Националните курорти да бъдат извадени от обхвата на Закона за шума, а регулацията им да става чрез отделна наредба. Това предложи ресорният министър Николина Ангелкова, по време на годишна среща на Борда по туризъм, провеждаща се с подкрепата на БНТ. Тя обясни, че поради липсата на желаещи да работят по морето, ще внесем близо 5400 сезонни работници от Украйна, Молдова и Беларус. Въпреки известен отлив на руски туристи, за юли и август всички четири и петзвездни хотели са резервирани.

Най-популярните ни ваканционни дестинации като Албена, Слънчев Бряг, Златни Пясъци, Боровец, Банско се обособяват в отделна група национални курорти.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Във всеки един национален курорт, съответно по преценка на кмета, общинските съветници, заедно с бранша да определи дали даден курорт трябва да бъде разделен на зона за забавления, зона за семеен отдих т.н".

Предвижда се и допълнителна категоризация на туристическите обекти като Министерството на туризма подготвя въвеждането на етикет за качеството.

Николина Ангелкова - министър на туризма: "Горе-долу на принципа на "синия флаг", който се дава на плажовете".

Според председателя на ресорната комисия в парламента, в предложените промени в Закона за туризма са заложени редица проблеми.

Петър Кънев - председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм: "Има поне 20 конфликтни точки, където ще настъпи голямо чудо. Примерно: дава се възможност на министъра на туризма да санкционира и кметове на общини при констатиране нарушения на изискванията на закона. Вписва, заличава, понижава категории, временно затваря обекти, заличава сертифициране и т.н."

От есента БНТ стартира ново туристическо предаване, заяви генералният директор Константин Каменаров по време на форума.

Константин Каменаров - генерален директор на БНТ: "Ще направим предаване.Това ви го обещавам и ще го направим чудесно. Много на вас разчитаме, разбира се, защото то не е толкова интересно за БНТ, като фикция, а е много важно за този сегмент".

Форумът приключи с предложение за създаване на четири национално представителни браншови асоциации на ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи.

© Христо Касабов / БТА