Още преди португалците да излязат на улицата, социолозите отчетоха, че те са европейците, които най-много се опасяват от безработицата.

Още преди португалците да излязат на улицата, социолозите отчетоха, че те са европейците, които най-много се опасяват от безработицата. Българите, които се притесняват от безработицата, са по-малко от португалците, но все пак са над половината от населението. Това показва проучването Евробарометър, проведено по поръчка на Европейската комисия от Галъп Интернешънъл.

95 % португалци, 93 % унгарци и 92 % гърци смятат, че трудовата заетост в техните страни не е достатъчно висока. На другия полюс са гражданите на Финландия, Холандия и Дания. Само 27 % от финландците оценяват положението с работните места като лошо. Още по-оптимистично настроени са холандците и датчаните, едва 8-9 %. 62 % от пълнолетните българи оценяват положението с работните места като влошаващо, въпреки това опасенията от бърза загуба на работни места у нас са по-умерени, отколкото в Гърция и Централна Европа.

http://infocenter.bnt.bg/