НОВИНИ

612 000 работни места по света са изложени на риск от закриване заради Брекзит

Британският премиер Тереза Мей заяви, че правителството ѝ ще ускори ратификацията на сделката за Брекзит, ако времето не стигне за приемане на законодателство преди датата на развода 29-и март. Управителят на британската централна банка предупреди за опасност от удар по икономиката на страната при липса на споразумение. Според германско изследване този сценарий поставя под риск 612 хиляди работни места по цел свят, в България негативите ще засегнат малко над 5 хиляди души.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:26, 12.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Българският износ за Великобритания е малко над 650 млн. евро. У нас пряко засегнати при твърд Брекзит ще бъдат 1700 работни места, косвено застрашени са други 3 400. Негативи ще понесат селското стопанство, фармацевтичната промишленост и производството на мебели,но като цяло икономическия ефект за страната ни ще е доста слаб заради малкия дял на Великобритания в общата ни външна търговия.

Най-потърпевша от твърд Брекзит ще е Германия, където е застрашен поминъка на 100 хиляди души. Основната причина е възможен спад на износа заради нови мита върху вноса на Острова. Най-засегнат ще бъде автомобилния отрасъл. Франция също ще е сред най-засегнатите в Евросъюза при Брекзит без споразумение с потенциална загуба на 50 хиляди работни места. В съотношение с населението ефектът ще е най-голям в Малта и Ирландия. В Китай под риск е заетостта на 59 хиляди души.

;

Германското проучване се концентрира единствено върху търговията със стоки и услуги, но не отчита други последици от хаотичен Брекзит като по-слаби инвестиции или влияние върху доходите на домакинствата.

Брекзит може да се окаже горчив тест за новия глобален ред и възможностите на икономиката да се справи при нови търговски правила, предупреди днес управителят на Бенк ъф Ингланд на събитие на в. „Файненшъл таймс“. Той не подмина и новите възможности.

Марк Карни - управител на "Банк ъф Ингланд": Брекзит може да доведе до нови форми на международно сътрудничество и трансгранична търговия, основани на по-добър баланс между местните и наднационалните власти.

Миналата година „Бенк ъф Ингланд“ заяви, че най-лошият сценарий за развод ще бъде по вреден за страната от глобалната финансова криза преди десет години

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов:Ако не можем да си вършим работата, нямаме място в управлението
Искрен Веселинов:Ако не можем да си вършим работата, нямаме място в управлението
За първи път у нас: Сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана
За първи път у нас: Сграда паметник на културата ще бъде законно ипотекирана