Столичният кмет Йорданка Фандъкова боядиса великденски яйца заедно с деца от район Нови Искър. Тя посети Курилския манастир, където провери реставрацията на храма. За възстановяване на ценните стенописи Столичната община е осигурила 52 000 лева.

Детски усмивки и шарени великденски яйца посрещнаха Йорданка Фандъкова в двора на манастира.

След като децата споделиха тайните си за изящни великденски яйца, столичният кмет провери реставрацията на стенописите.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Ще има нужда от следващи етапи и оставаме в готовност да предложим на общински съвет и да надявам се да получим подкрепа да продължим да подкрепяме, за да може да се завърши реставрацията на стенописите, както и на иконостаса, който също има нужда от реставрация.

Построен през 10-ти век, Курилският манастир е един от най-старите действащи в България. Основен ремонт е правен през 16-и век, а през 19-и - второ изографисване.

йеромонах хаджи Нектарий, игумен на Курилски манастир "Св. Иван Рилски": Разликата е в това, че този пласт от 19 век няма тази каноничност. Няма тази детайлност на изображението на стенописите, които са тези от 16ти век. Но не бива да забравяме, че те пък са дело на Свети Пимен Зографски, един от най-големите и известни зографи тогава.

Възстановена е и килията на последния монах, който е служил в Курилския манастир, а зад вратите на храма се пази евангелие на 200 години.