За да ограничи възможността за преписване от министерството на образованието затяга контрола при провеждане на матурите с нови правила.

За да ограничи възможността за преписване от министерството на образованието затяга контрола при провеждане на матурите с нови правила. Днес от образователното министерство представиха идеята си матурите за 12-ти клас да бъдат разделени на два или три модула, по подобие на изпита след седми клас. Просветният министър Тодор Танев съобщи още, че 12 директори на училища са наказани за фиктивно записани ученици.

Матурите през идния май ще бъдат проведени по различен начин. Например първо за един час ще се решават 20 въпроса със затворен отговор. След това учениците ще могат да излизат до тоалетна и ще им се раздава втория модул - например с 20 въпроса с отворени отговори.

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката: Идеята ни дори за български език и литература е да бъде разделен на три модула като последния 41-ви въпрос реално погледнато да бъде съобщаван съвсем след приключването на работата по предишните два модула.

Всичко това се прави, за да се ограничат възможностите за преписване. Когато модулите са няколко, изтичането на въпросите ще бъде затруднено, тъй те ще бъдат получавани на части. В самото съдържание на матурите промяна няма да има.

На този етап и учители и ученици одобряват идеята матурата след 12-ти клас да бъде разделена на два или три модула.

Стефана Петрова, учител по английски език: Този формат изключително много наподобява формата на външното оценяване в 7-ми клас, който се е доказал като сравнително обективна оценка, мисля, че този формат би могъл да даде предимство на децата, които са учили през всички години на гимназиалния етап.

Габриела и Марина тази година ще бъдат в 12-ти клас, промяната, за която министър Танев ще подпише специална заповед пряко ги засяга.

Габриела Рашева, 12 клас, 22-ро СОУ: Аз съм за това да, защото смятам, че не може ученици, които години наред се подготвят, учат, ходят на уроци да изкарват по-ниска или равна оцениците, които получават наготово всички отговори.

Марина Захариева,12 клас, 125-то СОУ: Като са три модула мисля, че ще е по-добре, защото това ще забави начина, по който ще успяват да се разменят отговорите така да се каже.

Още една тема ще бъде лайтмотив за министерството тази година - така наречените "мъртви души". 12 директори, записали фиктивно 505 ученици, вече са наказани.

Проф.Тодор Танев, министър на образованието и науката: Имаме пенсионирани двама директори, но независимо от това, останалите осем са получили наказания. Предстоят такива на още двама.

Наказанията засега са само административни, но министърът продължава да държи на криминализирането на деянието. Предстоят още внезапни проверки след началото на учебната година.