НОВИНИ

Знаците на ДПС – Йордан Цонев в "Панорама"

Позицията на ДПС е много ясна и категорична - след две години управление на кабинета на Бойко Борисов ние смятаме, че правителството не се справя, няма капацитет да изведе страната от кризата, търпи провал в повечето от политиките, върху които дебатирахме, при трите вота на недоверие.

знаците дпс йордан цонев панорама
bnt avatar logo
от БНТ
21:39, 29.07.2011
Чете се за: 08:36 мин.
У нас
Позицията на ДПС е много ясна и категорична - след две години управление на кабинета на Бойко Борисов ние смятаме, че правителството не се справя, няма капацитет да изведе страната от кризата, търпи провал в повечето от политиките, върху които дебатирахме, при трите вота на недоверие. Това заяви в студиото на "Панорама" Йордан Цонев - заместник-председател на ПГ на ДПС.

Какво каза още Йордан Цонев за работата на кабинета и икономическите и политически анализи, направени в централата на ДПС, вижте във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО


Водещ:
Връщаме се в България, макар че не сме я напускали всъщност. Тази седмица вотът на недоверие не мина, но основен играч в този вот се оказа Движението за права и свободи. Добър вечер на Йордан Цонев.

Йордан Цонев:
Добър вечер.

Водещ:
Сега, този път не ни трябва специалист по жестомимика, за да изтълкуваме жеста на Доган. Вие сте против правителството, а като че ли изглеждаше, че не е точно съвсем така преди това.

Й. Цонев:
По-скоро специалист по антология на политическото мислене, отколкото по жестомимика, друг пък трябва...

Водещ:
Да, за да разбира неща като парадигма...

Й. Цонев:
Да, за да разбира...

Водещ:
... да, какво беше още, забравих.

Й. Цонев:
Така е. Г-н Доган, употребява сложна терминология.

Водещ:
Да.

Й. Цонев:
Но наистина бяхме достатъчно ясни и категорични, защото позицията на ДПС е много ясна и много категорична, а тя е, че след две години управление на кабинета на Бойко Борисов, ние смятаме, че кабинетът не се справя, няма капацитет да изведе страната от кризата, търпи провал в повечето от политиките, върху които и дебатирахме, както си спомняте, това е третият вот на недоверие. Първият беше по здравеопазването. Вторият по провала на антикризисната програма. И третият сега е по провала на политиката по вътрешна сигурност.

Водещ:
Кога станахте толкова жестока опозиция, г-н Цонев, не бяхте ли доста кротички преди това?

Й. Цонев:
Ами, ако трябва да бъдем точни, тези две години в ДПС се разделят на два периода. В началото ние дадохме шанс на кабинета да навлезе във властта, да, така, усвои технологията и инструментариума на властта, да състави програми, да видим накъде ще тръгне, да направи първия си самостоятелен бюджет, да видим какви политики и приоритети има в него, но през цялото това време ние не спряхме да анализираме. Имаме няколко анализаторски звена в партията, които са на принципа на отделните политики и на цялостна стратегия. От зимата на 2010 г. ние правим анализи на развитието на световната криза, правим анализи на европейския процес. Планът "Барозу", така нареченият план ЕС-2020, който стартира февруари 2010 г., и какви са отговорите и как върви политиката по излизане от кризата в страната.

Водещ:
Само аз ще...

Й. Цонев:
Само за сведение го дадох това.

Водещ:
Не, не, аз за това ще ви попитам малко по-конкретно, но имам два уточняващи въпроса. Два уточняващи въпроса. Освен анализаторско звено, вие имате и хора, които харесват това правителство, във вашата парламентарна група. Някои от тях не гласуваха. Как се разбирате помежду си?

Й. Цонев:
Ами аз съм тук да коментирам политиката, която партията е приела официално, и мисля, че това е достатъчно.

Водещ:
Тоест хората, които не гласуваха, не изразяват политиката на партията. Г-н Пеевски, примерно, който не гласува.

Й. Цонев:
Не мога да коментирам г-н Пеевски.

Водещ:
Добре. Втори въпрос...

Й. Цонев:
Мога да ви кажа, че...

Водещ:
... защо г-н Доган не идва на работа. Защото когато човек не дойде на работа, изведнъж се появи, разбира се, че ще даде знак и сигнал.

Й. Цонев:
По мнението но много колеги, анализатори и журналисти, парламентарната група на Движението за права и свободи е най-добре подготвената, не само в този парламент. Най-професионалната - участието в комисии, в политическия дебат, в законодателния дебат, в медиите - никой не отрича, че парламентарната група на ДПС е най-добре подготвената. Добре, да ви кажа, г-н Доган работи ръководител на тази парламентарна група. И току-що, преди да ми зададете двата уточняващи въпроса, започнах да ви казвам каква е работата на парламентарната група и на партията през тези две години и вие ще се ориентирате как се формира и работата на самата на парламентарна група.

Водещ:
Каква е?

Й. Цонев:
Та... в тези звена, най-важното, от което ръководи самият г-н Доган, аз съм също в това звено, се анализират тези процеси, които вървят, и на база на това се изработва нашата позиция и нашето отношение и към политиката, която ГЕРБ провежда. Долу-горе около миналата година април ние казахме, че ще има актуализация на бюджета, такива бяха анализите - юни направиха актуализация. След това казахме, че има много сериозен проблем с мерките за излизане от кризата, поради факта, че не бяха намалени публичните разходи, напротив, принудиха г-н Дянков да ги увеличи, за две години са с повече от 2 милиарда, по-високи, и принудиха го с неправенето на реформи. Казвам го директно, не защото той е тук, а защото знам, в три кабинета съм бил от другата страна, откъм парламентарната страна, но в работата на финансовия министър, и знам, че това е най-невралгичният пост. Той освен срещу всички е и срещу своите. Така е било и в предния кабинет, така беше и в кабинета "Костов", така беше и в кабинета "Сакскобургготски".

Водещ:
Да, но за първи път е вицепремиер, с реална власт върху другите.

Й. Цонев:
Ами, нека да видим как ще се справи, но нека да завърша...

Водещ:
Не, искам да чуя вашия анализ...

Й. Цонев:
С едно изречение да завърша.

Водещ:
... и след това да разменим реплики.

Й. Цонев:
След като приключи едната година от управлението на ГЕРБ, ние вече бяхме наясно, че ГЕРБ няма реална антикризисна програма, не може да се справи с излизането от кризата. Много са аргументите, едва ли ще ни стигне времето, но, повярвайте ми, изключително професионален анализ сме правили на всички политики, които ГЕРБ предприема, в сравнение с всички резултати, не само в бюджета, в статистиката, в отчетите - паричните на БНБ и на банките, всички потоци. Изключително професионални анализи сме правили и на тази база не бяхме изненадани от нито един от резултатите, които всъщност са... така, очакваше се излизане от кризата, очакваше се ръст, а ние сме в стагнация на фона на... ние сме в точката на стагнация - 0.2 процента за миналата година ръст. Това е точката на, депресия, извинявайте. Въпреки че европейските страни са над 2 процента средно.

Водещ:
Ама вотът нали беше за сигурността? Вие... да.

Й. Цонев:
Ще се върнем на сигурността. Преди вота за сигурността имаше вот за провал на антикризисната политика и аз говоря в момента за това. На тази база, през април тази година, ние започнахме през зимата да подаваме сигнали, но през април тази година ние стигнахме до констатацията, че кабинетът не може да се справи, няма капацитет. Причините са много. Бих изтъкнал две-три от тях. Най-главната е, че е сбъркан моделът на управление. Този авторитарен модел, в който има правителство на малцинството, в който институциите са неглижирани, в който любимата играчка на премиера и на неговия... и на другия му вицепремиер, е МВР, което служи и за политически натиск и т.н., където се харчат огромни ресурси, контрабандата се толерира. Доказателство - ние говорим от една година за контрабандата в горивата, че се увеличава, в цигарите, във всички акцизни стоки...

Водещ:
Очевидно не се толерира след това, което чухме.

Й. Цонев:
Мислите ли? Хайде да поспорим по тази тема.

Водещ:
Питам, питам.

Й. Цонев:
Аз мисля, че изтеклите СРС-та, които никой не оспори, разговорите в тях, може би показаха, че вицепремиерът тук, който стои, води някаква борба, но неговият шеф на митниците на една реплика на премиера каза: Ами, той, Дянков каза, че той кара влака и затова каза да отиваме на проверка. Ама влака, г-н вицепремиер, го кара премиерът и той вдигна групата, която проверява там, и това не е единственият сигнал, който има в обществото. Няма да коментирам въобще действията на вътрешния министър и вицепремиер Цветанов, защото ги коментирахме в парламента преди няколко дни много подробно. Ще кажа обаче, че вредите, които нанася несправянето с контрабандата, битката с източване на ДДС, което отдавна не е по системата вериги, откакто сме в ЕС, източването на ДДС е в много по-големи размери, защото става чрез вътрешнообщностни доставки, чрез т. нар. фиктивен износ. Не само горивата и цигарите са в тази група, има и други стоки, които не са акцизни, но най-, по обясними причини, най-атрактивни за тази престъпна дейност са акцизните стоки. Така, че и действията в момента по отнемането на лиценза на "Лукойл" доказват нашата теза и че нашите анализи са правилни. Държавата, по наша преценка, бюджетът беше лишен с минимум 2 милиарда лева заради това. Небивало големи размери, които се усилват. Винаги е имало контрабанда на горива, нека да сме честни, винаги е имало контрабанда на цигари, но в такива размери... Аз съм правил засичане на всички данни. Да ви кажа, за миналата година износът, реекспортът на горива, понеже ние не ги произвеждаме, ние само ги преработваме, е нараснал от милиард и 200 милиона на милиард и 800 милиона. Само да ви кажа...

Водещ:
Добре, нека тук да разменим, да разменим кратки реплики, кратки реплики...

Й. Цонев:
... това е абсолютно нелогично. На фона на това, че нашите горива...

Водещ:
... защото седем пъти посочихме към г-н Дянков.

Й. Цонев:
Ами аз просто...

Водещ:
Да.

Й. Цонев:
... говоря за кабинета и казвам, че основните проблеми в кабинета, и това да направим ние извода, че кабинетът не може да се справи, министър-председателят не може да се справи, първо, че няма борба за приходната част на бюджета. Второ, няма реални антикризисни програми, защото реалната антикризисна политика е намаляване на публичните разходи, а ние имаме увеличаване на публичните разходи, което действа прокризисно.

Водещ:
Добре.

Й. Цонев:
Искате да спра да...

Водещ:
Не, не, напротив, не искам да спрете.

Й. Цонев:
Да.

Водещ:
Искам да завършим тази част от разговора с кратки реплики помежду ви, за да не се усети никой, че...

Й. Цонев:
Добре, аз ще заключа с едно изречение...

Водещ:
Да.

Й. Цонев:
... да направи реплика г-н Дянков, щом трябва и иска.

Водещ:
Не, аз искам.

С. Дянков:
И двамата искаме.

Й. Цонев:
В крайна сметка 4 милиарда от фискалния резерв отидоха без насреща да има нещо. Няма мерки за компенсиране на доходите. Няма реална подкрепа на българския бизнес. Ето, преди малко г-н Дянков каза, сега вече ще мислим за това. Но ние имаме 4 милиарда по-малко от фискалния резерв. И понеже за този фискален резерв се говори, да кажа на хората само две думи, на техен език да го кажа. Фискалният резерв са парите, вашите пари, които 3 правителства спестяваха, както вие спестявате във влог. Те бяха 8-8.5 милиарда, точно да не ги смятаме, защото ще влезем в технократски спор. Сега са малко под 5 милиарда.

Водещ:
Не са ли малко над 5, 5.4 не са ли?

Й. Цонев:
Малко под 5 са. Ако тръгнем да спорим, то е резултативна величина. Фискалният резерв...

Водещ:
Добре.

Й. Цонев:
... трябва да се гледа в края на финансовата година.

Водещ:
Добре, разбрах ви.

Й. Цонев:
Но е факт, че тези пари не бяха употребени за излизане от кризата и за компенсиращи мерки. Това е крахът на политиката.

Водещ:
По две реплики.

С. Дянков:
Единствената държава в ЕС, последните 3 години на която й е вдигнат рейтингът от "Мууди'с", единствената. Няма друга държава в Европа. Като ни вдигнаха рейтинга, какво казаха? Отлична финансова и фискална политика, добра антикризисна програма, добър пакт за финансова стабилност. Никой друг в Европа го няма, нито една държава.

Й. Цонев:
Веднага...

С. Дянков:
И в тази добра фискална и финансова политика ние успяваме да строим, не само магистрали, утре откриваме спортна зала. А вие какво направихте за 8 години? Днес гледаме окаяното състояние на Бузлуджа. Социалистите с вас нали бяхте на власт, поне Бузлуджа да бяхте направили, тази петолъчка. А виждаме каква разруха е. Спортна зала утре откриваме, 15 000 места. Вие няма какво да покажете във времето и да кажете, ние сме горди, защото това го направихме. И това го правим аз, всички други министри с подкрепата на премиера. Премиерът е за добрата фискална политика, за това, когато трябва да се прави Наредба 3 и митниците да са силни, и аз, и той сме за тях.

Водещ:
Г-н Цонев, кратко.

Й. Цонев:
Какво направихме ми е много лесно да отговоря - намалихме данъците на две, по 10 процента, нещо, заради което сега вас ви хвалят. Вие самият се хвалите, че успяхте да запазите, а ние го направихме. Второто, което направихме, използвахме добрата икономическа конюнктура в Европа и направихме такава икономическа политика, че в България влязоха небивало количество инвестиции, над 25 милиарда евро само за последните 4 години...

С. Дянков:
В хотели по морето.

Й. Цонев:
Освен това...

С. Дянков:
Главно ваши хотели по морето.

Й. Цонев:
Не, не само в хотели по морето. Няма смисъл, нямаме време да спорим по тази тема. Мога да ви кажа обаче нещо друго.

Водещ:
Да, да, кажете го, едно изречение.

Й. Цонев:
Че онова, което вие наричате добра фискална политика и за което ви хвалят, и за което вдигат кредитния рейтинг, е само едно намерение, заявено в законодателството, че от 3 процента бюджетен дефицит ще го... даже 4.3, ще го направите 2, и ни вдигнаха кредитния рейтинг. Сетете се какво щеше да стане с кредитните агенции и нашия рейтинг, ако бяхте направили реформите, бяхте съкратили публичните разходи, както изисква една истинска антикризисна програма и както направиха повечето европейски държави, и бяхте направили балансиран бюджет в тези 2 години...

Водещ:
Г-н Дянков.

Й. Цонев:
... какво щеше да стане с кредитния рейтинг? Вие не го направихте...

С. Дянков:
Гласувайте тогава в парламента с нас, бъдете конструктивни. А вие хем говорите за тези неща, хем аз като предложа да променим конституцията, за да вървим към пакт за финансова стабилност, вие казвате не сега. Нали, сте консервативна...

Й. Цонев:
Вижте, г-н вицепремиер...

С. Дянков:
... конструктивна опозиция.

Й. Цонев:
... Ние оценяваме усилията ви по някакъв начин да се справите със ситуацията, която вашият премиер и останалите министри налагат...

Водещ:
В доста неудобно положение го поставяте.

Й. Цонев:
... но искам да ви кажа, искам да ви кажа, че нямате абсолютно никакъв ресурс да го направите. Защото, тези изядени 4 милиарда, срещу тях не стои абсолютно нищо. А валутният борд, аз съм се занимавал с история на валутните бордове в целия свят, е такава парична политика, която се крепи не толкова върху валутната котва, колкото върху резервите, и вие го знаете прекрасно, като човек от...

Водещ:
Последно.

С. Дянков:
Ако мога само да уточня...

Й. Цонев:
... А резервите бяха, това са резервите в банковата система, това са резервите на публичните финанси, фискалният резерв. Когато намалявате резервите, а вие ги намалявате, вие поставяте под, така, угроза действието на паричния...

Водещ:
Последна реплика.

Й. Цонев:
... И затова ние смятаме, че водите прокризисна политика. Абсолютно изоставате от тенденциите в Европейския план 2020 и по тази причина ние смятаме, че трябва да има нови парламентарни избори, предсрочни...

Водещ:
Г-н Дянков...

Й. Цонев:
... за да има нов кабинет с друг капацитет.

С. Дянков:
Четирите милиарда, изяждани от резерва, за които господинът говори, всъщност те го направиха декември 2008 г. Ние наследихме резерв 7.7 милиарда, сега е 5.4 милиарда. Както и да го смятате, 2.5 милиарда са изхарчени за какво, за пенсии, защото ние увеличихме пенсиите - 900 милиона миналата година, милиард и сто милиона допълнителни пари за пенсии тази година. Ето ги тези милиарди. Ние дадохме повече на пенсиите. .

Й. Цонев:
Не са 900 милиона миналата година и не са милиард и сто тази година, да не спорим.

Водещ:
Добре, да спрем, да не спорим за числата.

Й. Цонев:
Да, да не спорим за числата, ще отидем в много тежък спор.

Водещ:
Добре...
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Метрото в ж.к. "Люлин" ще има две нови станции
Метрото в ж.к. "Люлин" ще има две нови станции
13:43, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Подписаха договора за доставка на седем двуетажни влака на стойност над 300 млн. лева
Подписаха договора за доставка на седем двуетажни влака на стойност над 300 млн. лева
13:32, 26.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци за това
Нинова: Не влязохме в сглобки, договорки, имаше намеци за това
13:17, 26.04.2024
Чете се за: 00:52 мин.
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
До края на година Военноморските сили ще получат нова техника
13:02, 26.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в секторите земеделие и енергетика
Главчев се похвали, че е изгасил "два пожара" в секторите земеделие и енергетика
12:58, 26.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова
Отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС е странно, каза Илияна Йотова
12:55, 26.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Преди празниците пускат движението в ремонтирания участък по АМ "Тракия"
Преди празниците пускат движението в ремонтирания участък по АМ "Тракия"
12:34, 26.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни
12:33, 26.04.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
Стопани от първомайското село Крушево се оплакват от щети от градушката
12:22, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
Поредна доза словесни атаки между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
12:18, 26.04.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
Окончателно: Депутатите повишиха с 30% заплатите на военните
12:11, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Синя зона в София и в неделя?
Синя зона в София и в неделя?
12:07, 26.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Топ 24
Най-четени
Две истории за вярата
Две истории за вярата
Ген. Джеймс Джоунс в Панорама
Ген. Джеймс Джоунс в "Панорама"