НОВИНИ

Антон Кутев: "Необходима е промяна в БСП"

Дни преди конгреса на БСП продължават полемиките в лявата партия, защото по думите на Антон Кутев, гост в студиото на „Денят започва”, изборът на висш съвет на БСП е един избор, който е доста по-сложен от редица кметски избори в страната.

bnt avatar logo
от Денят започва
08:20, 20.11.2008
Чете се за: 10:21 мин.
У нас
антон кутев необходима промяна бсп

Дни преди конгреса на БСП продължават полемиките в лявата партия, защото по думите на Антон Кутев, гост в студиото на „Денят започва”, изборът на висш съвет на БСП е един избор, който е доста по-сложен от редица кметски избори в страната.

БСП е най-променящата се партия в последните 20 години. Няма друга политическа сила, която да преживява всичките тези години толкова драматично и в крайна сметка да е направила толкова промени. Затова е необходима промяна. Това заяви в студиото на сутрешния блок секретарят на БСП Антон Кутев. Световната икономическа криза отваря много големи пространства за социалдемокрацията и ако се използват, това е златен шанс за БСП, защото бихме могли да направим силни неща за себе си и за обществото.

Ние можем да постигнем много повече на следващите избори, стига да вкараме малко повече хъс. Хората гласуват за ГЕРБ, защото тя е нещо ново, защото хората са уморени от годините на прехода и търсят нещо различно. БСП ще носи негатива на всичко това, защото ние сме партия на 117 години. Промяната трябва да е на ниво политики, допълни още Кутев.

Запитан за Ивелин Николов, Кутев спомена, че той е човекът, който създаде ново поколение в БСП и на това поколение трябва да му се даде шанс да прояви себе си. Аз съм оптимист за този конгрес по отношение на младите, но това създава рискове за БСП, категоричен беше Кутев и подчерта, че едрият бизнес винаги е имал интерес към политиката, но за Кутев е по-важно дали бизнесмените имат политическа амбиция и дали са почтени.

Със сигурност ще има консолидация и моята надежда е да има повече млади хора в партията, защото ако ние издигнем младите хора, даваме един голям шанс на партията оттук нататък, заключи Кутев.

Следва пълен текст на интервюто с Антон Кутев!

Водещ: В студиото сме с Антон Кутев, секретар на изпълнителното бюро на БСП. Добро утро.
Антон Кутев: Добър ден.

Водещ: Не е много горещо на повърхността, ама отдолу, под повърхността, май...
А. Кутев: Ами, няма как да бъде така... Аз на идване насам си мислех, че всъщност изборът на Висш съвет на БСП е един избор, който е доста по-сложен от редица кметски избори в страната. След като си минал през първични организации, минал си през общински съвет, едва след това, ако си избран на всички тези места, отиваш на един избор, който ще се проведе в неделя и в събота тази седмица, на който от 900 кандидати ще бъдат избрани 89. Тоест след като си минал всичко друго, отиваш на истинския избор, който е с повече от 1 към 10. Така че...

Водещ: Необходима ли е...
А. Кутев: Така че няма как да не е напрегнато, при положение че става дума за толкова тежък избор.

Водещ: Необходима ли е промяна в БСП, необходима ли е... необходимо ли е обновление?
А. Кутев: Вижте, БСП е може би най-променящата се партия в последните 20 години. Всеки може да си спомни откъде тръгна БСП през 1989, какво стана с един куп позиции, които партията имаше, и как за да може да стане наистина съвременна европейска партия, много неща се промениха. Аз мисля, че няма друга политическа сила, която, първо, да е преживяла всичките тези години толкова драматично и в крайна сметка да е направила толкова много промени.

Водещ: Сега, ноември 2008-ма...
А. Кутев: Така че промените ще продължат...

Водещ: ...необходима ли е промяна?
А. Кутев: Необходима е промяна, разбира се.

Водещ: Каква?
А. Кутев: Ами, вижте, ние продължаваме да се променяме. Едното... със сигурност това, което трябва да направим, е да отговорим на новите очаквания. В момента световната икономическа вече криза според мен отваря много големи пространства за социалдемокрацията. Ако ние можем да ги използваме, ако ние знаем как да го направим, ние бихме могли, това е златен шанс за БСП, ние бихме могли в близките няколко месеца да направим много силни неща и за себе си, и за обществото. В края на краищата засилването на държавата в цял свят, новите регулаторни механизми – това са изконни принципи на социалдемокрацията, това е живо доказателство за това, че социалдемокрацията я има и тя трябва да бъде силна. Друг е въпросът до каква степен вече БСП ще отговори на това, на тези световни движения, и до каква степен ние ще си отвоюваме онези места, които просто световното развитие ни освобождава в политическото пространство. Аз съм сигурен, че ще успеем. Но натам е промяната, ние трябва да бъдем много по-динамични, трябва със сигурност да преодолеем един куп противоречия, които дълго време са пречили и вътре в партията, и в крайна сметка трябва да направим всичко възможно да заемем териториите, политическите, които остават празни, благодарение, пак казвам, на едни световни развития, не на нас.

Водещ: Повече държава и повече регулация е необходима – това казвате.
А. Кутев: Категорично повече държава, категорично повече регулация, въпросът е обаче как ще стане това. Това трябва да стане през една силна партия, която да има доста повече влияние в обществото, отколкото е имала досега. Значи, ние и в момента напълно безспорно сме... управляващата партия, така, основата на управляващата коалиция, но аз съм убеден, че ние можем да постигнем много повече на следващите избори, стига да го направим, така, активно, агресивно, стига да вкараме малко повече хъс. Вижте, хората според мен гласуват за ГЕРБ не защото ГЕРБ има някаква дясна платформа, защото на практика ГЕРБ не им предлага кой знае какви, чисто програмно погледнато, алтернативи, те гласуват за ГЕРБ, защото ГЕРБ е нещо ново, защото те са уморени от годините на прехода, от всички тези партии, които са се сменяли, и всички тези лица, които са виждали, и в крайна сметка те търсят нещо различно. Аз смятам, че това, което трябва да направи БСП оттук нататък, е да смени до голяма степен и визията, и облика, и посланията. Тоест ние трябва да излъчим много нови неща, защото хората това искат. Хората не искат... вече им е омръзнало от несбъднатите обещания на прехода, от несбъднатите политики, от неща, които не са се случили. Вярно е, че БСП винаги ще носи негатива на всичко това, защото в крайна сметка ние сме партията, която е на 117 години. В същото време обаче при нас има изключително много заряд, ние имаме много професионални хора, ние имаме много добра структура, общо взето, ние имаме... погледнато партийно, ние сме най-голямата партия в тази държава и това ще бъде така в близките 20 години, каквото и да се случи. Тоест, ако някой може да изнесе наистина гръбнака на прехода, това сме ние.

Водещ: Поне половината от ръководния състав на БСП – изпълнителното бюро, висшият партиен съвет, да се смени. Това го каза Ивелин Николов, седеше вчера на вашето място, на вашия стол.
А. Кутев: Ивелин Николов, да, той е такъв, волунтаристичен е напоследък, отивайки в "Дума". Той вече, така, повече се изживява като главен редактор. Сега, аз не мога да... В смисъл, че трябва промяна. Промяната обаче трябва да бъде на ниво политики. Много трябва да внимаваме, когато говорим за промяна в рамките на БСП, по една много проста причина – партията не е моя, партията не е на Сергей Станишев, партията не е на Румен Овчаров, Румен Петков, или който и да било друг, тя е партия на всички нас. И когато говорим за промените, аз съм абсолютно убеден, че всеки един от нас има интерес в партията да има повече млади хора, да има повече реални политики, само че това трябва да стане, отчитайки все пак и спазвайки статуквото. Защото ако ние нарушим рязко статуквото, това означава просто да разрушим партията.

Водещ: Смяна на поколенията необходима ли е...
А. Кутев: Не, това...

Водещ: ...в БСП?
А. Кутев: ...което е необходимо, е... аз мисля, че... Ивелин Николов, между другото, за мен е човекът, който създаде ново поколение в БСП. Той създаде една огромна мрежа от хора, които не просто вече, че са дали заявка към политиката, те се намират в мрежа, те имат контакти помежду си. Те имат вече собствена общност, която има собствени идеи. Това е новото поколение в БСП. То е изключително силно, повярвайте ми, аз го познавам много добре. Тоест ние поколението го имаме. Дали ще стане смяна, според мен смяна е силна дума. Това, което трябва да стане, е на това поколение да му се даде шанса да прояви себе си. Тоест съвсем постепенно без революции, но в края на краищата на тези хора, а те са, буквално казано, най-малко едно 400 души, които в момента представляват тази мрежа, 400 млади, образовани, интелигентни, хора с висше образование и с много възможности. От тези 400 души ние имаме най-малко едно 40-50, които трябва да намерят място в следващия висш съвет. Според мен те ще го намерят, защото там има и делигирано членство, има избор. Аз поне ще направя всичко възможно да го намерят. Тоест аз съм оптимист за това какво ще се случи на този конгрес по отношение на младите. Но пак казвам, това категорично го казвам с ясното съзнание, че трябва да спазим балансите, защото в противен случай не е добре за БСП.

Водещ: Има рискове, така ли?
А. Кутев: Разбира се, че има рискове. Няма как. Вижте, има хора в тази партия, които са работили за нея от 30 години. Добре или лошо, нали, с една физиономия или с друга, но те са дали живота си и не можеш... той е работил 30 години и сега идва един и му казва: "абе, стани и си тръгни, защото ние сме по-добри от теб". Първо, не е ясно дали сме по-добри. Второ, в края на краищата тук става дума за човешки съдби. Никой не може да си го позволи това. Така че, да, трябва на тези хора, които ние сме подготвили... аз съм убеден, че те са готови част от тях, младите, става дума за властта, на тях трябва да им се даде шанс, но това трябва да става внимателно, без да довеждаме до колизии в партията категорично.

Водещ: Чуват се гласове за това, че БСП трябва да се върне към своята идентичност, т.е. лявата си идентичност, това преди малко, което и вие говорихте – за повече държава, повече регулация. Какъв знак е резултатът, който получава Красимир Премянов на конференцията на БСП в София?
А. Кутев: Вижте, аз по-скоро искам от тази конференция да извадя другия знак. Какъв знак е това, че Янаки Стоилов получи 54 гласа, които са повече от предишните 45, които получи, и то в една определено среда, която не беше дружелюбна към него. Значи, тази конференция при всяко положение... тя си има нейните партийни закони и тези дни, общо взето, голяма част от делегатите на тази конференция си имаха много ясна представа какво искат да се случи след конференцията. За цялото общество и за медиите беше ясно какво ще стане. И въпреки това Янаки има силата да се изправи и да каже, че той има алтернативна политика, че той предлага алтернативи, и имаше много хора, които го подкрепиха. За мен това е много ясен знак. Защото...

Водещ: Какъв?
А. Кутев: ...всички хора, които са гласували за Янаки Стоилов, те са гласували със съпротивление. В смисъл те не са били в мейнстрийма, не са били... нали, най-лесно е когато знаеш какво искат всичките и ти да вдигнеш ръката в тази посока, не си създаваш проблеми, гарантираш си едно добро бъдеще. Хората, които гласуваха за Янаки, гласуваха със съпротивление. И това за мен е важен знак. А знакът е, че все пак в софийската организация, както и в много други, защото тя не е много по-различна от десетки други организации в страната, трябва да се... тя наистина се нужда от промяна. Но тя се нуждае от промяна в посока на динамизиране, на търсене на нови политики, на намиране на хора, които могат да теглят. Там, между другото, и сега има много млади хора. Тоест аз...

Водещ: А персонална... персонална промяна също ли...
А. Кутев: Не, вижте...

Водещ: ...казвате политики...
А. Кутев: ...аз не мога да говоря за персонална промяна, при положение че има конференция, която е избрала...

Водещ: Е, казвате мнение...
А. Кутев: Конференцията е решила, да.

Водещ: ...това е ваше мнение, да...
А. Кутев: Конференцията е решила какво ще стане, нали, оттук нататък да разсъждаваме персонална промяна, на следващата конференция ще я мислим. Въпросът обаче е, че... по-важното за мен не са персоналните промени, по-важното е наистина да накараме хората да работят активно и да се чувстват съпричастни. За мен голям проблем е и в софийската, и в някои други организации, че голяма част от хората, долу, тези, които трябва да гласуват, на практика не се чувстват достатъчно съпричастни към това, което се случва. Какви са причините... Тоест аз тук не искам да кажа, че едни хора са виновни, а пък други са невинни. Тоест сигурно има различни по характер и по форма причини. И сигурно, така, както сега и аз съм работил в тази организация последните седем-осем години, може би имам и моята вина. Въпросът обаче е, че ние трябва да си дадем ясна сметка какво се случва и ако искаме наистина да направим това, което трябва, т.е. ето тези празни територии, за които аз говорих, тя, социалдемокрацията, хубаво ни ги освобождава в световен мащаб, но ние трябва да си свършим работата. Ние трябва да влезем във всяка организация поотделно, ние трябва да дадем нови послания, ние трябва да дадем нови визии, а това става много трудно, особено в, така, по някой път капсулирани организации, които от 1985 година насам си избират едни и същи председатели и трудно става нова визия.

Водещ: Защо влизат едри бизнесмени в ръководството на БСП?
А. Кутев: Ами, вижте, аз смятам, че едрият бизнес винаги е имал една или друга форма на интерес към политиката.

Водещ: Безспорно.
А. Кутев: Дали ще кажем един Ковачки, който не влиза, ами направо основава ЛИДЕР, дали ще погледнем един Бойко Борисов, който...

Водещ: Добре ли е за БСП, така да ви питам. Добре ли е за БСП?
А. Кутев: Да, сега ще го... Бойко също е едър бизнесмен всъщност. Нали разбирате той... и генезисът му, и ситуацията му е на едър бизнесмен. Тоест това, че...

Водещ: Но партията му е друга.
А. Кутев: ...Георги Гергов в този случай влиза в БСП... Аз, честно казано, този човек не го познавам. Но аз примерно познавам един Добромир Гущеров, който също е едър бизнесмен и който беше член на бюрото достатъчно дълго, т.е. на много по-високо ниво беше от Георги Гергов в структурата на БСП. И трябва да ви кажа, че аз... той примерно в момента работи в областния съвет в Силистра – Добри Гущеров. Той е направил една силна организация. В смисъл там хората го слушат, те работят. Той има определеното уважение на тях. В края на краищата, след като можеш да построиш нещо, няма никакво значение за мен дали си бизнесмен, дали си, или не си. За мен важното е дали този човек има политическата амбиция, дали той е чист. По-важно е... За мен важното не дали са бизнесмени, а дали са почтени. Тоест, ако той е почтен, ако парите са му дошли по нормален начин, ако той си плаща данъците, ако той е полезен за обществото, в края на краищата нека да е бизнесмен.

Водещ: Това е случаят с Гущеров. А за случая с Георги Гергов?
А. Кутев: Аз наистина не познавам Георги Гергов...

Водещ: Не познавате...
А. Кутев: ...лично, в смисъл нямам представа, знам горе-долу какви са нещата, които той владее и които...

Водещ: Как мислите, че ще...
А. Кутев: ...управлява, но...

Водещ: ...му се отрази на бизнеса членство в ръководството на най-голямата управляваща партия?
А. Кутев: Между другото наистина се учудвам на хората, на големите бизнесмени, които влизат в бизнеса, съвсем сериозно ви го казвам. Абсолютно убеден съм, че всяко влизане в бизнеса на голям бизнесмен рано или късно ще му донесе огромни проблеми, както стана – случайно или не, с Ковачки. Аз се надявам, че там няма нищо не случайно, т.е., че там наистина си има данъчни проверки и т.н. Въпросът е обаче, че когато ти влизаш в бизнеса, аз виждам какво става с мен. Аз подавам четири пъти в годината данъчни декларации... аз не мога да си позволя по никакъв начин да скрия някакъв от своите приходи, защото това би ми коствало всичко. Докато бизнес в България се прави трудно. Тези големи бизнесмени и малки, и всякакви, те рискуват изключително много, когато влизат в бизнеса и аз наистина не разбирам техния мерак да го правят, след като те са си осигурили достатъчно добър живот. В смисъл, те биха могли да въздействат върху обществото много по-добре, бидейки бизнесмени и бидейки, ако искат спонсори, ако искат, как да го кажа, хора, които да водят граждански някакви движения. Там мисля, че биха имали много повече полезност, отколкото като политици. Но очевидно, влече ги. Нямам представа защо.

Водещ: Добре. Нека да приключим с кратка прогноза за конгреса. Какво ще се случи там – консолидация, запазване на статуквото в името на това, че предстоят избори, или пък дебат, промяна, обновление...
А. Кутев: Вижте...

Водещ: ...пак с оглед на това, че предстоят...
А. Кутев: ...линията към консолидация беше изнесена достатъчно ясно досега. Аз не очаквам да се случи друго. Тоест със сигурност ще има консолидация. Моята надежда и това, за което работя, е да има възможно най-много млади хора във висшия съвет на партията. За мен това е важното. Ако ние гласуваме за младите хора, ако ние издигнем младите хора, това означава, че ние даваме един голям шанс на тази партия оттук нататък, като, пак казвам, в никакъв случай аз не бих бил човекът, който нарушава статуквото, т.е. при всяко положение аз знам какво значат хората в партията и не си представям, че ще правим революции, категорично.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Антон Кутев, секретар на изпълнителното бюро на висшия съвет на БСП. Между другото, ако ви предложат за следващо изпълнително, няма да си направите отвод, както Ивелин Николов каза, или?
А. Кутев: Това, кой за какво ще ме предложи е проблем на председателя след конгреса. Нека да мине конгресът, тогава ще видим. За момента все още този въпрос не стои, защото важното е да минеш онази цедка, те са от 990, оттам нататък ще мислим какво правим.

Водещ: Близкият хоризонт, а не далечният...
А. Кутев: Разбира се...

Водещ: ...в момента стои пред вас.
А. Кутев: ...имаме крачка по крачка. Нека да вървим подред.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
22:52, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
21:45, 19.04.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
21:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Изкуственият интелект в електронната търговия
Изкуственият интелект в електронната търговия
21:12, 19.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
20:30, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
20:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:22 мин.
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
20:15, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
20:00, 19.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
19:52, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
19:34, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
19:14, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
19:07, 19.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Дебат между Николай Василев и Радостин Генов за безмитните магазини
Дебат между Николай Василев и Радостин Генов за безмитните магазини
Ще бъдат ли отворени безмитните магазини
Ще бъдат ли отворени безмитните магазини