Ползите от 5G технологията за развитието на отдалечените селски райони доказва съвместен проект на британското правителство и американски технологичен гигант. Място - островите Оркни край бреговете на Шотландия в Атлантическия океан. Бързият пренос на данни променя коренно местните традиционни отрасли - отглеждането на сьомга и производството на уиски.

Оркни - архипелаг от 70 острова, от които само 20 са постоянни населени. В района има много ферми за сьомга, която е с най-голям дял в британския износ на храни. Отрасълът изисква постоянно измерване и следене на количеството кислород във водата, киселинност, соленост и температура. Сензорите вече са свързани чрез 5G-мрежа.

Ричард Дарбишър- директор производство в морска ферма: Имаме сензори на някои от силозите, както и на вратите за целите на сигурността. Сензорите на силозите позволяват автоматизиране на храненето, можем да наблюдаваме състоянието и растежа на рибата.

На брега от новата технология се възползва малка местна дестилерия.

Греъм Крукшанк - производител на уиски: Един човек наблюдава целия процес, от начало докрай. Мобилността и достъпът до информация чрез таблет подобрява производствения процес и позволява по-голям контрол по всяко време.

5G-мрежата сега позволява и бърза връзка между милиони устройства, включително в местния вятърен парк, който получава данни за потенциално опасно време. Възможности обаче са много по-широки.

Ник Крисос - IT специалист: Осигуряваме свързаност на отдалечените селски райони и това има огромен ефект. Хората наистина се местят в тези райони, защото връзката е толкова добра, колкото в градовете.

Островите Оркни в момента са сред районите с най-слаба информационна свързаност във Великобритания. Щом 5G-мрежата заработи напълно, архипелагът вече няма да изглежда толкова далече.