НОВИНИ

Неочаквани разкрития за антична Сердика

Нови факти около древната история на Сердика.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:46, 21.09.2015
Чете се за: 02:02 мин.
Още

Нови факти около древната история на Сердика. Преди две седмици археолозите откриха уникално монетно съкровище при разкопките около църквата Св. Неделя се надяваха, че ще открият най-важното централното място на Сердика - форума.

Вместо него, обаче, учените открили неочаквани градоустройствени решения на римските управници. И още повече забъркаха мистерията - къде е форумът на Сердика?

По време на различни реконструкции и строежи на съвременна София, древна Сердика е добре очертана. Но не и до църквата Св Неделя. И за пространството пред хотела беше отредена една интригуваща възможност.

Мария Чернева: Сердика се проучва от десетилетия и ако се следва градоустройствената логика на древен Рим - тук трябва да е най-важното място на града - форумът на Сердика. И разкопките сега трябваше да го разкрият. Но мястото сега определено изненада всички.

Трябваше да е тук - форумът винаги е в центъра, където се пресичат двете главни улици - Кардо Максимус и Декуманис Максимус - или кръстовището на Мария Луиза и Тодор Александров. Вместо форум, обаче, археолозите откриват голяма сграда затапила една от главните улици на града някъде през трети век.

д-р Веселка Кацарова - р-л на археологическите разкопки: Вместо да демонтират плочите от настилката отгоре са си я изравнили с едно...

Мария Чернева: Е бива ли да си построиш къщата на улицата...

д-р Веселка Кацарова - р-л на археологическите разкопки: Затова и нашето предположение, че става въпрос за обществена сграда защото очевидно градския съвет е взел решение на това място тази важна за града сграда да бъде построена.

Мария Чернева: Каква е тази обществена сграда толкова важна, че да я построят на улицата?

д-р Веселка Кацарова: Сега по принцип обществените сгради в Рим са...

Мария Чернева: Банята...

д-р Веселка Кацарова: Така ... защото всъщност животът на градските хора в римските градове на 70 % е протичал в обществените бани.

Градският съвет или булевтерионът вече е открит, преториумът и амфитеатърът - също. Със сигурност сградата не е и гражданска базилика, която има специфична планировка. Така че остава да е банята.

Мария Чернева: Може ли да се предположи, че е баня?

д-р Веселка Кацарова: Бихме могли да предположим, че е баня, защото има една особеност. Отсреща другите помещения са снабдени с хипокаусна инсталация, подово отопление, което е осигурявало отопление на тази част от сградата.

Освен това откриват поне два слоя хидрофобни замазки. Особено ясно личат в помещението където беше открито гърнето с 3 хиляди сребърни монети. И излиза, че имането е скрито от някого в банята.

д-р Веселка Кацарова: Гърнето беше скрито в този сивия пласт с много въглени, който е точно на нивото на тухления ред.

Мария Чернева: Многото въглени обикновено говори за...

д-р Веселка Кацарова: Пожар, да, така е - катаклизъм".

Мария Чернева: Значи е скрито в момент ...

д-р Веселка Кацарова: На кризисни сложни години, да.

Във всеки случай няма и следа от форума. А то и не остана място в плана за него. Нищо чудно форумът да е изгубил общественото си значение, съзнателно да е разрушен и части от него да са използвани за други градежи. Това би обяснило и орнаментите по някои от камъните от настилката на главната улица.

Мария Чернева: И сега всичките планове, които имате на Сердика трябва да ги преначертаете ли?

д-р Веселка Кацарова: Ами така се оказва. Просто тука на това място, никога не е имало форум.

В много от късно античните градове това е празна площ, която е усвоена за нещо друго.

Мария Чернева: За какво им е форум като имат баня.

д-р Веселка Кацарова: Очевидно просто се променят нещата, да.

Въпреки че не разкри форума, земята тук носи запис от 2 до 19-ти век. А и учените още месец работа - предостатъчно за да попълнят и други бели страници от историята на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скайп се срина
Скайп се срина
Орлин Горанов е безспорният победител в тазгодишния Фестивал за поп и рок музика
Орлин Горанов е безспорният победител в тазгодишния "Фестивал за поп и рок музика"