Преди повече от 50 години една сензационна история обикаля света - телепортацията е възможна! Секретна военна разработка на Съединените щати по време на Втората световна война, наречена „Eкспериментът Филаделфия", е телепортирала военния кораб „Елдридж" между две пристанища и го е върнала обратно! Един очевидец - матрос на друг плавателен съд, проговаря и оттогава никой не иска да повярва, че това изумително, макар и недоказано научно чудо не се е случило.

Преди повече от 50 години една сензационна история обикаля света – телепортацията е възможна! Секретна военна разработка на Съединените щати по време на Втората световна война, наречена „Eкспериментът Филаделфия”, е телепортирала военния кораб „Елдридж” между две пристанища и го е върнала обратно! Един очевидец - матрос на друг плавателен съд, проговаря и оттогава никой не иска да повярва, че това изумително, макар и недоказано научно чудо не се е случило.
Сигурно е само, че „Филаделфия” не е план за реконструкция на стари сгради, а опит един боен кораб да бъде направен невидим за радарите на противника чрез мощни електромагнитни полета. Говори се, че зад този план стои геният на Айнщайн – изявен пацифист, който иска да попречи на хитлеристките нападения. В историята се намесва и Никола Тесла, който ръководи практическите действия.
 Проектът бил тестван два пъти през 1943 година, надминавайки очакванията на всички. Втория път „Елдридж” не само изчезва в синкава мъгла от хоризонта, а дори се появява на стотици километри в залива на Норфолк и после се връща във Филаделфия.
Качилите се на борда учени и медици установяват, че почти всички членове на екипажа имат сериозни увреждания. Някои губят разсъдъка си, а петима са буквално изпържени върху палубата. След тези събития проектът е прекратен.
 В същата 1943 година Тесла внезапно почива, след което военните закриват целия му архив. А мистерията около историята остава.