НОВИНИ

52-годишно приятелство: Вишневата къщичка през погледа на една учителка

Един емблематичен учител по български език за поколения столичани наблюдава трансформациите на къщичката на спирка Вишнева в квартал Лозенец вече 52 години. Вижте нейния разказ.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
11:29, 20.07.2017
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Те имат половин вековно приятелство. Стамена Димова - емблематичен учител по български език за поколения възпитаници на Класическата гимназия и известната в София къщичка на трамвайната спирка Вишнева.

Стамена Димова: Съжителстваме, действително, първото нещо всеки ден като изляза пред очите ми е тя. Когато се прибирам, винаги я поглеждам, не знам защо, просто привлича очите ми. Когато обяснявам на някого как да ме намери, обяснявам къщичката в гората.

Учениците на Стамена Димова свързват мястото и къщичката с уроците по български език. Тя е една от първите, които разбират за пожара на спирката.

Стамена Димова - Просто сърцето ми се сви, не исках да изляза да видя, защото като я знам дървена мъничка, мислех, че цялата е изгоряла и ми беше тежко да погледна. Сутринта, като видях пораженията, много мъчително ми е да я гледам така. Ранена. Тази малка горска къщичка винаги съм си мислела защо, е като избягала от гората. Тя просто е избягала от дърветата и е досами линията. Особена къщичка, приветлива, мъничка, ненатрапчива.

Спирката на трамвая в годините се мести, но къщичката и линията остават да чакат по-добри времена.

Стамена Димова: Казваше се, че на това място на тази чешмичка е идвало царското семейство едно време, на екскурзия. Уикенд са си правили тук. Може би затова върнаха спирката, не знам. Ако се качите в трамвая, това е едно особено място, защото от спирка "Журналист", след като трамвая навлезе в гората, след това изведнъж, като че ли влизате в някаква отсечка на друг свят. Суетата, суетнята изчезват и навлизате в някаква тишина. Трамваят тръгва като чели по-бавно, така ми се е струвало. Не бърза да излезе от тази отсечка и ватманът сигурно си почива в нея.

Всеки намира по нещо от себе си в тази малка постройка, дори и само веднъж да я е видял, твърди учителката.

Стамена Димова: Присъствие, като някакво приятелско присъствие, усмивка те посреща. Нещо, което те чака и те изпраща като тръгваш и нещо, което без да искаш мислиш. Погледнете я самата нея, тя е такава, непосредствена, приветлива, ненатрапчива и много щедра - приютява гълъби, птици, пчели, оси. Нас хората, когато вали дъжд се крием там на спирката.Дано да не е пожар, който да помогне къщата да бъде бутната, защото някой си е харесал местото.

Знаковият за софиянци обект, макар и скромен по размери е в сърцата на всички. Мястото е исторически свързано с прокарването на трамвайния път в тази част на града, но и любимо място за игра на поколения деца. От общината обещават да възстановят сградата, която има статут на културна ценност в автентичния и вид.

доц. Тодор Чобанов, зам. кмет на София: Тя е възникнала в нашия акт за собственост от 60-те години като едноетажна чакалня, макар че тя се използва и от кантонерите, които поддържат релсите.

Обмислят се и по-съвременни функции на мястото - да се използва като инфоточка за туристически маршрути в зоната. За да се запази, обаче, Чобанов е категоричен, че има само един вариант за опазване на подобни емблематични сгради.

"Лицата, които извършват тези престъпления, защото това са криминални действия да бъдат хващани и вкарвани в затвора. Друг вариант няма. Нарича се възпитателната сила на закона", каза Чобанов.

Възстановяването на къщичката ще отнеме около три месеца, обещават от общината. Реконструкцията ще започне веднага след огледа на органите на реда и изготвянето на проект съгласуван с Министерството на културата, заради статута на сградата като културна ценност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бившият лидер на сицилианската мафия Тото Рийна остава в затвора
​Бившият лидер на сицилианската мафия Тото Рийна остава в затвора
Стопанин от община Раковски се бори за Европейската награда за млади фермери
Стопанин от община Раковски се бори за Европейската награда за млади фермери