НОВИНИ

Група нелегални мигранти са открити в тайник на камион на ГКПП "Дунав мост"

55-ма чужденци - сирийци, иракчани и афганистанци са задържани на "Дунав мост" при Русе в опит нелегално да напусната страната. Сред тях е има и 18 деца. Всички те са били открити в тайник в камион с българска регистрация. Срещу шофьора и друг българин, заподозрян за съпричастност, е започнато досъдебно производство. Мъжете са задържани в ареста, а децата и част от жените са настанени в три приюта в Русе.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:28, 23.04.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Голяма част от чужденците, опитали да напуснат страната през Дунав мост досега са били настанени в общежитията в Харманли. Други обаче нямат документи и в момента се установява от къде идват и как са попаднали в страната ни. На всички обаче предстои да им бъде повдигнато обвинение за опит за незаконно пресичане на границата.

От Гранична полиция казаха, че до този момент не е установено къде точно са се качили в камионите, но е изяснено, че са били прехвърляни от едно превозно средство в друго, за да не бъдат хванати. Сред заловените чужденци има 18 деца на възраст от 3 до 16 години. В Приюта на Българския червен кръст в Русе са настанени 5 от тях, двете - придружени от майка си, жена на 28 години. Тя не пожела да застане пред камерата ни, но обясни, че идва от Афганистан. С мъжа и децата си пътували за Холандия, където било семейството на съпруга ѝ.

От 6 месеца са в България и са подали документи за статут на бежанци. Казва, че не знае колко пари са платени, за да ги прекарат през българо-румънската граница, но сумата била голяма, и ги излъгали - обеща ли им да са 10-тина човека, а буквално ги натъпкали в камионите. И тя през цялото време се страхувала за живота на децата си. Сега, в приюта се чувствала добре, но пак е притеснена за бъдещето. От Българския червен кръст казаха, че за последните 3 години тук са били временно настанени около 50-сет деца-мигранти.

д-р Руденко Йорданов - председател на БЧК-Русе: Държим хранителни резерв , като консерви, които да отговарят и на религиозните претенции - да няма свинско. Пилешко и друго месо. Освен това условията за настаняване и за общуване са много добри, а децата много бързо намират общ език, просто им трябват 10 минути и са приятели.

Според д-р Йорданов обаче, за този вид кризисно настаняване законово нещата не са оформени, въпреки че проблемът с мигрантите съществува вече от години.

д-р Руденко Йорданов - председател на БЧК-Русе: Как точно да се постъпва, по какви правила, и по какъв начин ще става финансирането на подобни приеми, защото това води до допълнителни разходи за преводач, допълнителни разходи за създаване на услови, които все пак да са свързани с тяхната култура, техния манталитет, ние не сме затвор, а социално заведение.

Децата ще останат в приютите, докато възрастните бъдат осъдени. А това вероятно ще стане още утре. Тези, които са регистрирани в България, ще бъдат върнати в бежанския център, а останалите вероятно ще подадат молби за убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТОП 5: Най-предпочитаните спортни занимания от учениците в Благоевград
ТОП 5: Най-предпочитаните спортни занимания от учениците в Благоевград
Избирателната активност на президентския вот във Франция към 17 ч. е близо 70%
Избирателната активност на президентския вот във Франция към 17 ч. е близо 70%