Към българските чудеса се прибави и сензационно научно откритие: първите европейци са обитавали пещерата "Козарника" до гара Орешец, на десетина километра от Белоградчик.

Към българските чудеса се прибави и сензационно научно откритие: първите европейци са обитавали пещерата "Козарника" до гара Орешец, на десетина километра от Белоградчик.

    Ст.н.с. д-р Николай Сираков – археолог, АИМ – БАН:
     - Значи формулировката е малко като за медиите, но истината е точно такава. Не е сензация, това е факт....

     Разселването на нашия вид, на хората, започва от Африка. Част от групите се насочват към Европа. Вероятно са пресекли проливите, които тогава са били по-ниски, и така именно на Балканите се слага началото на европейската културна история. В Козарника са открити най-ранните следи от човешко присъствие на стария континент - каменни сечива и кости от ловната плячка на първобитния прачовек – хомо еректус отпреди милион и четиристотин – шестотин хиляди години. Екип от български и френски учени изследва пещерата.

    Николай Сираков:
    - Човешки останки имаме малко от този най-ранен период.  Имаме само един зъб човешки и не можем да определим точно вида по него...
    БНТ:
    - И къде е сега зъбът на първия европеец?
    Сираков:
    - В Музея, археологическия, от него сме направили отливки, реплики и неговите реплики са в няколко института по света, правят проучвания и т.н.
    БНТ:
    - А как понесоха французите новината, че не във френските пещери се е зародил животът?
    Сираков:
    - Е, тези, които са специалисти, знаеха предварително, че така ще стане.

     Д-р Жан-Люк Гуадели, палеонтолог:
    - В България е било. В България. Много обичам една сентенция на палеонтолога Анри Брьой: “Люлката на човечеството е като колело на рулетка”. Оказва се, че хората от онова време са минали по определени места, но трябва да имаш шанс да ги намериш.

    В търсене на изчезналите светове, Жан-Люк е организирал полева лаборатория в училището на Орешец, в която заедно работят учени и хора от селото, а дъщеря му ги наглежда с тротинетката си. Гуадели изучава вече 24 години в българските пещери.

    Д-р Гуадели:
    - И не искам да си тръгвам. Много е лесно да дойдеш тук и е много трудно да си тръгнеш. Ако поне малко се интересуваш от хората, от природата, просто трябва да спреш. Българите не са лесни, знаете ли, те са много мили и много сурови - и пейзажът е като тях. Можеш да направиш една хубава снимка и да отминеш, без да разбереш нищо. Трябва да останеш, ако искаш да разбереш.