НОВИНИ

600 души са дали близо милион на телефонни измамници тази година

От началото на годината около 600 души у нас са станали жертва на телефонни измами - сочат данни на МВР. Задигнатите пари са над 800 000 лв. Затова МВР започва нова кампания сред пенсионерите. Полицаи от София организират серия от срещи с тях, за да ги обучават как да разпознават телефонните измамници и техните схеми. На първата такава среща днес беше и нашият репортер Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:53, 03.11.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

10-годишна е тази сага с телефонни измами в България. Въпреки многобройните предупреждения на журналисти и полиция, все още има хора, които се подвеждат и губят големи суми пари. Затова и днес започнаха срещи между полицаи и възрастни хора. Всеки ден у нас има поне 10 опита за телефонна измама и един от тях е успешен.

И така - най-новата схема, използвана от ало-измамниците е те да се представят за полицаи. В много случаи обаче преди или след това обаждане от мнимия полицай, хората получават и друго обаждане, в което ги заплашват с убийство. Измамниците така манипулират жертвата, че в крайна сметка тя оставя пари някъде или ги хвърля през балкона. Такъв е случаят на 78-годишна жена от София, на която през юни измамник се обажда по телефона, представя се за полицай, казва, че в квартала се извършва обир и за да я предпазят, трябва да им помогне и да даде определена сума пари. Жената имала 1000 лева, към които добавила и пендари от баба си - всичко хвърлила през балкона на измамниците.

Йорданка Дичкова, 78 г. гр. София: Фино организирана схема и основното, представяйки се за комисар с интелигентен глас, подреденост в мислите и действията. Съжалявам, че толкова силно им се доверих и имаше дори момент, в който аз не знаех дори какво правя и безпределно вършех неща, които те ми казваха.

Полицаите днес бяха категорични, че истинските служители на МВР никога не търсят пари от гражданите за да ги защитят от обир или убийство.

Проблемът е, че разказаният случай е един от многото - общо 645 на телефонни измами. Най-често те са сред възрастни хора от София, Варна, Бургас, Благоевград.

Съветите към възрастните хора - да не се доверяват на непознати, да не предоставят лични данни по телефона. Да запазят самообладание при обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда. Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък, преди да правят каквото и да е - първо да се свържат с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Кой е извънземен
ДРУГИТЕ новини: Кой е извънземен
​Общинският съвет в Батак прие искането на ГЕРБ за оставка на кмета Петър Паунов
​Общинският съвет в Батак прие искането на ГЕРБ за оставка на кмета Петър Паунов