6 деца от училище в Банкя са в "Пирогов" със съмнения за натравяне. Децата са в стабилно състояние, но ще останат под лекарско наблюдение, съобщава нашият репортер Мария Чернева, която е в "Пирогов".

Децата са приети в "Пирогов" контактни и общителни, направили са им изследвания, които за момента не потвърждават някакви страхове или риск от отравяне.

Какво се е случило? Ученичка от 6 клас в 78 училище в Банкя "Христо Смирненски", носи в училище пликче с дъвки, дадени от майка ѝ. Тя черпи съучениците си. Малко по-късно 4 от тях имат оплаквания за болки в корема и главобол. Училищната лекарка преценява да не рискува и да изпрати децата в "Пирогов".

Лекарите не откриват някакъв повод за тревога. Въпреки това две от децата ще останат под лекарско наблюдение, по настояване на родителите.

Дали оплакванията са им от дъвките или от нещо друго не може да се каже.

Според директорката на училището Веселка Неделчева, децата не са яли в стола, нямат класни или контролни, които да ги притеснят. Проверен е и училищнияй бюфет и там няма нищо притеснително.

Вероятно е децата да са приели по-голямо количество дъвки. Ако се прекали с оцветителя, той може да има разслабителен ефект.