Още 53 жилищни сгради в Благоевград са одобрени за саниране по Националната програма за енергийна ефективност. Сградите се намират в централната градска част и квартали в областния град. Собственици на апартаменти в жилищни сгради, които скоро ще бъдат санирани се опасяват, че за поставянето на домофони, както и при подмяна на части от водопреносната мрежа в сградите ще трябва да заплащат с лични средства.

Благоевград

Ели Секулова живее в един от блоковете в благоевградския квартал Еленово вече 20 години. Скоро строителни работници ще започнат дейностите по санирането на жилищната сграда. Ели разказа, че нейни роднини са плащали за някои допълнителни ремонтни дейности, които до сега са смятали, че са безплатни.

Ели Секулова:
“Сега майки ми и баща ми на “Октомври” 27 ще ги санират и е много промяна в санирането. Казаха, че домофоните ще трябва да се доплащат, щранговете трябва пак от собствениците да се доплащат. Също една приятелка сега са ги санирали и каза, че са доплащали за домофоните.”

Хората се надяват, че при предстоящото саниране на одобрените нови 53 многофамилни жилищни сгради контролът за качеството на ремонтните дейности ще бъде доста по-засилен.

Радка Логодажка:
“Има разлика от санирания блок и нашия външно, па вътре зависи каква фирма работи и колко качествено.”
Ели Секулова:
“Някои са доволни някои не. Поне на външен вид е добре.”

От Общината в Благоевград казаха, че строителен надзор следи постоянно за качественото извършаване на дейностите по санирането. Финансирането на ремонтните дейности на одобрените нови сгради е включено в предвидените 2 млрд. лева, осигурени от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Поставянето, обаче на домофони, пощенски кутии и подмяната на ВиК инсталациите собствениците на жилища трябва да заплащат сами, допълниха от Община Благоевград.