Бюрото по труда в Благоевград набира селскостопански работници за бране на малини в Португалия. Работата е за три месеца през лятото с възможност за удължаване на срока. Могат да кандидатстват мъже и жени, възрастови ограничения няма. Заплащането е 557 евро на месец. Хората ще получават допълнителни пари за извънреден и празничен труд.

Хората, които искат да заминат на работа в Португалия това лято трябва да подадат документи в регионалните бюра по труда. Крайният срок е 7 юни. Заминаването е през юли. Друга възможност, която Регионалната агенция по заетостта предлага на хората без работа, е да се включат в програмата за безплатни курсове за квалификация и преквалификация. Обученията се провеждат в българо-германските центрове у нас в Пазарджик, Стара Загора, Царево, Плевен и Смолян.

Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград:
„В самите центрове има оборудвани бази за настаняване. То е като тип хотел. Тук освен самото обучение, като разходи се поемат и се заплащат от проекта дневни и транспортни разходи.”

Обучението е с продължителност три месеца и по време на курса участниците ще получават стипендия за всеки присъствен ден.

Станислава Поповска, директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград:
„Доста са възможностите за включване в различни специалности като форма на обучение, т.е. различни специалности в сферата и на услугите, в сферата и на хотелиерството и ресторантьорството, строителството, икономически специалности.”

Около 30 души от Благоевград вече се обучават по проекта. Работещите хора също ще могат да се включат в безплатни обучения през следващите месеци, казаха от Регионалната служба по заетостта. Очаква се програмата да бъде отворена до края на лятото.