НОВИНИ

6000 японски полицаи издирват избягал затворник

Японският министър на правосъдието се извини за бягството на "примерен" затворник, който избяга от затвора повече от седмица и в момента го издирват над 6000 полицаи. Става въпрос за 27-годишния Тацума Хирао с присъди за многократни кражби. Случаят влезе във водещите новини в Япония, а телевизионни канали разкриват подробности за преследването.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:44, 17.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света
6000 японски полицаи издирват избягал затворник

Хирао надхитри охраната си на 8 април, изчезвайки от обект, "отворена институция", където затворниците могат свободно да се разхождат.

Полицията е открила пръстовите отпечатъци на беглеца и няколко кражби са съобщени след бягството му, но той остава неоткриваем. Откраднатите предмети включват чорапи, мобилен телефон, портфейл, чифт сандали и ключ за автомобил, чийто собственик намерил учтива бележка, която гласи: "Взимам колата ви назаем, но никога няма да я повредя."

Министърът на правосъдието на страната се извини за трудностите при издирване на престъпника, казвайки: " Чух, че инцидентът е причинил безпокойство сред местните жители, особено след като има много възрастни хора, които живеят сами ... и аз наистина съжалявам".

Министърът Йоко Каваками добави, че 96 служители от охраната на затворите са били назначени като денонощна охрана на училищата на остров Мукаишима в югозападна Япония, където се смята, че беглецът се крие.

Забавянето на откриването му се дължи на факта, че на острова има около 1000 празни къщи, но полицията се нуждае от разрешение от собствениците всеки път, когато ги претърсва, съобщи в. „Майничи Шимбун“.

Хълмистият терен също не позволява на офицерите да издирват беглеца с хеликоптери. Островът е с територия около 22 квадратни километра и с население от около 22 000 души. Общо 21 затворници са избягали от откриването на затвора там през 1961 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората с увреждания във Варна искат достъпна градска среда
Хората с увреждания във Варна искат достъпна градска среда
Хотелиери искат гъвкав режим за тютюнопушенето на закрито
Хотелиери искат гъвкав режим за тютюнопушенето на закрито