НОВИНИ

Защо имаме различни кръвни групи

Ако не беше кръвопреливането, никой нямаше да открие разликите в кръвните групи. Едва напоследък, обаче, учените започнаха да осъзнават смисъла в различното им разпространение. Оказва се, че хора с кръвна група О, например, се заразяват много по-лесно от холера, в сравнение с А и В. А тези с група А В практически не се заразяват.

Мария Чернева
от Мария Чернева
14:18, 04.06.2011
Чете се за: 00:51 мин.
Още
имаме различни кръвни групи

Ако не беше кръвопреливането, никой нямаше да открие разликите в кръвните групи. Едва напоследък, обаче, учените започнаха да осъзнават смисъла в различното им разпространение. Оказва се, че хора с кръвна група О, например, се заразяват много по-лесно от холера, в сравнение с А и В. А тези с група А В практически не се заразяват. Но защо тогава ественият отбор не е отхвърлил нулата. Отговорът изглежда е малария. Нулевата кръвна група осигурява резистентност към маларията и това обяснява разпространението й маларийните райони.

В Африка маларията е причина дори и за положителна селекция на едно заболяване на кръвта. Доказано е, че носителите на ген за сърповидно клетъчна анемия са устойчиви към паразита в кръвта, въпреки че носителите на два от тези гена умират от анемия. Маларията обаче не може да обясни защо коренното население на Америка е само с нулева група. Там пък вероятно сифилисът, върлувал преди векове, е станал причина хората с кръв А и В да изчезнат. Трудно за доказване, но е факт, че в Северна Америка са намерени скелети от 15 век с характерни за сифилиса поражения.
Периодически прадедите ни са били избивани от опустошителни епидемии - чума, заушка, едра шарка, тиф, грип, сифилис и варицела. И селекцията на различните кръвни групи е най-неутралната цена оцеляването им. В тази връзка двама учени накарали различни хора да миришат потни тениски и да ги класират по поносимост. Категорично се откроили предпочитания към миризмата на другия пол, с различни гени за кръвна съвместимост. Инстинкт за създаване на устойчиво към инфекции поколение. Изводът - никой не мирише еднакво приятно за всички. Зависи кой го души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ларън Флечър - изследовател на извънземен живот в космоса
Ларън Флечър - изследовател на извънземен живот в космоса
Любопитно за кръвта
Любопитно за кръвта