НОВИНИ

Проф. Харолд Цурхаузен пред БНТ

Вирусите са на път за променят из основи представите за туморите. Около 20 процента от туморите при човека се причиняват от вируси - твърди проф. Харолд Цурхаузен в специално интервю за "По света и у нас". Ученият беше удостоен с Нобелова награда, защото доказа, че ракът на шийката на матката се причинява от херпесните вируси.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:49, 16.05.2011
Чете се за: 00:47 мин.
Още
проф харолд цурхаузен бнт

Вирусите са на път за променят из основи представите за туморите. Около 20 процента от туморите при човека се причиняват от вируси - твърди проф. Харолд Цурхаузен в специално интервю за "По света и у нас". Ученият беше удостоен с Нобелова награда, защото доказа, че ракът на шийката на матката се причинява от херпесните вируси. Така човечеството вече разполага с ваксина срещу един от най-честите видове рак.



Получил световно признание на преклонна възраст, професор Цурхаузен не смята скоро да се оттегли. Точно обратното - сега е по-активен от всякога.



БНТ: "Изучавате папилома вирусите от десетилетия. Не изяснихте ли всичко около тях?"



Проф. Харолд Цурхаузен: "О, не, не! Този вирус крие още много загадки. Досега са известни 160 вида, които могат да инфектират цялото тяло. Ето, ако вземем сега парченце от моята кожа, най-вероятно ще открием вирус. Все още изучаваме дали тези вируси имат роля в образуването на кожни тумори."



Сега се смята, че вируси са виновни за 20 процента човешките тумори.



Проф. Харолд Цурхаузен: "Сега започнахме да изследваме един друг вирус, за който имаме сериозни подозрения, че има роля в образуването на туморите на дебелото черво и левкимиите. Вирусът се казва Т.Т., открит е неотдавна и почти всички го носят в кръвта си."



И ако се докаже връзката му с туморите, ако не ваксини, то поне със сигурност ще помогне за по-добрата и ранна диагностика на тези заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите български светци
Новите български светци
Румен Петков обвинява Зеленогорски
Румен Петков обвинява Зеленогорски