НОВИНИ

60 години от създаването на зоопарка в Стара Загора

Зоопаркът в Стара Загора отбелязва днес 60 години от създаването си. Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, десетилетия наред е място за отмора и забавление за жителите и гостите на града. На площ от 70 декара могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
09:59, 01.04.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

През 1957 години войници от строителното поделение в Стара Загора залавят елен лопатар в близост до ямболско село. Решават да го подарят на тогавашния Общински народен съвет.Това налага да се обособи в градския парк зоокът,където е настанено животното

Д-р Радослав Михайлов - директор Зоопак Стара Загора
,,Не след дълго двама ловци залавят две мечета в Шейновския балкан, става въпрос за същата година, които кръщават Иванка и Димитринка и също даряват. С това се слага всъщност и началото на зоокъта. То пък е свързано с нещо друго от миналите времена. В началото на 60-те години се взема решение за изграждане на зоопаркове в по-големите градове, не само в по-големите, но и в по-малките градове на страната. Така, че точно по този начин започва историята на зоопарка. Правят се клетъчни съоръжения, които на старите изображения изглеждат много добре, поне загражденията за тревопасни животни. В следващите години зоопарка се обогатява с вълк, лисици."

4 години по-късно градската управа взима официално решение за изграждане на зоологическа градина .Най-напред е изградена клетката на мечките, след това на лъва, маймуните и т.н. През 1978 г. приключва изграждането на басейните за водоплаващи птици, направени са и 12 клетки за пернатите обитатели . През годините продължава неговото дооформяне и допълването с нови животни ,които към днешна дата са над 400.Най-голямата болка на директора обаче е ,че преди няколко години се наложило старозагорската градина да се лиши от най-ексцентричния си обитател-Шимпанзето Били.Той е отведен от природозащитна организация в Уелс ,тъй като не бил в условия подходящи за отглеждането на вида му

Д-р Радослав Михайлов - директор Зоопак Стара Загора
„Наистина е тежко, защото то е един от най-старите обитатели. Аз лично съм бил 10 години сигурно с него. На въпроса ми на емисарите, които идваха буквално да обикалят, за да видят какво представлява шимпанзето. Аз ги питам, какво му е лошо. Ние сме неговото семейство. Той почти не е живял, то е свързано с начина на гледане на животното със себеподобни. Трудно би се адаптирал в една нова среда. Той е добре нахранен, добре отглеждан. Просто отговаряха, че не трябва да става така и постигнаха своето. Това, което успяхме да направим е да запазим собствеността при договарянето на отношенията, така че в един хубав ден бихме могли да изявим претенции, ако осигурим нужния финансов ресурс и площ и други животни от неговия вид, би могъл да се върне."

Зоологическата градина в Стара Загора има статут на спасителен център.Тя разполага с едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бохеми от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора
"Бохеми" от Пучини е най-новата премиера на Държавната опера в Стара Загора
Какво е мястото на селфито в света на изкуството?
Какво е мястото на селфито в света на изкуството?