Недоволни ловци от страната се събраха на протест пред храм - паметника "Св.

Недоволни ловци от страната се събраха на протест пред храм - паметника "Св. Александър Невски"в столицата. От Националното ловно-рибарско сдружение поискаха незабавни законодателни промени и адекватни решения за опазване на дивеча. Според ловците сега действащият закон за лова обслужва частни интереси и се използва като форма на политически натиск. В същото време част от ловците в Българския ловно-рибарски съюз се разграничиха от протеста и се обявиха категорично срещу използването на ловната общност за политически цели. Общо 120 хиляди са ловците у нас. Няколко пъти повече от Българската армия. В центъра на София днес дойдоха част от тях. Но и те бяха достатъчно, за да предизвикат блокиране на бул. "Цар Освободител" за 2 часа по пътя им от националния стадион до "Александър Невски". Ловците дойдоха мирно, не носеха оръжие, а само послания и плакати. Най-общо исканията им са за нова стратегия за развитие на ловното стопанство, която да е готова до края на тази година и да има нов закон за лова догодина. Според протестиращите в момента ловът и дивечът се предават доброволно и целенасочено в ръцете на икономически и политически лобита, а законовите проблеми през последните години обслужват частни интереси. Те настояха да се прекратят вредните практики в лова, които водят до постоянно намаляване на дивеча. Валери Стефанов - член на УС на НЛРС: Такава лоша практика е залавянето на животните с капани, затварянето им в затворени площи и безразборното им избиване. Стоян Стоянов - ловец, Враца: Искаме да има дивеч и България да е както преди години - водеща в ловното стопанство, а не да сме последни, както е сега. И това стана защото не се мисли за дивеча, а за частни интереси и за печалба. Гено Петров - ловец, гр. Ботевград: За да има лов и животни в гората, трябва да има гора.
Не закъсня и отговорът на министерството на земеделието.
Инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападно държавно предприятие: Практиката в определени райони наистина е негативна. Но не бива да се преекспонира с това нещо. Защото една от основните причини за намаляване на дивеча е отстрела на женски, т.е. неправилното стопанисване на вида. А за капаните сме абсолютно солидарни. Още по време на протеста, част от ловците, които членуват в Българския ловно-рибарски съюз се разграничиха от него. Асен Пиперков - председател на УС на БЛРС: Ние също сме за стратегия и за нов закон, но в никакъв случай не сме съгласни със закон да се узаконява една неправителствена организация като единствена в страната и в никакъв случай не трябва да се използват ловците за политически цели. От трибуната на протеста председателят на Националния ловно-рибарски съюз Иван Петков поиска оставката на зам.-земеделския министър Георги Костов, защото липсвал диалог. Впоследствие се оказа, че не всички ловци от протеста подкрепят това искане.
Протестът на ловците получи отзвук в парламента
Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ: Това, което се прави в момента, този протест е политически протест. Там присъстват колеги от БСП - Манолова, Бъчварова, Данев. В качеството си на какви са те там? Наши колеги отидоха там и им казаха, че това е не е политически протест. Нищо подобно. Мая Манолова, депутат от ПГ на "БСП Лява България": Най-нормалното нещо е когато граждани са дошли край парламента - най-нормалното нещо е да излезем и да видим какво искат. Аз така правих и при предишните протести и при всяка подобна ситуация. От ГЕРБ ме обвиняват, че аз съм ги организирала. Ако беше така, щяха да са тук с пушките. Как ще се развие диалогът между ловците и държавата предстои да видим. До края на годината се очаква стратегия за развитие ловното стопанство у нас.