60 сигнала за неприятни миризми са подадени от русенци през месец май. Заради оплакването от мириса на „изгорял бакелит“ във въздуха, Регионалната инспекция по околната среда и водите в града е извършила извънредна проверка на завода за автомобилни части „Монтюпе“. Екоинспекторите са дали указания как да не замърсяват въздуха.

Русе

Здравка Стефанова живее на кея и е особено чувствителна към темата с обгазяването на въздуха на Русе. Казва, че следи всички информации по екологични теми от години.

Здравка Стефанова
„Мирише редовно на бакелит, на изгоряло. След 5 часа започва да се пуска този въздух в повечето случаи. По-често беше през май, дори излязохме на протест.”

При извънредните проверки в производствените халета на френския завод е констатирано, че от цеха в атмосферата се изхвърлят органични съединения, които се разнасят от вятъра на далечни разстояния, най-често към града.

инж. Любомир Атанасов - и.д. директор на РИОСВ - Русе
„Експертите установяват, че в определени часове от денонощието инцидентно се отварят врати и прозорци, което позволява неорганизирано изпускане на емисии от работната среда. На фирмата има дадени предписания да си направят пълно обследване на вентилационната и аспирационната система.”

От фирмата вече са направили предложение до Екоинспекцията за модернизиране на аспирационната система. До края на юни инспекцията по околната среда трябва да излезе с решение.

В същото време Здравка Стефанова продължава не спира да се надява, че обгазяването на Русе ще спре и френският завод ще направи необходимите за това за това инвестиции.