Две отсечки, на които ще се отчита средна скорост на движение, вече са готови и работят в тестови режим. Най-бързият автомобил, засечен по нашите магистрали, се е движел с 277 километра в час. От началото на годината над 6000 шофьори са хванати зад волана след употреба на алкохол, а близо 2000 - дрогирани.

Летящият с близо 280 километра в час автомобил е засечен на магистрала „Струма". „Тракия", обаче държи първенството като ежедневно между София и Бургас с новите камери се засичат шофьори каращи като на рали.

Росен Рапчев, началник- отдел „Пътна полиция" - ГДНП: Скорости над 260 - 270 километра, това са наистина ужасяващи и наистина, който управлява автомобил с такава скорост той просто разчита на „руска рулетка".

По известните като „черни отсечки" с най-много катастрофи и жертви също често се засичат рали-маниаци.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Почти на всички места се знаят къде са стационарните камери за засичане на скорост. Там се намалява и след това газ - колкото може.

Първите две отсечки за измерване на средна скорост вече са готови. Те са на пътя Пловдив - Карлово и при третия тунел на магистралата между София и Перник.

Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция": Изградени са и функционират и въпрос на три - четири седмици е да получим лиценз от Българския институт по метрология за стандартизиране на самите измервателни уреди.

Изграждат се още две отсечки на пътя Русе - Бяла и край ловешкото село Микре. И двата участъка са в черната статистика за жертви на катастрофи. За първите седем месеца на годината над 6000 са шофьорите, които са седнали пияни зад волана.

Росен Рапчев, начарник отдел „Пътна полиция" - ГДНП: По-стряскащата статистика е, че повече от 2 700, близо 2 800 водача са установени с алкохол над 1.2.

Много сериозно е нараснал броят на седналите зад волана след употреба на наркотици.

Росен Рапчев, начарник отдел „Пътна полиция" - ГДНП: За първите седем месеца имаме 1879 установени водачи, които управляват след използване на наркотични вещества или техните аналози.

Още по-тревожно е ,че според „Пътна полиция" въвеждането на повече наркотестове на пътя ще увеличи значително статистиката на дрогираните шофьори.