия и Гърция, и Испания се даваха за пример за усвояване на еврофондовете. В един момент европейците казват - добре, хем ви дадохме пари да усвоите, да си направите държавите, и вие дори и при това положение пак не искате да стиснете дефицита и да бъдете дисциплинирани.
Водещ:
Но стандартът им е по-висок и те са по-щастливи от българските граждани, които в момента, вече 20 години живеят с ниския стандарт и ниските заплати, и ниските пенсии. Затова исках. . . пак ви питам, ще им дадете ли спокойствие?
Б. Борисов:
При тях никога не е имало комунизъм, г-н Василев, при тях не е имало комунизъм. Ние, виждате, 22 години след революцията още се занимаваме с 50 процента от посланиците, агенти на Държавна сигурност.
Водещ:
А ще им дадете ли спокойствие сега?
Б. Борисов:
И да се пошегувам с БСП, че нямали в парламента агенти на Държавна сигурност. Те няма как да имат, защото агент означава да внедриш някой на друго място. Те са ги внедрили във всички партии.
Водещ:
Да или не, ще осигурите ли спокойствие на хората сега?
Б. Борисов:
Аз мисля, че начинът, по който работи това правителство, това, че запазихме данъците, върнахме еврофондовете, строим, е възможно най-доброто, което може да се случи. Всичко останало е, нали видяхте какво са подписали, всичко останало е това.
Водещ:
Добре.
Б. Борисов:
По-голямо спокойствие от това, ако искат, идват избори, да си изберат който искат.
Водещ:
Благодаря ви за разговора, г-н премиер.
Б. Борисов:
И аз благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
18:00, 18.04.2024
Чете се за: 06:50 мин.
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за превоз на нелегални мигранти
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за превоз на нелегални мигранти
17:51, 18.04.2024
Чете се за: 11:00 мин.
Създават национален регистър на случаите на насилие
Създават национален регистър на случаите на насилие
17:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Главчев: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция
Главчев: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция
17:06, 18.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
Радев: Модернизацията на Сухопътните войски трябва да включва и дронове
Радев: Модернизацията на Сухопътните войски трябва да включва и дронове
16:40, 18.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Ваканция на 2 май и във Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Ямбол и Разград
Ваканция на 2 май и във Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Ямбол и Разград
16:12, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
Комисията за скандала в митниците: Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти
Комисията за скандала в митниците: Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти
15:47, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Режисьорът Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народния театър (СНИМКИ)
Режисьорът Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народния театър (СНИМКИ)
15:30, 18.04.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Съдът освободи обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит, изпращат го в психиатрия
Съдът освободи обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит, изпращат го в психиатрия
15:15, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Завърши ремонтът на новия мост между Царево и Ахтопол
Завърши ремонтът на новия мост между Царево и Ахтопол
14:25, 18.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
НС прие Национална здравна стратегия 2030
НС прие Национална здравна стратегия 2030
13:57, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Ваканция на 2 май и в Ямбол
Ваканция на 2 май и в Ямбол
13:50, 18.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Близкият изток и Европейският изток - разговор с д-р Карим Наама
Близкият изток и Европейският изток - разговор с д-р Карим Наама
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди