НОВИНИ

Интервю с проф. Кевин Уорик - първият в света киборг

Аз съм Кевин Уорик, професор по Кибернетика в университета в Рединг и съм първият в света Киборг.

bnt avatar logo
от Йоана Левиева - Сойър
19:51, 03.06.2011
Чете се за: 05:34 мин.
Още
интервю проф кевин уорик първият света киборг
Кевин:
- Аз съм Кевин Уорик, професор по Кибернетика в университета в Рединг и съм първият в света Киборг.

Може да не ви се вярва – но е истина. Професор Уорик се стреми да подобри възможностите на човешкия ум, като го слее с машината. Той свързва нервната си система с компютър и това му позволява да извършва различни дейности от разстояние. Пръв осъществява ултразвуково възприятие от страна на човек, както и електронна връзка между нервната система на двама души. Защо прави опити със самият себе си?

Кевин:
- Добро утро, часът е точно 7 и 3 минути и аз пътувам към Оксфорд за операцията (Операцията при която му имплантират чип в ръката). Ето, свършихме всичко мина добре. Отне около 2 часа. Ето, тук имплантът вече е включен към нервната ми система и правим начални експерименти – улавяме мозъчни сигнали. Един парализиран човек би могъл да прави същото с подобен имплант. Ето, затварям ръка, за да предизвикам мозъчен сигнал. Опитваме се да изпълняваме прости команди. Тук стоя в инвалиден стол, който взехме от болницата. И мога да контролирам движението му директно с мозъчните си сигнали през импланта. Това означава, че парализиран човек може сам да управлява инвалидния си стол или дори да кара кола. Това ще му върне достойнството. Ето ме – движа се като използвам съвсем прости команди. Едно от първите неща, които направихме по време на опитите си беше да улавяме мозъчни сигнали и да ги препращаме към ръка – робот. Мозъкът ми контролираше и моята ръка, и ръката робот. Искахме тя да повтаря движенията ми. После включихме сензори в пръстите на робота, които регистрират допир. Разбирате ли, ако човек е останал без ръка, ще можем в бъдеще да му дадем изкуствена, която мозъкът му да контролира. И не спряхме до тук. Аз заминах за Ню Йорк, в университета Колумбия и там свързахме моята нервна система с Интернет. Ръката робот остана в Англия. Аз седях в Америка, движех ръката си и през интернет накарах ръката робот в Англия да вземе един предмет. И можех да почувствам, точно колко сила употребява тази ръка.

Йоана Левиева:
- Знам, че по време на експериментите си сте били свързан с вашата съпруга. Какво чувствахте?

Кевин:
- Беше много вълнуващо. Тя също имаше електроди, така че осъществихме електрическа връзка между моята нервна система и нейната.

Йоана Левиева:
- Усещахте ли когато тя е нещастна?

Кевин:
- Някои емоции могат да се разпознаят – те имат чисто физическо изражение. Например ако сте развълнувана или сте отпусната и спокойна – тези неща мога да ги измеря във вашата нервна система... А ако направя ето така (рязко пляска с ръце) стряскам ви, предизвиквам шок. И вие се дръпнахте. Ако сега нервната ви система беше свързана с датчик, той щеше да подскочи рязко нагоре и щях да знам, че сте в шок, дори да не ви виждам. Същото е и с другите емоции – гняв, стрес, и всичко друго – те могат да се измерят.

Йоана Левиева:
- Това правено ли е друг път?

Кевин:
- Не, не мисля. Ние направихме крачка напред. И вярвам, че един ден ще можем да поставяме мозъчни импланти, които да ни казват как се чувстват другите.

Йоана Левиева:
- А можехте ли да правите секс?

Кевин:
- Сега ли?

Йоана Левиева:
- Не, тогава, с имплантите.

Кевин:
- Ами искаше ни се, обаче... Вижте, с импланта можеш да почувстваш кога партньорът ти е възбуден. И ако правите секс, ще усещаш кои от нещата, които правиш го възбуждат и ще ги правиш още и още. И тя също, разбира се. Жена ми се безпокоеше, че ако направим такъв експеримент, след като махнем имплантите, нормалният секс ще ни се вижда скучен. И се отказахме. Доволен съм че така решихме... Пък и не е нещо, което ми се искаше да споделям с други хора.

Йоана Левиева:
- Къде са сега имплантите?

Кевин:
- Този, който беше свързан с моята нервна система е в Музея на науката в Неапол. Те бяха първите, които ме помолиха и аз им го изпратих. Неапол е готино място. Не колкото София, но все пак.

Йоана Левиева:
- Дайте ми дефиниция за изкуствен интелект?

Кевин:
- В днешно време изкуствен интелект може да означава много неща. В миналото се говореше за изкуствен интелект само при компютрите. В началото хората се опитваха да ги накарат да копират човешкия интелект. Но по-късно започнахме да развиваме чисто машинен интелект. А днес можем да вземем неврони от човек и да ги сложим в робот. Това е нова форма на изкуствен интелект - нито е биологичен, нито е създаден по естествен път като бебе.

Йоана Левиева:
- Разкажете ми за робота - плъх...

Кевин:
- При този експеримент взехме нервни клетки от плъхове и ги поставихме в специални съдове, където клетките бяха свързани с електроди, докато се размножаваха. Развиха се много интересно – като истински мозък... Дадохме на този мозък механично тяло на робот, което може да мести. Мозъкът растеше в инкубатор, така че да следим всички сигнали които приема и предава. Искахме да разберем как точно се създава памет в мозъка – защото това е едно от нещата, които не знаем. Не знаем какво са спомените. Ако успеем – представете си човек с деменция или с болестта на Алцхаймер - за него ще има надежда...

Йоана Левиева:
- Говорите за това как откритията ви могат да помагат на хората. Това ли ви мотивира или има и друго?

Кевин:
- Две неща са важни. С тази технологии можем да помогнем на много хора и това е мощна мотивация за мен. Но искам също да знам какво се крие зад ъгъла. Науката която помага на болните, може да помогне и на всички нас, да ни даде нови способности, нови усещания, нова памет. Ще започне да мислим за света по друг начин.

Йоана Левиева:
- Мислите ли, че учените могат да станат суперзвезди?

Кевин:
- Мисля, че учените са най-важните хора на света. И всеки учен трябва да излиза сред хората и да им обяснява с прости думи с какво точно се занимава.

Йоана Левиева:
- Всички тези книги тук – ако постигнем нещата за които говорите – дали ще спрем да четем?

Кевин:
- Мисля, че библиотеките постепенно ще станат излишни. Дори вече го виждаме. Много университети разпродават библиотеките си или ги използват за други неща. Студентите не ги използват, всичко е в компютъра. Така че следващата стъпка е те да изчезнат. Аз обичам книгите – но те ще изчезнат. Ще можем да наливаме всичко направо в мозъка си.

Йоана Левиева:
- Преди година казахте, че скоро учените ще изобретят робот, който е интелигентен, колкото куче или котка. Това факт ли е вече?

Кевин:
- Почти сме го постигнали и след година - две наистина ще имаме машини, които не само са интелигентни колкото куче или котка, а машини които са интелигентни колкото хора. Това би било вълнуващо. Но също така е опасно. Кой ще взима решенията в бъдеще – ние или машините. За това е много важно да проумеем, че е напълно възможно машините да станат по-интелигентни от нас.

Йоана Левиева:
- Кой трябва да изработи правилата, по които ще се ръководят тези машини – учените, политиците или обществото?

Кевин:
- Ролята на учените е да разработват идеи и да изобретяват технологии, но разбира се те винаги се питат – дали това което правя ще се използва за добро или за зло. Така че цялото общество, включително и учените, трябва да участват в обсъждането... Вярвам, че в бъдеще ще можем да използваме роботи на всяко място, което и трудно или опасно за хората. Роботите сигурно ще се справят по-добре от нас.

Йоана Левиева:
- Казвате че можем да използваме интелигентността на машините, за да си спестим усилия – например да научим много езици или други неща. Но като помагаме толкова много на човешкия мозък, той няма ли да стане мързелив?

Кевин:
- Мисля, че като свържем човешкия мозък с машинния мозък ще създадем на нашия ум нов живот. Ние имаме несъвършена памет – защо да се мъчим да помним хиляди неща, когато можем да ги запаметим в компютъра, който помни много по- добре. Така ще аутсорснем нашата памет, ще я прехвърлим на машината, за да може умът ни да е свободен да прави други неща.

Йоана Левиева:
- Но защо са ни нужни повече от 5 сетива, за какво ни е да виждаме с рентгенови лъчи или да чуваме ултразвук от другия край на света?

Кевин:
- А защо не? Защо да не се усъвършенстваме, защо да се задоволяваме да бъдем просто хора с ограничени възприятия и възможности, затворени в нашето тяло, когато имаме възможност да контролираме нещата от разстояние само със силата на мозъка си?! И което е по-важно – може да ни се наложи да го направим! С всичките тези интелигентни машини, които създаваме – какво ще стане, ако на тях им писне да се съобразяват с нас, ако решат да поемат управлението, защото са по-умни – тогава какво? Аз не искам това да се случи – за това смятам че трябва да подобрим себе си, особено своят ум – да свържем човешкия мозък с мозъка на машината, за да можем да продължим да я контролираме. Защо да си обикновен глупав човек, когато можеш да се превърнеш в киборг, в кибернетичен организъм?

Йоана Левиева:
- Какво ще отговорите на хората, които смятат че се месите в неща, които Бог е създал?

Кевин:
- Да ви кажа, много не вярвам в Бог, но ако вземете аспирин или изпиете едно кафе – пак се месите – на ниво химия – в това което Бог е създал. Аз изследвам човешкия мозък от гледна точка на неговата електрическа активност. Мозъкът е елктро-химически. Ако изпиете чаша кафе му влияете химически. А аз какво правя – изпращам електрически сигнали. Благодарение на технологиите, ние успяваме да изпратим директно в мозъка на човек, болен от Паркинсон електрически сигнали, които неутрализират болестта.

Йоана Левиева:
- Каква е визията ви за бъдещето?

Кевин:
- Нашето време е толкова вълнуващо. Ние едва-едва разбираме как работи човешкият мозък. Като го свържем с технологията, можем да помогнем на много хора с увреждания. Но можем също да изградим един съвсем нов свят. Да пътуваме до далечни светове. В момента не можем да го правим, защото нашия ум е ограничен, мозъкът ни е затворен в един начин на мислене. Ако можем да подобрим нашите мозъци, може да успеем да достигаме далечни светове или да пътуваме по начин, който е невъзможен в момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Още

Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
22:13, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
21:12, 24.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
20:47, 24.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
19:19, 24.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
18:18, 24.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Селин Дион на корицата на "Вог", където говори открито за болестта
Селин Дион на корицата на "Вог", където говори открито за болестта
16:41, 24.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници
Важни промени при изпитите на над 60 700 седмокласници
15:15, 24.04.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Честит рожден ден, Лили!
Честит рожден ден, Лили!
14:00, 24.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
Пикът на коклюш ще е до края на май, заяви служебният здравен министър
11:14, 24.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Случаят "Даная": Здравният министър заяви, че прокуратурата се е отказва от производство, от обвинението отрекоха
Случаят "Даная": Здравният министър заяви, че прокуратурата се е отказва от производство, от обвинението отрекоха
08:49, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си
23:13, 23.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Алигатор "посети" военна база във Флорида
Алигатор "посети" военна база във Флорида
22:18, 23.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Топ 24
Най-четени
Още за измамата с басейните в Слънчев бряг
Още за измамата с басейните в Слънчев бряг
По-високи резултати на матурите
По-високи резултати на матурите