15 септември обикновено е свързан с положителни емоции.

15 септември обикновено е свързан с положителни емоции. Оказва се обаче, че преди началото на тази учебна година на много места липсват учители. Над 1000 са свободните работни места в детските градини и училищата. Едва 10% от завършилите педагогически специалности стават учители.

Кристин Милушева е студент 4-та година в специалност Педагогика. Иска да бъде детски психолог, но не е сигурна дали ще прекрачи училищния праг като преподавател. А основната причина - ниското заплащане.

Кристин Милушева: Може би бих пробвала. В крайна сметка човек трябва да навлезе в същината практически в професията, в дълбината й, за да оцени и за да разбере това нещо дали му допада или не.

Днес хората, които избират учителската професия за свое призвание, са все по-малко. А тази тенденция, според декана на факултета по педагогика в Софийския университет, е от години.

Доц. д-р Бончо Господинов, декан Факултет по педагогика, Софийски университет: Това е така преди всички и основно с учителите, които преподават от 5 клас нагоре, защото там е основният недостиг. Разбира се, ако тенденциите продължават, това ще се отрази и на началното училище и на детската градина, но за сега прогимназията и горният курс в това отношение са много зле.

Недостигът на учители е най-голям в София, Пловдив и Варна. А едва 6% от преподавателите са на възраст под 30 години.

Доц. д-р Бончо Господинов, декан Факултет по педагогика, Софийски университет: За беда през последните две десетилетия и половина нещата съвсем се... така стигнаха надолу по наклонената плоскост. И да бъдеш учител не се възприема като нещо престижно, като нещо което издига практикуващия професията в очите на обществото

И все пак тази година за първи път, откакто Софийският университет води статистика за най-желаните специалности - Педагогиката е на 7- мо място сред общо 110.