НОВИНИ

6% от българския БВП се формира от филмовата индустрия

Шест процента от брутния вътрешен продукт на България се формира от филмовата индустрия и филмовите практики у нас, каза заместник-министърът на културата Румен Димитров на среща с ръководители на културни институции в Смолян. Основната тема на проведената среща в Областната администрация е идеята за възстановяване на прекъснат през 90-те години филмов фестивал в Смолян.

bnt avatar logo
от БТА
19:21, 22.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
6% от българския БВП се формира от филмовата индустрия

Заместник-областният управител Андриян Петров представи разработена идейна концепция за организиране на кино фестивал в Смолян, който да продължи традициите на някогашния филмов преглед на млади автори.

Заместник-министър Димитров подчерта, че провеждането на такъв фестивал носи сериозна принадена стойност за града домакин, давайки тласък и на други индустрии и изкуства. Ако успеем да създадем тук кинофестивал, който да бъде уникален за региона, това би било чудесно допълнение към културната картина на Смолян, посочи Жана Караиванова, директор на Националния филмов център.

Идейната концепция предвижда организиране на първото издание на филмов фестивал в Смолян като национално събитие през есента на 2019 г., а от следващата година да се включи и международно участие.

Община Смолян е заявила ангажимент да бъде домакин на фестивала, а други общини от областта имат желание за приемане на съпътстваща програма на форума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария обърна Сърбия след почивката
Швейцария обърна Сърбия след почивката
Втори ден издирват избягалия затворник в Ловеч
Втори ден издирват избягалия затворник в Ловеч