НОВИНИ

Ивелин Николов: Най-интересното предстои

Новината, че секретарят на ИБ на БСП Ивелин Николов поема поста на главен редактор на в. „Дума", беше повод за гостуването му в „Денят започва".

bnt avatar logo
от Денят започва
08:10, 19.11.2008
Чете се за: 10:49 мин.
У нас
ивелин николов интересното предстои

Новината, че секретарят на ИБ на БСП Ивелин Николов поема поста на главен редактор на в. „Дума", беше повод за гостуването му в „Денят започва".

За да си социалист трябва да си мечтател, каза той. Това, че се връща към журналистиката, не е решение на мечтател. В момента в „Дума" наистина се прави чиста и свободна журналистика и с желание се завръща във вестника.

Според него обаче е недопустимо в качеството си на главен редактор да бъде и член на партийното ръководство. „Аз съм член на ВС на БСП от 1991 година. Малко множко идва", добави Николов. Натрупаната политическа рутина спъва раждането на нови идеи. Особеност на политическия живот у нас след 90-та година е, че много бързо изяжда енергията и възможностите на политиците. Това налага промяна поне на половината ръководство на социалистическата партия.

БСП е мъдра партия и за нейното обновление говори фактът, че 60 % от делегатите отиват за първи път на конгрес. Партията доказва, че има усет за развитие и възпроизвеждане напред. Тя все повече се връща към своята лява идентичност, смята Николов. В началото на прехода БСП беше най-консервативната партия, която защитаваше статуквото. Сега обаче нещата идват на мястото си и БСП се превръща в силната лява партия, която трябва да бъде.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА

Водещ:
Останете със сутрешния блок на БНТ 1, защото освен всичко друго тук са и идеите, и мечтите, както се казва в един популярен напоследък видеоклип, или поне Ивелин Николов е тук като изразител на идеите и мечтите, секретар в изпълнителното бюро на БСП и главен редактор на в. "Дума". Здравейте, г-н Николов.


Ивелин Николов:
Здравейте. Може би секретар до вчера, вчера беше последното заседание на изпълнителното бюро в този му формат. Така че. .. човек никога не знае. .. е, понякога не знае, като покани някого, кой ще дойде, така. . . Аз самият до вчера не знаех, че наистина бюрото ще вземе решението за в. "Дума". Мисля си, че просто предстои един. .. едно изпитание, една нова отговорност.


Водещ:
Как сте с идеите и мечтите вие лично?


Ив. Николов:
Добре.


Водещ:
Добре сте.


Ив. Николов:
Винаги съм казвал, още преди години с колеги в университета се шегувахме, че, когато човек смята, че най-интересното и най-важното му предстои, значи е млад. Ако смята, че най-интересното е зад гърба му, да не се брои за млад. Мисля си,
че най-интересното предстои.


Водещ:
Най-интересното предстои, казвате. Мечтател ли трябва да е един член на изпълнителното бюро на БСП, за да оглави в. "Дума" през 2008 г., или по-скоро трябва да е реалист един член на изпълнителното бюро, защото предстои конгрес и после ще има вероятно друго изпълнително бюро?


Ив. Николов:
То със сигурност ще има друго изпълнително бюро, но аз. . .


Водещ:
Мисълта ми е, че членовете може да са други.


Ив. Николов:
. . . не правя връзка между двете неща. Първо, за да си социалист, трябва да си мечтател. Така или иначе идеята за по-добро общество тръгна много преди нас и няма сега да я разказвам. Колкото до вестника, вие и вашите зрители знаят, че аз бях журналист в този вестник. Преди 6 години реших, че трябва да започна едно ново начинание. Създадохме с колеги един институт, който според мен работи много успешно. И второ, промени се ситуацията във в. "Дума". Аз мисля, че сега там има възможност за правене на обективна, честна журналистика и затова ми е идеята да се върна към това поприще.


Водещ:
Намеренията ви са сериозни като главен редактор, не са някакъв спасителен вариант за вас. . .


Ив. Николов:
От кое да се спасявам?


Водещ:
От това, че примерно може да не бъдете член на новото ръководство на социалистическата партия.


Ив. Николов:
Аз мисля, че и не трябва. По принцип. . .


Водещ:
Според вас не трябва?


Ив. Николов:
И не трябва. Никога главният редактор на "Дума" не е бил член на изпълнителното бюро.


Водещ:
Значи, дори и да ви предложат, вие ще си направите отвод?


Ив. Николов:
Да. Аз мисля, че мога да участвам в политическия живот и от гледната точка на журналистиката.


Водещ:
Защо хората да си купуват в. "Дума", вместо да си вземат безплатен вестник? Вестникарският пазар е доста различен от това преди 6 години, за което вие говорите.


Ив. Николов:
Знам, знам, знам, че вестникарският пазар е доста по-различен. Вижте, първо, за разлика от почти всички европейски
страни в България не е достатъчно силен вестникът на лявата идея и аз мисля, че можем с хора, с желание, с професионализъм и пак с емоции, разбира се, да се опитаме да го направим силен. Защо Франция може да има силен "Либерасион", в България да не е силна "Дума"?


Водещ:
Това е моделът, към който ще се стремите - "Либерасион"?


Ив. Николов:
Мисля си, че такъв. .. да не е буквално "Либерасион", но нека да е такъв ляв вестник.


Водещ:
Все пак такъв модел. . .


Ив. Николов:
Вестник и с много информации, и с публицистика, и с място за
перото на хората с различни възгледи, но и вестник на социалистическата партия.


Водещ:
Добре. Накъде пътува "червеният" трамвай?


Ив. Николов:
"Червеният" трамвай ли? Знаете ли, през годините минаха какви ли не образи, алегории за червената партия. Тя беше кораб, някога Валери Петров каза, че е "Титаник", който не потъва. Сега с този наистина много емоционален клип, говорим за трамвай.


Водещ:
Изключително въздействащо оставя и човек, който да няма мнение "за" или против".


Ив. Николов:
Разбира се, оказа се, че за този клип няма нужда да се плаща
да бъде излъчван, той се излъчва непрекъснато навсякъде, за да се коментира.


Водещ:
Той пътува, скрива се в гората вдясно. Сигурно е. . .сигурно
е случайно.


Ив. Николов:
Не, не пътува в гората вдясно. . .


Водещ:
Идва отляво, завива вдясно.


Ив. Николов:
Сега, вие сигурно не си спомняте, не знам на колко години сте били тогава, той пътува иначе в клипа точно по маршрута, по който пътува в епизода "На всеки километър", точно в същата горичка под семинарията в София и по същия начин Стефан Данаилов се качва на трамвая, както тогава. Истината е, че. . .


Водещ:
Разказвате края на епизода обаче. Помните ли го края на епизода? Жандармерията застрелва ватмана. .. Стефан Данаилов скача от трамвая, тръгва към планината. Ватмана го убиват и трамвая спира.


Ив. Николов:
Нека, нека да не разказваме целите епизоди, все пак това е клип. Ако правилно съм разбрал, въпроса ви е все пак накъде е БСП?


Водещ:
Да.


Ив. Николов:
БСП е особена партия. Вчера бях на една среща дискусия със студенти в Нов български университет. Имаше политици от десницата, от други леви партии и всички говереха само за БСП - и тези от десницата, и тези от другите леви партии. И аз казах - аз единствен, който съм от БСП, не ми остава време на мен за БСП да говоря. Очевидно е партия, която е важна за България. Това, към което пътува БСП, е връщане към все по-лявата си идентичност, и е нормално. Така стана, че м началото на 90-те години БСП беше най-консервативната партия в България. Тя беше партията на статуквото, бих казал, дясната партия. Тогава протестиращите, недоволстващите партии от коалицията СДС бяха партиите на промяната, левите партии. Дойде времето, когато е нормално БСП да се върне на мястото си, тя да бъде истинската, силната лява партия на България, която работи за малко по малко, стъпка по стъпка за друго жизнено равнище на хората и за повече човещина във взаимоотношенията, за да спре фалшът в политическия процес. Не случайно конгресът, който е в събота и неделя, аз го разглеждам като две неща. Първо, повече спокойствие и стабилност. Може би не трябва да живеем толкова от
скандали, колкото от някакъв градеж. И второто нещо - някакво развитие и промяна, след като вървим към нова програма, нов устав. Надявам се доста обновено ръководство на социалистическата партия с повече и можещи, и знаещи хора, с професионално умение да правят политика и почтеност в политиката. Говорих си с възпитаниците на моя институт в деня петък, когато. .. на които първи обявих, че се оттеглям от института и се връщам към журналистиката, бяха над 200 души, с които разговаряхме на тази тема. Не е честно да говориш за промяна и обновление и да не покажеш, че това трябва да стане. Така или иначе. ..


Водещ:
Вашето оттегляне е част от промяната и обновлението? Така го. ..обмисляте.


Ив. Николов:
Мисля си, че това трябва да стане. Аз съм член на ВС на БСП от 1991 г., малко множко идва.


Водещ:
А трябва ли още промяна? В смисъл вие. ..


Ив. Николов:
Трябва.


Водещ:
. .. в личен план сте взели своето решение.


Ив. Николов:
Трябва, и си мисля, че. ..


Водещ:
Каква?


Ив. Николов:
Мисля си, че в комбинация с обединението на най-можещите в ръководството е добре поне половината от ръководството на БСП да бъдат нови хора.


Водещ:
Поне половината от изпълнителното бюро да се обнови?


Ив. Николов:
Да, и мисля, че е нормално. Но това, разбира се, е въпрос на
председателя на партията.


Водещ:
А защо е необходима тази промяна? В смисъл, смяна на поколенията ли, какво е това. ..


Ив. Николов:
Защото. .. не само смяна на поколенията. ..


Водещ:
. .. смяна на политики или какво?


Ив. Николов:
Живеем в доста гадно време. Още по време на Великата френска революция те са казвали: никой не знае какво е спокойствие, ако не е живял преди промените. Можем да го прехвърлим към нашето време. Политическият живот след 1990 г. много бързо изяжда и възможностите, и енергията на политиците. За мен тези 19 години могат да се броят по 5 или по 10 за всеки един участник в политическия живот. Прекаленото натрупване на рутина понякога спъва раждането на нови идеи. Има качествени хора и е нормално след голям опит в политиката, натрупан в тези бурни години, да се появят хора, които имат друга, странична гледна точка, нов възглед. Разбира се, аз не казвам, че се оттеглям от политиката.


Водещ:
Вие казахте - от ръководството. ..


Ив. Николов:
Най-малко на вас мога да ви кажа, че журналистиката влияе също на политиката. Въпросът е да тръгнем, да съберем усилията на по-голям потенциал.


Водещ:
Това ръководство, тези половината, за които казвате, че трябва да се оттеглят, ще ги назовете ли поименно. ..


Ив. Николов:
Не, разбира се. Не, аз говоря. ..


Водещ:
. .. или става въпрос просто за някакво число, което. ..


Ив. Николов:
. .. аз не говоря и за число. Вижте, даже и да изглежда невероятно, вчера на заседанието един от колегите ни информира какъв е съставът на делегатите на този конгрес, който ще бъде в събота и неделя. Оказва се, че 60 процента от тези делегати са за първи път на конгрес на БСП. Което означава, че наистина се появява едно ново поколение хора...


Водещ:
Натиск за смяна на поколенията.


Ив. Николов:
Тъй като. . . Не казвам натиск. Появява се нормална тенденция.


Водещ:
Това добре ли е. . .


Ив. Николов:
Добре е, разбира се. . .


Водещ:
. . . . за България?


Ив. Николов:
Добре е и за България, първо, че от БСП доста зависи в България какво се случва. Второ, добре е за БСП, тъй като това се оказва една мъдра партия със своето чувство и за отговорност, и своя усет за развитие и възпроизвеждане напред. Щом 60 процента от делегатите са нови, това означава, че те само. . . предишният конгрес започна да заседава 2005 г. Те само преди три години не са били на такива постове в БСП. Това означава за три години по-голямата част от половината представителство партията
излъчва нови хора. Аз имах щастието тези шест години да се занимавам точно с обучението на млади политици в БСП и знам, че качеството е високо. Вярвам на тези хора. Те успяха да създадат една своя мрежа в цялата страна, във всички области на страната и те са сила, с която всеки трябва да се съобразява.


Водещ:
А оценка ли е това за този екип, за това ръководство на БСП?
Това, което казвате, че половината трябва да се оттегли, поне половината.


Ив. Николов:
Не, не е оценка, а тъкмо обратно. Оценка е, че всички екипи от 1990 г. насам, на БСП, са го правили. И си мисля, че добра оценка за сегашния екип е, че допусна такова силно обновяване на партията. Мисля си, че принципът на оттеглянето не е принцип на възраст. Принципът на оттеглянето е въпрос на професионални възможности и това кой ще бъде. . . което ще допринесе все повече за развитието най-вече на обществото. Знаете, традиционните политици мислят за следващите избори, а държавниците мислят за следващо поколение. Разлика има.


Водещ:
БСП трябва да се върне към лявата си идентичност, това казахте преди малко. Трябва да се върне към корените си, към автентичното ляво.


Ив. Николов:
Нека това да не е корени.


Водещ:
Наляво докъде?


Ив. Николов:
Не съм казал корени.


Водещ:
Добре, да се върне към лявата си идентичност.


Ив. Николов:
Ами, тя продължава и го прави непрекъснато.


Водещ:
Ама наляво докъде? Защото вляво може да се намери какво ли не? Вляво може да се намери какво ли не. Вляво може да се намери и. . .


Ив. Николов:
Могат много неща. Вижте. . .


Водещ:
. .. обща собственост върху средствата за производство, безкласово общество също е в ляво, нали. Много неща могат да се намерят вляво.


Ив. Николов:
Не могат да се намерят много неща.


Водещ:
Наляво докъде?


Ив. Николов:
До сегашното, съвременното разбиране за демократичен социализъм, което означава една тенденция в развитието на обществото, тенденция към живот, в който хората имат равни шансове и солидарно се справят с проблемите. Питаха ме вчера на една среща кога ще настъпи такъв социализъм? Ами, демократичният социализъм днес той не настъпва като манна небесна, някъде да падне от небето. Щом е тенденция в развитие на обществото, той или се развива стъпка по стъпка, или ако никой не се стреми към това - не се прави, или както беше в скандинавските страни, шведският модел. Ако искате френския социализъм, ако искате социализма в Канада. Това според мен е разбирането на съвременната левица и БСП е длъжна да го отстоява.


Водещ:
Това е идеалът и мечтата.


Ив. Николов:
Ама, разбира се.


Водещ:
Ама, дали това е идеал и мечтата и на 82-годишния дядо Гого и хората. .. това е събирателен образ на хората, които са от неговото поколение. В смисъл честно ли е това, което им казвате? Идеалите и мечтите са все тези. Така ли е?


Ив. Николов:
Идеалите и мечтите за по-добър живот са все тези. Бъдете сигурни, когато дядо Благоев се е събрал преди 117 г. с една дузина средни предприемачи да чества паметта на Хаджи Димитър, въобще не си е представял социализма като сталинския модел, така че идеалите и мечтите на дядо Благоев са все същите.


Водещ:
А как се връзва този идеал с навлизането на, така, големия бизнес в БСП? Конкретно се сещам за Георги Гергов, който, така, ръководно място в БСП-Пловдив. . .


Ив. Николов:
Не мога да преценявам намеренията на всеки един, който влиза
в БСП, но ако той наистина идва с такива идеали и иска да помага, който и да е, добре дошъл. Знаете, че още Енгелс е бил един от най-големите собственици в Германия навремето. За мене е въпрос на честност на мотивациите.


Водещ:
Да, де, ама не е бил в ръководството на управляващата партия. . .


Ив. Николов:
Но е създавал партия. Доколко и как БСП е управляваща в момента. .. все пак те са част от управлението, аз се надявам догодина след изборите тя наистина да има повече сили и повече възможности в управлението.


Водещ:
Въпросът ми е как подобен ход ще се отрази на бизнеса на такива хора и как пък на партията. . .


Ив. Николов:
Не знам. Работа на всеки бизнесмен е да преценява кое ще му е полезно и кое ще му е вредно, не е моя работа да преценявам мотивацията на хората, които влизат в социалистическата партия.


Водещ:
Според вас реално ли е, честно ли е той да си остане крупен бизнесмен и да бъде в ръководството на управляваща партия?


Ив. Николов:
Нали не предлагате да си захвърли бизнеса.. .


Водещ:
Питам ви.


Ив. Николов:
Още от началото на миналия век социалистите са казали, че те
не са против това да има богати, те са против това да има бедни. Дайте да правим разлика.


Водещ:
Ще остане ли банкерът на Маджо в ръководството на БСП?


Ив. Николов:
Уф, тази тема някъде ме пита някой ваш колега. Първо, аз не знам коя е банката на Маджо, някой трябва да го докаже.


Водещ:
Не попитахте ли? Имаше доста време, можехте да си поговорите
с Татяна Дончева.


Ив. Николов:
Второ, кой е банкерът, и трето, Татяна Дончева малко късно след три години избор на ръководството, за което е гласувала с . . . бавно мисли, ми се струва, се сеща кой какъв е.


Водещ:
Тълкували ли сте с нея този въпрос?


Ив. Николов:
Не, аз не съм се виждал да разговарям с нея. И другото, за мен банкер не е срамна професия. Ако рекетьорът на Маджо някъде управлява някоя община или нещо друго в България, нека да се срамува, но банкер да е срамна професия, не съм чувал.


Водещ:
А защо беше повдигнат този въпрос?


Ив. Николов:
Питайте г-жа Дончева.


Водещ:
Може би с някаква предконгресна. . .


Ив. Николов:
Има си някакви възгледи за живота, да. ..


Водещ:
. . . предконгресна изгода?


Ив. Николов:
Вижте, двамата с нея сме от габровската делегация на конгреса, но това не означава, че мислим еднакво...да.


Водещ:
Коя теза е вярна - че предстоят избори, затова е добре БСП да бъде единна, да няма вътрешен дебат, или пък че е по-добре да
се изчисти вътрешният дебат с оглед на това БСП да се представи по-добре на предстоящите избори?


Ив. Николов:
И двете тези са верни. Първо, не може да няма дебат в БСП, в
БСП винаги има дебат. Тя е партия с толкова много идеи и силни личности, че дебат трябва да има. Вярно е, че имаме нужда и от консолидация, но консолидация на основа на истината и на дебата за истината. БСП няма проблем с вътрешния си дебат. Каквито и различия да имаме в говоренето, това означава, че го правим не толкова заради изборите, а за развитието на страната. И аз мисля, че това е важно.


Водещ:
Добре, какво всъщност ще се случи след. . . не само след конгреса, а след предстоящите парламентарни избори? В смисъл различни сценарии има. Съгласни ли сте с тезата на Румен Овчаров, че не трябва да се изключва нищо априори, нито една възможност за коалиция и след изборите?


Ив. Николов:
Аз съм съгласен, че каквото направят избирателите, после това всички заедно ще сърбаме, това, което направим като избиратели. Но съм на мнение, че не трябва да бягаме от принципите си и че коалиция може да има само с партии, които ясно са заявили политическите си намерения и програмите си.


Водещ:
Какво означава това? Те са ясни кои са партиите в България, какво означава това?


Ив. Николов:
Има партии, които, първо, са заявили нацистки намерения, с тях е невъзможно. . .


Водещ:
"Атака" имате предвид.


Ив. Николов:
. . . по никакъв начин. А има партии, които на всеки 3 дни си сменят програмата или намеренията, защото в зависимост от това кой ще дойде да им ги напише от чужбина. Нито партия ГЕРБ. . .


Водещ:
И ги управляват смешници, така ли?


Ив. Николов:
Не, но според мен непрофесионални политици.


Водещ:
Според вас такава коалиция би била. . .


Ив. Николов:
Аз лично бих се противопоставил остро на такава коалиция. Тя
няма да е коалиция за страната и ще бъде безпринципна.


Водещ:
Конгресът ще се занимава ли с тази тема?


Ив. Николов:
Не мисля, че конгресът. . . Ние ще се занимаваме с бъдещето на страната, а не с бъдещи коалиции.


Водещ:
Добре, благодаря ви за този разговор.


Ив. Николов:
И аз ви благодаря.


Водещ:
Съвсем кратка прогноза какво ще се случи на конгреса?


Ив. Николов:
Един нормален, силен конгрес на БСП. Хубавото на БСП е, че всички партии имат конгреси, включително и този месец. За другите конгреси никой не се интересува, всички се интересуват от конгреса на БСП, значи, че е важна партия.


Водещ:
Ама, вие клип интересен направихте и това подгря интереса. ..


Ив. Николов:
Така е.


Водещ:
Ивелин Николов беше наш гост. Оттегля се, разбрахте, от ръководството . . .от изпълнителното бюро на БСП, поне половината от изпълнителното бюро трябва да се обнови, това казахте също.


Ив. Николов:
От ръководството на партията, може и за висшия, защо само бюрото.


Водещ:
И висшия съвет на БСП и, така, намеренията ви във вестникарския бизнес са сериозни - "Либерасион", общо взето, е моделът, към който ще се стреми вестник "Дума".


Ив. Николов:
Нека да не слагаме марка, засега е "Дума".


Водещ:
Добре, благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
Стефан Тафров е водещият кандидат на “Да, България” за евроизборите
17:02, 19.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Ливански гражданин не е бил допуснат в България на летище София
Ливански гражданин не е бил допуснат в България на летище София
16:46, 19.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас
Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас
15:56, 19.04.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
Докладът за "Боташ" влиза в НС, ГЕРБ с контраобвинения към ПП-ДБ
15:45, 19.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
Оставам министър до указ на президента, диалогът с премиера е възстановен, заяви Стефан Димитров
15:35, 19.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
Петков: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев, която в момента се разпада
15:05, 19.04.2024
Чете се за: 02:50 мин.
Първият кораб с гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" пристигна у нас
Първият кораб с гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" пристигна у нас
14:45, 19.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
13:32, 19.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
Правителството ще одобри 30 милиона лева за детски градини
13:15, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока
12:56, 19.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
12:55, 19.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Купуват електрически училищни автобуси
Купуват електрически училищни автобуси
12:49, 19.04.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Автомобилната индустрия в САЩ иска помощ
Автомобилната индустрия в САЩ иска помощ
Международният институт за сигурност и сътрудничество се включи в борбата срещу трафика на хора
Международният институт за сигурност и сътрудничество се включи в борбата срещу трафика на хора