Австралийският кардинал Джордж Пел беше осъден на шест години затвор, след като съдът го призна за виновен за сексуални посегателства срещу деца.

© БГНЕС

77-годишният Джордж Пел беше един от най-влиятелните хора в Римокатолическата църква през последните 20 години. Но днес ковчежникът на папа Франциск, чу присъдата си, след като бе признат за виновен за сексуални посегателства срещу две деца.

съдия Питър Кид: "Осъждам Ви на шест години затвор ефективна присъда. Нямате право да искате предсрочно освобождаване за период от три години и осем месеца".
Робърт Ричтър, адвокат на кардинал Джордж Пел: "Обжалването е в ход. Не можем да коментираме".
Вивиан Уолър, адвокат на една от жертвите: "Клиентът ми е наясно, че процесът продължава и, че през юни ще има обжалване. Той не иска да коментира присъдата".

Пред сградата на съда в Мелбърн група граждани изразиха разочарованието си от твърде кратката присъда, но други я приветстваха.

- "Това е победа не само за австралийците, но и за всички. Защото днес отправяме послание, че нашите деца са важни и животът им има значение".

Престъплението, заради което Джордж Пел е съден, е извършено през 1996 година, когато блудствал с две 13-годишни момчета от момчешкия хор към катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн. Кардиналът не се признава за виновен.

Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства

Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства

Третият човек в йерархията на Ватикана, ковчежникът на папа Франциск, беше признат за виновен за сексуални посегателства срещу деца. 77-годишният духо...

Кардинал Пел се върна в Австралия за изслушването си пред съда

Кардинал Пел се върна в Австралия за изслушването си пред съда

Финансовият министър на Ватикана кардинал Джордж Пел пристигна в Австралия за първото си прослушване по историческото дело за сексуално насилие.