НОВИНИ

51% от българите се определят като религиозни

62% от хората по света се определят като религиозни - това показва световно сравнително изследване на "Галъп интернешънъл". Резултатите показват, че колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка. Най-религиозната страна в света е Тайланд, а най-малко религиозната е Китай.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
22:35, 10.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите Балкански страни. У нас 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. По декларирана религиозност сме под средните нива и в глобален мащаб.

В сравнение със западноевропейски държави като Австрия, Германия и Франция например, у нас се заявява по-висока религиозност.

В България 29% вярват, че има живот след смъртта, а 60% - че човек има душа.

В световен мащаб като най-религиозни се заявяват хиндуистите и будистите. 78% от мюсюлманите се определят като религиозни, такъв е и процентът при католиците, като това е с 4% повече отколкото източноправославните, заявили своята религиозност. 45% от юдеите се определят като религиозни.

Жените и младите хора в света показват по-високи проценти в духовните вярвания като Бог, живот след смъртта, душа, Ад и Рай. А в почти всички държави, които са включени в изследването, повече хора казват, че вярват в съществуването на Рая, отколкото тези, които вярват в Ада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шега или опит за терористичен атентат в Норвегия?
Шега или опит за терористичен атентат в Норвегия?
ГДБОП разби лихварска банда, тормозела хората от Сливенска област
ГДБОП разби лихварска банда, тормозела хората от Сливенска област