НОВИНИ

6 години по-късно: Сирийският национален музей отвори врати

Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха на церемония по възобновяването на работата на Националния музей в Дамаск. Това стана повече от шест години след като институцията беше затворена заради приближаването към столицата на фронтовата линия по време на гражданската война в Сирия.

bnt avatar logo
от БТА
18:56, 28.10.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Отварянето на музея беше приветствано като завръщане към нормалния живот от представители на властите.

"Отварянето на музея е изключително важно послание, че Сирия и наследството й няма да бъдат засегнати от тероризма", каза сирийският министър на културата Мохамед ал Ахмад пред репортери и посетители. "Днес Дамаск беше възстановен", добави той.

Сред изложените експонати са стенописи от 2 век от древния град Дура-Европос в Източна Сирия, платове от Палмира и статуи на гръцката богиня на победата от южни райони.

Конфликтът в Сирия, който се води от 2011 г., беше пагубен за нейното богато културно наследство. Властите затвориха музеи и преместиха за безопасно съхранение над 300 000 артефакта, но въпреки това някои обекти бяха разрушени от групировката "Ислямска държава", увредени от боевете или разграбени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагичен инцидент спря движението на влакове по линия София - Кулата
Трагичен инцидент спря движението на влакове по линия София - Кулата
Българската общност откри бюст-паметник на Екзарх Йосиф в Истанбул
Българската общност откри бюст-паметник на Екзарх Йосиф в Истанбул