НОВИНИ

Криминогенната обстановка в София през празниците беше спокойна

Гост в студиото на „Денят започва" беше Иво Спиридонов, заместник-директор на СДВР. Криминогенната обстановка в столицата през празниците беше тема на разговора. Загинали при катастрофи за последните 4 дни в София няма, 9 са ранени при 11 тежки катастрофи. Незаконните гонки с мотори също бяха дискутирани в студиото.

криминогенната обстановка софия празниците беше спокойна
bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 26.04.2011
Чете се за: 04:27 мин.
У нас

Гост в студиото на „Денят започва" беше Иво Спиридонов, заместник-директор на СДВР. Криминогенната обстановка в столицата през празниците беше тема на разговора. Загинали при катастрофи за последните 4 дни в София няма, 9 са ранени при 11 тежки катастрофи. Незаконните гонки с мотори също бяха дискутирани в студиото.

Водеща Жени Марчева: Каква беше криминогенната обстановка по празниците в София и кога наистина ще се промени манталитетът ни като шофьори. Задаваме този въпрос, защото за съжаление шест семейства никога няма да забравят този Великден, защото загубиха децата си, тъй като неопитен, млад шофьор, знаете, връхлетя с колата си върху тях. Трагедията се случи в Симеоновград. Добро утро казвам на Иво Спиридонов, който е заместник - директор на СДВР.
Иво Спиридонов: Добро утро на вас и на вашите зрители.
Водеща: Здравейте. Христос Воскресе.
Иво Спиридонов: Христос Воскресе.
Водещ Андрей Захариев: Спокойно ли беше по Великденските празници в София или имаше бум на криминогенната обстановка, както вие казвате?
Иво Спиридонов: Бих казал, че оперативната обстановка по линия на криминалната престъпност и опазване на обществения ред беше относително спокойна, имайки предвид натовареността в делнични дни. Така е, както казвате, в резултат на ПТП в страната загинаха доста хора по празниците. В тази насока мога да кажа, че на територията на София нямаме смъртен случай по време на празниците в следствие на ПТП. Имаме 11 извършени, тоест допуснати тежки ПТП с девет ранени лица, като едно от тях е с опасност за живота. 102 леки транспортни произшествия и 60 съставени двустранни протоколи.
Водеща: Причината за по-голямата част от тези транспортни произшествия каква е? Отново ли е употребата на алкохол по празниците или?
Иво Спиридонов: Не, нямаме такова ПТП, което да е с употреба на алкохол. По-голямата част от тях е заради превишена скорост. По отношение на криминалната престъпност също мога да кажа, че обстановката е спокойна. Имаме един опит за убийство в тези четири празнични дни, три грабежа, едно изнасилване, четири взломни кражби, девет откраднати моторни превозни средства, две самоубийства, три пожара и 59 разкрити криминални престъпления.
Водещ: Знаете ли какво ми се стори много интересно. Честно казано аз мислех, че през тези почивни дни криминалните деяния, особено кражбите би трябвало да имат някакъв ръст, защото хората ги няма в София, апартаментите се изпразват. Сякаш е идеално обстоятелство си казваш - сега да минем да проверим къде какво има. Не е ли такава логиката? Явно не е така.
Иво Спиридонов: Така е, но по принцип можем да допуснем, че и престъпниците празнуват, така че също този вид престъпления намалява по време на празничните дни. Мога да кажа по-характерните престъпления, които бяха извършени. На 22 в Съдебната палата след гледане на мярка за неотклонение на едно лице, което е задържано за убийство в Своге, същият се е отскубнал от охраната и се е хвърлил от шестия етаж.
Водещ: Виждам, че разлистваш... да, вестниците го пишат.
Иво Спиридонов: Да. Второто престъпление, което е по-характерно - на 23 в дома за възрастни хора с деменция в кв. „Княжево" след възникнал спор между двама възрастни хора мъжът е ударил една възрастна жена в областта на главата и в следствие на което същата е настанена в „Пирогов" с опасност за живота.
Водеща: Това ли е всъщност опитът за убийство, който споменахте?
Иво Спиридонов: Не.
Водещ: Какъв е опитът за убийство?
Иво Спиридонов: Опитът за убийство е зад паркинг „Република" на Околовръстното шосе в близост до „Люлин". Две лица от мъжки пол - едното от тях на 56 години, а другото на 44 години в следствие на употребен алкохол и скандал между тях двамата 56-годишният е произвел изстрели с незаконна пушка спрямо другия като го е ранил в областта на корема и същият е настанен с опасност за живота в лечебно заведение.
Водеща: Тоест за някаква битова свада става въпрос?
Иво Спиридонов: Да. Но мога да кажа също, че служителите на реда си вършиха своите задължения много добре. И в тази връзка...
Водеща: Колко служители в София не работиха, тоест работиха по празниците?
Водещ: Вие сте от тях междудругото.
Иво Спиридонов: Да. Работиха дежурните екипи, които бяха съставени за работа в празничните дни. Един от тези екипи автопатрул на Второ районно на 25 в резултат на техните действия по време на работа и тяхната съобразителност задържаха четири лица в района на гара Искър, които бяха източили 10 тона нафта от композиция на БДЖ.
Водещ: Цистерни с гориво.
Иво Спиридонов: Цистерни, точно така. Бяха задържани с 90 туби нафта.
Водеща: Спомняте ли си, че само миналата седмица... Нали миналата седмица беше?
Водещ: Или по-миналата.
Водеща: Да, министърът на транспорта Александър Цветков /.../ количеството гориво, което се краде от БДЖ може да напълни Охридското езеро.
Водещ: Спомняте ли си го?
Водеща: Така че вие с тази статистика потвърждавате казаното от министъра.
Иво Спиридонов: Вероятно е прав министърът.
Водещ: Какво беше количеството? 90?
Иво Спиридонов: 10 тона.
Водеща: 10 тона. Тъй като само преди малко ще говорим за моторите, ще има едно пряко включване на Катя Янева с мотористи, споменахте седем откраднати мотора.
Иво Спиридонов: Моторни превозни средства.
Водеща: Моторни превозни средства. Открихте ли част от тези моторни превозни средства?
Иво Спиридонов: Някои от тях са намерени. Мисля, че два или три.
Водеща: Другата престъпност, която е също широко разпространена - източване на дебитни и кредитни карти или такива случаи не е имало през Великденските празници?
Иво Спиридонов: Нямаме през празниците такива случаи, да.
Водещ: Почивали са, както казахте.
Водещ: Да. Сега, друго нещо да ви питаме. Преди няколко седмици тук гост ни беше вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и той каза нещо логично, че заради кризата конвенционалната престъпност расте с малко, с около 10-15% и то, за съжаление, сред младите хора. Някаква превенция в тази насока извършвате ли наистина?
Иво Спиридонов: За съжаление има някои видове престъпления, които наистина се увеличават. Това са кражбите и извършените грабежи. ПО-голямата част от тях в столицата са грабежи на дамски чанти, на лични вещи, пари, злати мобилни телефони. За съжаление се натъкваме на такива извършители, които никога досега не са били регистрирани. Това значи, че до момента те не са си помислили да правят престъпления.
Водеща: Тоест това не са хора професионалисти.
Иво Спиридонов: Точно така.
Водещ: Няма рецидив при тях.
Иво Спиридонов: Точно така.
Водещ: А са принудени от бедност.
Иво Спиридонов: Просто казват, че понеже не им достигат средствата са принудени да вършат престъпления.
Водеща: Като учителката, която се опита да обере банков клон. Добре, да поговорим малко за случилото се наистина в Симеоновград. Какво мислите, ако законът бе по-строг спрямо младите водачи, неопитните водачи, щеше ли тази трагедия да бъде избегната? Според вас в закона ли е тази трагедия?
Иво Спиридонов: Аз мисля, че който се ангажира с някакво категорично мнение ще сгреши, по простотата причина, че всички ние знаем, че имаме и към настоящия момент закони, само че те не се спазват. Аз бих сложил така на първо място отговорността, личната отговорност на всеки един човек. Да, разбира се, може да бъде гласуван закон, с който да бъде забранено на младите шофьори да управляват автомобили в тъмната част на денонощието, но според вас дали ще се спазва това нещо. Всеки би трябвало да има своята лична отговорност и да спазва законите.
Водеща: То може би ще се спазва, ако по някакъв начин се контролира или пък друго предложение, доколкото разбирам е на масата - младите водачи да карат определен период от време, да кажем първите три месеца или първата половин година с придружител. Такава практика има в други европейски страни.
Водещ: Къде беше, в Швейцария?
Водеща: В Швейцария със сигурност има. Мисля, че и в други...
Иво Спиридонов: Така е. Може би това ще доведе до по-малко ПТП, извършени от млади водачи.
Водеща: Добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
17:02, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Ливански гражданин не е бил допуснат в България на летище София
Ливански гражданин не е бил допуснат в България на летище София
16:46, 19.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас
Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас
15:56, 19.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
15:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
15:35, 19.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
15:05, 19.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Първият кораб с гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" пристигна у нас
Първият кораб с гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" пристигна у нас
14:45, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
13:32, 19.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
13:15, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
12:56, 19.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
12:55, 19.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Купуват електрически училищни автобуси
Купуват електрически училищни автобуси
12:49, 19.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Интервю с проф. Робърт Уинстън за Красива наука
Интервю с проф. Робърт Уинстън за "Красива наука"
25 години от аварията в Чернобил
25 години от аварията в Чернобил