НОВИНИ

58 души загинаха при химическа атака в Сирия

Най-малко 58 души загинаха, а десетки за ранени, при химическа атака в северозападната сирийска провинция Идлиб. Голяма част от жертвите са деца. Идлиб е смятан за бастион на джихадистите в Северозападна Сирия. Режимът на Башар Асад отхвърли обвиненията, че стои зад днешното нападение. Москва също отрича руски самолети да са извършвали бомбардировки в района. Франция поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:28, 04.04.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Около 7 сутринта местно време, сирийският град Хан Шейхун е събуден от въздушни удари. Линейките непрестанно водят нови и нови пострадали, всички те със сходни симптоми - световъртеж, гадене, задушаване.

Противоречива е информацията около броя на загиналите, както и конкретното химическо оръжие, което е използвано. Според лекарите обаче, всичко сочи, че е използван смъртоносният газ зарин.

Шажул Ислам, лекар в болницата в Хан Шайхун: "Тази болница вече е препълнена с пациенти, които са били изложени на химическа атака. Това не е хлор. Виждал съм как изглежда подобно нападение, а днешното определено не е такова. Всички пациенти са със свити зеници, а така влияе заринът. Ще съберем доказателства и който желае може да изследва материалите . Подобни нападения се превърнаха в ежедневие в Сирия, а светът просто седи и гледа безучастно."

Часове по-късно болницата, в която са настанени пострадалите, също е поразена от въздушен удар. Провинция Идлиб е под контрола на групировка, която представлява коалиция от джихадисти и салафити. Там се намират най-малко 50 хиляди бунтовници.

Остри реакции предизвика новината за химическата атака. Руският президент Путин и турският му колега Ердоган са обсъдили по телефона нападението и са единодушни, че запазването на примирието в Сирия е от огромно значение. Първият дипломат на ЕС Федерика Могерини заяви, че очевидно основната отговорност за химическата атака днес, е на режимът на Башар Асад. Днешната атака е сред най-смъртоносните от началото на гражданската война в Сирия преди 6 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на мъж за отправени заплахи към синдика на ЦСКА
Прокуратурата повдигна обвинение на мъж за отправени заплахи към синдика на ЦСКА
Безплатна правна информация за  жителите на Благоевград
Безплатна правна информация за жителите на Благоевград