Туристическият бизнес у нас разчита на двустранна политическа подкрепа от най-високо ниво за привличане на руски туристи в България .Данни на Министерството на туризма сочат, че ранните записвания на руските туристи тази година са намалели с 25%.

През миналата година 512 000 руски туристи са посетили България, което ги поставя на шесто място сред чужденците.

Всяка година губим средно по 30 хиляди туристи от Русия.

проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Основната причина е силната конкуренция на Турция и Египет. Руските туристи се преориентираха към тези дестинации заради изключително изгодните оферти.

Причина за отлива са тежките визови процедури за руските граждани.

Русия иска дългосрочни български туристически визи

Русия иска дългосрочни български туристически визи

Спадът на резервациите за почивки в България от руски туристи се дължи на трудности при издаването на визи, смята посланикът на Русия Анатолий Макаров...

И проблемът не е в цената на визата.

доц. Румен Драганов, Национален борд по туризъм: Крайно време е руснаците да получат многократна виза за Европа, каквато е практиката за много други страни, така че да облекчим туризма. Това трябва да са визи за период от 10 години.

И от българо-руската търговско промишлена палата подкрепят предложението за многократни туристически визи. Или поне за тези, които често идват в България. По данни на камарата това са до 50% от руските туристи.

Първият от пет години насам чартърен полет с руски туристи кацна в София

Първият от пет години насам чартърен полет с руски туристи кацна в София

Организаторите посрещнаха пристигащите близо 200 души с хляб, сол и народни танци.

Проблем са и транспортните връзки - само две компании летят целогодишно.

В един от най-големите ни ски курорти в момента почти няма руски туристи, защото няма директни полети до Пловдив.

Мариян Беляков - изпълнителен директор на Пампорово АД: Необходимо е според нас да се намери начин да бъдат стимулирани всички руски фирми, да се създадат нови руски програми с кацания на летище Пловдив и летище София, що касае ски туризма, като това при всички положения изисква огромната намеса на държавата. Ако това се направи, бумът на руски туристи може да бъде 200-300, ако не и 500%.

Туристическият бизнес иска и възстановяване на пътуванията на русначета за детски лагери у нас. В много наши черноморски курорти има изградени големи детски комплекси, някои от които сега стоят празни.

Турция вече е и зимна дестинация за руските туристи

Турция вече е и зимна дестинация за руските туристи

През януари 2019 г. Турция е посетена от 34% повече руснаци, отколкото през същия период на миналата година. Експерти наричат това „удивителен резулта...