НОВИНИ

6 премиери в Народния театър "Иван Вазов" до края на годината

С обновен репертоар и 6 премиери Народният Театър "Иван Вазов" ще посрещне своя 116-и сезон. Освен с пълен календар театърът очаква своята публика и с изцяло обновена голяма зала.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
21:05, 13.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Първото премиерно заглавие за новия сезон е "Чудаци" по текстове на Горки. То ще се играе на Камерна сцена на 28-и септември. В средата на окомври Бойка Велкова ще представи своя режисьорски дебют с постановката "Цветът на дълбоките води". Нови прочити на "Калигула", "Танц в Делхи" и "Лисичета" също ще зарадват зрителите. 6-а и последна премиера в календара за тази година е с работно заглавие "Виновният" с постановчик Юрий Дачев.

Мариус Донкин, директор на Народен театър "Иван Вазов": "Насловът, по който искаме този сезон да го подчиним, е "стремеж към обновлението на репертоара на театъра". Репертоарът доста е позастарял и на трите ни сцени и затова амбицията, която сме си поставили, е спектаклите да бъдат доста повече като брой."

Втората част от сезона е посветена на Българското европредателство. Като част от подготовката е и обновяването на Голямата сцена - 870 нови столове вече очакват публиката, а всички златни оранмени по фасадата са подменени от нови 10 хиляди листчета с 8 микрона златно покритие. За да запазят историята за репертоара на най-старата българска трупа, от ръководството започват и кампания за издирване на най-старите и съхранени програми на Народният театър.

Катя Попчева, Пиар на Народен театър "Иван Вазов": "Идеята е на 1-ви ноември, в Деня на будителите, да допълним част от тази постоянна експозицая във фоайето на първи балкон. Да допълним това пространство, в което живее историята на театъра."

Събитията започват още този понеделник - в градинката пред театъра ще бъде открита изложба с фотоси на Божидар Марков, посветена на 110-годишната история на сградата на Народния театър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Сърбия срещу деца-мигранти в училищата
Протест в Сърбия срещу деца-мигранти в училищата
Близо 160 мигранти са спасени от бедстващ кораб в Черно море край Румъния
Близо 160 мигранти са спасени от бедстващ кораб в Черно море край Румъния