Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха на церемония по възобновяването на работата на Националния музей в Дамаск. Това стана повече от шест години след като институцията беше затворена заради приближаването към столицата на фронтовата линия по време на гражданската война в Сирия.

Отварянето на музея беше приветствано като завръщане към нормалния живот от представители на властите.

"Отварянето на музея е изключително важно послание, че Сирия и наследството й няма да бъдат засегнати от тероризма", каза сирийският министър на културата Мохамед ал Ахмад пред репортери и посетители. "Днес Дамаск беше възстановен", добави той.

Сред изложените експонати са стенописи от 2 век от древния град Дура-Европос в Източна Сирия, платове от Палмира и статуи на гръцката богиня на победата от южни райони.

Конфликтът в Сирия, който се води от 2011 г., беше пагубен за нейното богато културно наследство. Властите затвориха музеи и преместиха за безопасно съхранение над 300 000 артефакта, но въпреки това някои обекти бяха разрушени от групировката "Ислямска държава", увредени от боевете или разграбени.

© БТА
Какво се договориха Ердоган, Путин, Меркел и Макрон за Сирия

Какво се договориха Ердоган, Путин, Меркел и Макрон за Сирия

Съдбата на Сирия се обсъждаше днес в Истанбул. Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха политическо решение на сирийската криза. След раз...

© БТА