Две седмици преди началото на новата учебна година в Пловдив и областта са закрити 12 паралелки в професионалните гимназии и средните училища поради липса на деца.

Две седмици преди началото на новата учебна година в Пловдив и областта са закрити 12 паралелки в професионалните гимназии и средните училища поради липса на деца. Това стана ясно след като приключи записването след 7-ми и 8-ми клас. От години средните професионални кадри по много специалности не отговарят на променените изисквания на бизнеса. В Пловдив вече се търси начин да се реши проблема.

Професионалното обучение се нуждае от пренастройване, за да удовлетвори нуждите на бизнеса от професионални кадри със средно образование, смята кмета на Пловдив Иван Тотев. Той е обсъдил с министъра на образованието идеята професионалните гимназии да минат от държавна на общинска издръжка.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Община Пловдив може да включи тези училища в своите приоритети за модернизиране на базата по своите програми за учебни помагала, както в момента финансира проекти за електронни дъски за друго оборудване и това по-лесно може да стане ако са общински. Ние искаме да имаме гъвкава образователна система да може компаниите да бъдат в много пряк контакт да инвестират в учебните бази, както го правят в университетите.

През септември в града под тепетата ще се проведе среща между представители на Министерството на образованието, местния бизнес и представители на общината. На нея ще се обсъжда от какви нови специалности има нужда индустрията в Пловдив и съответните програми за обучение. Само в индустриална зона "Тракия" в града работят 115 предприятия, които държат с месеци свободни работни места поради липса на специалисти.