НОВИНИ

В Бисер няма да отбележат с курбан годишнината от наводнението

6 години след наводнението в село Бисер, отнело живота на десет души, хората няма да отбележат годишнината с курбан. Причината, че никой в населеното място не иска да си спомня за ужаса от 6 февруари 2012 година. Повечето от пострадалите при бедствието все още чакат справедливост. Голяма част от делата ще се гледат през март.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 04.02.2018
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

За хората от Бисер неизлечимият спомен за бедствието остава постоянен спътник. Мъка, за която 6 години по-късно почти никой не иска да говори.Един от загиналите е бащата на Тодор Тодоров. Вече 6 години мъжът чака възмездие. Казва, че бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, на която бяха повдигнати обвинения, няма никаква вина. Категоричен е, че виновникът е друг, затова съди Община Харманли. Делото трябваше вече да е минало, но е отложено за март тази година.

Тодор Тодоров, жител на с. Бисер: Когото и да питате, който е бил на моста по време на наводнението всякой може да каже кой е главният виновник. Защото и да се е скъсал язовирът, те са имали време от скъсването от ударната вълна е изчислено, че водата може да стигне за 2:15 ч. Достатъчно време хората да се евакуират.

Христо Николов също никога няма да забрави бедствието. Всеки ден той минава по моста на река Бисерска и се взира във водите й. Преди 6 години за минути вълната отнема живота на брат му и съпругата му.

Христо Николов, жител на с. Бисер: И ги търсеха тогава една седмица и ги намериха прегърнати. Каква справедливост?!? Всичко е какво казват водата тече, отнема младостта, отнема гористта и дай Боже, доброто да процъфти да победи.

34 нови къщи бяха построни за пострадалите от потопа в Бисер, а повече от 20 семейтва все още чакат.

Маргарит Димитров, жител на с. Бисер: Там трябва да има къща, ей тука трябва да има друга къща, отзад трябва да има още една, ей тука една ли две ли, колко има не знам.

6 години по-късно дори хората, които са получили нов дом като Маргарит Димитров, все още не могат да съберат парченцата от живота си.

Маргарит Димитров, жител на с. Бисер: Огради няма, ей тая ограда знаеш ли колко ми струва от тука до отзад - 100 лв. На кв. Метър. кой го плаща това?!? Никой. Все пак тоя човек е имал имот тука! Големи приказки ги хвърляха, накрая няма нищо!

И все пак справедливост след потопа в Бисер дочакаха 2 семейства, загубили роднини при бедствието. Софийският градски съд е постановил те да получат общо 570 хил. лв. обезщетения от Община Харманли. Има заведени още около 30 дела за имуществени и неимуществени вреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьонгчанг - градът-домакин на Зимните олимпийски игри
Пьонгчанг - градът-домакин на Зимните олимпийски игри
Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит
Синодът на БПЦ решава днес кой ще е следващият Видински митрополит