НОВИНИ

54 жертви на атентата в Газиантеп

Граничният района на Турция със Сирия трябва да бъде изцяло прочистен от бойци на " Ислямска държава ", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Изявлението последва атентат в турския град Газиантеп, при който загинаха 54 души и за който Анкара обвини джихадистите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:33, 22.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Газиантеп, градът в който атентатор се взриви и уби над 50 души по време на сватба е близо до границата на Турция със Сирия. Смята се , че в града има клетки на "Ислямска държава". Според турските власти, атентаторът е 14 годишно дете, използвано от джихадистите.

Повечето от жертвите на нападението са непълнолетни. 29 от убитите са на възраст под 18 години, а 22 под 14.

Нурсел Саглам, очевидка на атентата в Газиантеп: "Имаше може би около 200 души. Внезапно чухме експлозия, разхвърчаха се тела, не мога да забравя този момент."

На 500 километра от Газиантеп, ранени турски военни при сблъсъци с кюрдски бойци бяха евакуирани с хеликоптер. В стълкновенията загина жена от ПКК. Турция е в очакване на американския вицепрезидент Дж Байдън. В центъра на разговорите ще бъде искането на Анкара за екстрадиция на Фетулах Гюлен, когото Турция смята за отговорен за опита за преврат.

Екип на американското правосъдно министерство ще проучва въпроса. Турският премиер Бинали Йълдъръм се срещна с лидерите с основните партии, за да обсъдят последните терористични атаки и конституционни реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи открит турнир по плажен волейбол в Кюстендил
Първи открит турнир по плажен волейбол в Кюстендил
Токио в плен на тайфуна Миндуле
Токио в плен на тайфуна Миндуле